+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 31. listopada 2022.
Ažurirano: 11. studenoga, 2022.

BESPLATNA RADIONICA: Naučite tehniku gradnje suhozida na Krku

Print Friendly, PDF & Email

Zanimljiv poziv na vikend putovanje stiže iz Baške na Krku, gdje se možete u subotu i nedjelju 5. i 6. studenog 2022. priključiti radionicama gradnje tradicionalnih suhozida – mrgara. Radionica je besplatna za sve sudionike te je osiguran alat, zaštitne rukavice, topli obrok i stručno vodstvo mentora iz udruge 4 grada Dragodid. Cilj je radionice obnoviti dio zapuštenih bašćanskih suhozida – mrgara, potaknuti na njihovu daljnju obnovu i educirati stanovnike Krka kao i turiste o mogućnostima održivog razvoja koje donosi takva vrijedna infrastruktura. Dakle, vikend radom ćete doprinijeti očuvanju bašćanskih mrgara, ali i steći znanje koje možete primijeniti u vlastitom vrtu ili okućnici.

Prijaviti se možete do 4. studenog 2022.. Link za prijavu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeBYNF6neuw1azzKyoWN_M3mY9j23xfgwOkjFxDr8VSOXZrDg/viewform

Cvjetni mrgari kod Baške na Krku
Cvjetni mrgari kod Baške na Krku / Foto: TZ Baška

Mrgari su suhozidi namijenjene za ograđivanje i razvrstavanje ovaca na pašnjaku. Sastoje se od zajedničkog centralnog prostora sale i poput latica cvijeta posloženih mrgarića koji su pojedinačno u vlasništvu pastira.

Koristili su se tako da su svi okupljeni pastiri gonili ovce s komunade (pasišta) prema ljevkastom ulazu mrgara. Kada su se ovce skupile u sali, zatvorio bi se ulaz i svaki pastir bi odvajao svoje ovce i zatvarao ih u svoj mrgarić. Kada bi obavio posao u mrgariću (pregledao ovce, šišao ih ili što drugo), ispuštao bi ih kroz vanjski otvor mrgarića nazad na komunadu.

Posebnost ovih kamenih „cvjetova“ je to što ih možete pronaći jedino na južnom dijelu otoka Krka. Gradili su ih samo pastiri iz Bašćanske doline i to ne svi. Zaslužni za ovu rapsodiju u kamenu su pastiri iz Baške, Batomlja i Jurandvora dok taj način uzgoja ovaca nisu koristili pastiri iz Drage Bašćanske. Mrgara ima deset, po pet na svakoj visoravni, te još pet na susjednom otoku Prviću koji za ispašu koriste isti ti pastiri iz navedenih mjesta.