+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 23. rujna 2015.
Ažurirano: 5. prosinca, 2021.

Besplatne zdravstvene usluge za mlade u Zagrebu (popis ustanova i kontakti)

Print Friendly, PDF & Email

Grad Zagreb objavio je 22. rujna 2015. vodič za mlade o besplatnim zdravstvenim i psihosocijalnim uslugama, programima javnozdravstvenog nadstandarda – od programa za mlade roditelje i trudnice, savjete o reproduktivnom zdravlju, psihoedukacije, psihoterapije ovisnosti o drogama, testova na AIDS, terapije poremećaja prehrane, ovisnosti o internetu itd. Cilj ovog vodiča je pružanje informacija mladima o svim zdravstvenim uslugama koje su im namijenjene te objašnjenje o tome kako ih koristiti na najbrži i najučinkovitiji način.

KOMPLETAN VODIČ MOŽETE PREUZETI OVDJE:

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zdravlje podrazumijeva tjelesno, mentalno, socijalno i emocionalno blagostanje. Sve te sastavnice su nerazdvojno povezane. Narušeno tjelesno zdravlje može utjecati na mentalno stanje i društveni položaj pojedinca kao i obrnuto, osobito u mlađoj životnoj dobi. Mladi se smatraju populacijskom skupinom s najmanje klasičnih zdravstvenih problema. Vodeći zdravstveni izazovi u toj dobi vezani su uz sazrijevanje i odrastanje, prilagodbu i rizična ponašanja te spolnost, odnosno reproduktivno zdravlje. Specifična smrtnost je u toj dobi niska, a glavni uzroci smrti su prometne nesreće.

U ovome vodiču nalaze se korisne informacije o zdravstvenim i psihosocijalnim uslugama što se provode u Gradu Zagrebu, uz izravnu financijsku potporu gradskog proračuna. To su programi javnozdravstvenog nadstandarda, usluge što se pružaju bez uputnice, dostupne i raspoložive za sve građane. Osim toga, navedeni su i programi za mlade koji se ciljano provode u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Grad Zagreb, a kao dio svoje redovite djelatnosti (uz uputnicu).