+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 18. travnja 2015.
Ažurirano: 4. prosinca, 2021.

BALKONSKO CVIJEĆE: Harmonična eksplozija boja (FOTOGALERIJA)

Print Friendly, PDF & Email

Ako želite svoj prozor, balkon ili terasu pretvoriti u skladan i raskošno obojan cvjetni raj, pred vama je prvo pomno planiranje, a tek onda odlazak u rasadnik i kupnja biljaka. Kako bi ugođaj bio jednako lijep tijekom cijele godine, pri planiranju sadnje i izboru biljaka trebate obratiti pozornost na vrijeme cvatnje, boju, oblik i visinu biljaka, trajnost zelenila te zahtjeve biljke za svjetlošću, vodom, zemljom, otpornost/osjetljivost na vjetar, dubinu korijena…

Proljetno cvijeće na balkonu: tulipan i narcisi s dragoljubom
Proljetno cvijeće na balkonu: tulipan i narcisi s narančastim dragoljubom i vrbinim šibama cica-macama
Foto. iStock
Balkonsko cvijeće, suvenirnica Melrose Abbey, Škotska
Raznovrsno šareno cvijeće u loncima na prozorima i uz vrata, suvenirnica Melrose Abbey, Škotska
Snimila: Ana Herceg
Balkonsko cvijeća, restoran u Škotskoj
Balkonsko cvijeće ukrašava izlog restorana u Škotskoj
Snimila: Ana Herceg

Pravila odabira cvijeća i lončanica

Pri planiranju krenite prvo od boja i kolorita koje želite. Koloritnu raznolikost ili jednobojnost, kontraste ili harmoniju, postići ćete i bojama posuda u koje biljke sadite i izborom biljaka prema njihovoj boji. Pritom se mogu kombinirati ne samo po boji cvjetova nego i po boji i prošaranosti listova. Osim o vašim željama bojenje prostora biljnom kompozicijom ovisi i o okolini u koju ih postavljamo, odnosno o boji i teksturi zidova, ograde, rubova prozora i slično.

Općenito vrijedi savjet da ne treba odabrati cvijeće iste boje kakvi su i zidovi u pozadini, primjerice uz bijeli zid ne pristaju bijela lončanica i bijeli cvjetovi. Cijeli prostor će postati monoton, a biljke će ostati “nevidljive” umjesto da privlače pogled.

Balkonsko cvijeće, crveno purpurne kugle
Balkonsko cvijeće, crveno purpurne kugle sa žutim i plavim naglascima
Snimila: Ana Herceg

Najbolji dojam razigranosti prostora postići ćete kontrastima: primjerice ispred svjetle pozadine posadite plave, vatrenocrvene, ljubičaste i narančaste cvjetove. Uz tamniju pozadinu koristite svjetlije boje: ružičastu, žutu ili svjetloplavu. Boje biljaka mogu se birati i prema osvjetljenosti i osunčanosti položaja po načelu: svjetliji i sunčaniji položaj – tamnije boje.

Balkonsko cvijeće, crvene i žute begonije u kombinaciji
Balkonsko cvijeće, crvene i žute begonije u kombinaciji s plavoljubičastim sitnijm visećim cvjećem

Pri ozelenjavanju balkona i terasa važno je dobro odabrati vrstu biljke prema strani svijeta, vjetrovitosti položaja, osvjetljenosti… Južna strana svojom osvjetljenošću i osunčanošću pogoduje uglavnom svim biljkama. Istočna i zapadna strana uglavnom su dobre, a sjeverna zbog nedostatka sunca i izloženosti jačim vjetrovima pogoduje samo nekima.

Piše: Agatha Borošak

Fotografije: Ana Herceg

FOTOGALERIJA