+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 21. svibnja 2015.
Ažurirano: 3. studenoga, 2021.

Biciklom kroz Istru od Poreča do Motovuna

Print Friendly, PDF & Email

Istra je uglavnom poznata po kristalno čistom moru, fenomenalnoj hrani, odličnim vinima i prekrasnoj prirodi. Upravo taj idealni spoj privlači svake godine veliki broj turista koji svoje ljetne odmore provode u Istri.

Buzet

Ali Istra ima i mnogo toga za ponuditi prije i poslije ljetne sezone. Ako razmišljate o nekom kratkom odmoru koji će uključivati uživanje na suncu uz more, istraživanje malih romantičnih gradova poput Motovuna, degustiranje vrhunskog vina i kulinarskih specijaliteta, onda je Istra pravi izbor.

Motovun

Ako dođete na proljeće vjerovatno nećete ležati na plaži, ali umjesto toga možete provesti aktivni vikend istražujući Istru na biciklu. Sigurna sam da ćete se zaljubiti u ovaj kraj i ponovo se vraćati.

600 označenih staza za bicikliste

Istra ima preko 600 označenih staza za bicikliste i popis  možete naći na stranici www.istria-bike.com  te prema regiji koju želite istražiti, težini ili tipu staze izabrati idealnu rutu za izlet.

Najveća prednost Istre je što u jednom danu možete biciklirati uz more, zatim se izgubiti u unutrašnjosti i uživati u netaknutoj prirodi i posjetiti neki od malih gradova, napraviti pauzu u nekoj od lokalnih vinarija i degustirati vrhunska vina, pa ručati u jednoj od mnogobrojnih konoba i upoznati se sa vrhunskim istarskim specijalitetima. Zar to nije izlet iz snova?

A ovo je moj prijedlog za izlet biciklom kroz Istru:

Započnite dan uz jutarnji napitak koji najviše volite uz more u Poreču. Jedno od mojih omiljenih mjesta je Tequila Beach bar (kod plaže Pical) sa pogledom na stari grad. Nakon upijanja jutarnjeg sunca i mora, koje je u to doba uglavnom najljepše, uputite se biciklima prema Vižinadi.

Kušanje vina kod Franca Armana

Tamo napravite pauzu u vinariji Franc Arman. Ako najavite svoj dolazak rado će vam pokazati svoj podrum, te vam ponuditi da degustirate njihova vina. Uz predivni pogled iz njihovog vrta i odlična vina, ovo je idealno mjesto za prvu pauzu.

Kada ste skupili dovoljno energije, uputite se dalje prema Motovunu. Ovo je definitivno jedan od najposebnijih gradova u kojem sam ikada bila. Kažu da zbog svog položaja ima posebnu energiju i da sve što u tom trenutku osjećate u Motovunu postaje još intenzivnije. Pogled sa Motovuna oduzima dah i zbog toga je to i odlično mjesto za ručak. Šuma oko Motovuna poznata i po tartufima, pa nemojte propustiti priliku da probate fuže sa tartufima.

Nakon pauze za ručak i šetnje kroz Motovun, predlažem povratak prema Poreču. Napravite još negdje pauzu u povratku i planirajte večeru nekoliko kilometara prije Poreča u konobi Danijela u Velenikima.

Ćićarija

Ako vam je ova ruta previše duga, jer ima oko 70 km, onda razmislite i o opciji da prespavate u Motovunu. Sigurno je idilično probuditi se sa pogledom na motovunske krovove. A cijene smještaja prije početka sezone su znatno niže.

Dođite u Istru na aktivni vikend i upoznajte se sa svim ljepotama koje nudi. Vjerujte, ovo je zaista čaroban kraj u koji se nije teško zaljubiti.

Piše i snimila: Lejla Brčaninović, www.putovanjesnova.com

Izvor fotografija: www. Istria-Bike.com