+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 15. studenoga 2021.
Ažurirano: 15. studenoga, 2021.

BOŽIĆNA ZVIJEZDA: Njega za bogatu cvatnju i sljedećeg Božića

Print Friendly, PDF & Email

U svom prirodnom okružju u suptropskim dijelovima Meksika i Centralne Amerike, božićna zvijezda ili posetija (lat. Euphorbia pulcherrima, engl. poinsettia) raste kao grm visok do 3 metra. Kultivari koji se uzgajaju kao sobno bilje narasto 30 do 50 cm, a dolaze u raznim bojama listova – roza, bijela, žuta, crvena, krem, prošarana… Za razliku od listova raskošnih boja, cvjetovi su maleni i skoro neugledni.

Odaberite biljku sa što manje otvorenih cvjetića na vrhu

Kod kupnje božićne zvijezde treba obratiti pozornost na to da biljka ima svježe i zdrave listove. Izaberite onu koja ima i što manje otvorenih žućkastih cvjetića na vrhu, dulje će trajati. Kad božićnu zvijezdu donesemo kući, treba ju dobro zaštiti od zime i temperaturnog šoka, kako ne bi odbacila listove.

Najbolje joj odgovara sobna temperatura od 15 do 20 stupnjeva Celzijusovih, ali ju nemojte staviti direktno uz izvor topline, na radijatoru ili uz peć – to može dovesti do isušivanja zemlje oko korijena.

Postaviti ju treba na svijetlo mjesto, ali ne na direktno sunce. Pripazite, također, da bude zaštićena od propuha.

Zalijevati ju treba približno jednom do dva puta tjedno, najbolje preko podloška u kojem se nalazi kako ne bi došlo do truljenja korijena. Nakon pola sata odlijemo suvišnu vodu koju biljka nije popila. Gnojimo dva puta mjesečno.

Nikako ju nemojte ponovno zalijevati, a da je zemlja uz biljku još vlažna.Ako listovi žute, venu i otpadaju, krivo je preobilno zalijevanje ili ste ju stavili na pretoplo mjesto. Pred kraj zime biljci će prirodno otpasti većina listova.

Božićna zvijezda ružičasta
Božićna zvijezda s ružičastim listovima Foto: Pixabay

Orezivanje, mirovanje i priprema za sljedeći Božić

Uz malo vještine, vaša božićna zvijezda potrajat će još godinu dana i ponovo cvjetati. Kad se stabiljke osuše, a listovi otpadnu, nove izdanke prikratite na 10-15 cm visine. Cvjetovi i pricvjetni listovi divnih boja formiraju se na jednogodišnjim granama. Počinje faza mirovanja, kada božićnu zvijezdu treba premjestiti u prostoriju temperature 12 do 15 stupnjeva Celzijusovih, uz minimalno zalijevanje sljedećih dva mjeseca, do svibnja.

Tada ju presadite u veću posudu, u mješavinu zemlje za cvijeće, uz dodatak pijeska, dobro zalijte i iznesite van, na svjetlo mjesto, ali ne na direktno sunce jer ono može oštetiti listove.

Gnojite dva puta mjesečno tekućim gnojivom za sobno bilje. Kad  se pojave mladi izboji, na biljci treba ostaviti 4-6 najboljih izboja, ostale odstranite. Možete ih presaditi u mješavinu zemlje i pijeska, pod staklo, kako bi se zakorijenili, pa ćete od njih dobiti nove biljke. Dok to radite, zaštitite ruke rukavicama, jer ispušta mliječni sok koji je iritirajući za kožu.

Koncem rujna ju premjestite u zatvoreno, na sobnu temperaturu, na svjetlo mjesto, ali ne izloženo direktnoj svjetlosti. Kako biste ju potaknuli da u prosincu za Božić raskošno procvate, dva mjeseca prije blagdana ju počnite prekrivati kartonskom kutijom ili neprozirnim platnom, tako da ne bude izložena svjetlosti više od 10 sati.

Božićna dekoracija u obliku bora s različitim bojama listova božićne zvijezde
Božićna dekoracija u obliku bora s različitim bojama listova božićne zvijezde Foto: Pixabay

Piše: Agatha Borošak

Fotografije: Pixabay