+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 10. prosinca 2019.
Ažurirano: 29. studenoga, 2021.

BOŽIĆNI DAR 2019: 10 odličnih knjiga za čitanje i za dar

Print Friendly, PDF & Email

Pred nama su opušteni dani blagdana kada se možemo posvetiti obitelji, prijateljima, sebi, hrani, uživanju, čitanju… Bez obzira želite li čitati i opustiti se, naći neka nova znanja, inspiraciju, misao, povod novogodišnje odluke… ili tragate za knjigom koja bi bila savršen dar, ovih 10 naslova su odličan izbor i naša preporuka

#1. Henry David Thoreau: Walden – Život u šumi

Daleko prije današnjeg globalnog zatopljenja, u vrijeme kad je željeznica bila tehnički novitet, Henry David Thoreau propitivao je odnos čovjeka i prirode. U želji da se udalji od civiliziranog društvenog života u kojemu su ljudi živjeli u tihom očaju, lišeni slobode, otuđeni od autentičnog življenja i bez prilike da dožive dublje duhovne uvide te otkriju istinske vlastite potrebe, Thoreau se 1845. godine odvažio na eksperiment pa je u prijateljevoj šumi uz jezero Walden napravio kolibu u kojoj je sam živio dvije godine. Ovo je kultno djelo vegetarijanca i humanista, odlično napisano i pametno, koje nas poziva da donesemo svoj vlastiti manifest o odnosu prema planeti na kojoj živimo i svjesnim i pojedinačnim naporom pomognemo njegovom opstanku.

#2. Steven Pinker: Prosvjetiteljstvo našeg doba

Ovo je najdraža knjiga svih vremena Billa Gatesa. Nije to nimalo beznačajna preporuka. U vrijeme kad nas obasipaju teorijama zavjere i najavama propadanja svijeta jer »sve je gore i gore i čovjek je čovjeku vuk«, kongnitivni znanstvenik, profesor psihologije na američkom elitnom sveučilištu Harvard djeluje kao antidepresiv: vraća nam vjeru u dobar pravac kojim se kreće ljudski rod. Pinker u ovom svjetskom bestselleru poziva da se odmaknemo od groznih naslova i proročanstva o propasti i u 75 grafova pokazuje da su život, zdravlje, prosperitet, sigurnost, mir, znanje i sreća u porastu, ne samo na Zapadu, nego širom svijeta. Ovaj napredak nije nam dala neka svemirska sila ili nadnaravno biće. On je dar prosvjetiteljstva − uvjerenja da znanje može poboljšati ljudski napredak.

#3. Anita Šupe: Istine i laži o hrani

Svojom knjigom koja je prodana u 20.000 primjeraka na hrvatskom jeziku, a prevedena je i na slovenski, makedonski, engleski… Šibenčanka sa švedskom diplomom iz nutricionizma uzdrmala je i zauvijek promijenila je regionalni pogled na prehranu. Ova vam knjiga može doslovce sačuvati život i spasiti zdravlje i zato ju bez rezerve čitajte, dijelite i poklanjajte.

#4. Gordana Hegić i skupina autora: Pčelarstvo, apiterapija, apiturizam

O pčelama ovisi opstanak naše vrste, jer 80% naše hrane ovisi o njihovom oprašivanju. K tome, pčelinji su proizvodi izvor našeg zdravlja. Samo jedna čajna žlica meda dnevno bitno doprinosi zdravlju, a liječimo se i propolisom, peludom, pergom, matičnom mliječi, pčelinjim otrovom, pa i voskom. Ovaj priručnik čijem je nastajanju doprinijelo 27 autora na 488 stranica čitatelja uvodi u evolucijsku povezanost pčela i ljudi, povijest pčelarstva, povijest apiterapije – primjene pčelinjih proizvoda u Hrvatskoj, daje detaljnje informacije o tome kako nastaju pojedini pčelinji proizvodi kako se koriste u očuvanju zdravlja te citira znanstvene spoznaje o tome. U posebnom prilogu sa 100 recepata za jelo, piće, slastice, kozmetiku i ljekovite pripravke s medom, navode se upute kako u kulinarstvu zamijeniti šećer medom. Za one koje zanimaju pčelarstvo i apiterapija kao hobi, dodatna zarada ili posao – tu je i pregršt konkretnih savjeta: od naputaka o ekološkom pčelarstvu do toga kako se baviti apiturizmom. Ovo je štivo zanimljivo širokom krugu publike: od onih koji žele pomoć zdravlju, poklonika zdrave hrane i prirode, do budući poduzetnika u turizmu, wellnessu, ugostiteljstvu, kozmetici…

#5. Mihaela Devescovi: Slatke strasti

Slatkiši i kolači bez glutena, bez šećera i bez pečenja glavni su likovi kuharice koju je napisala naša najpoznatija sirovojelka Mihaela Devescovi. Savršena je za sve
koji žele uživati u vanilin keksima, savijači od jabuka ili orahnjači, mađarici, čokoladnim muffinima, pralinama, pana cott i raznim sladoledima koje neće loše utjecati na zdravlje ili težinu. U svim se receptima koriste samo zdrave i prirodne namirnice prepune vitamina, minerala i dobrih masnoća, kao što su sirovi kakao, kokosovo ulje ili orašasti plodovi. Izbjegavaju se jaja, koja u kombinaciji sa šećerom, maslacem i brašnom, čine smjesu koja je za naš organizam teško probavljiva. Nakon što pojedete komad torte ili kolač spravljen prema receptu iz ove knjige, nećete osjetiti težinu u tijelu, nego ćete se osjećati lagano i svježe, bez obzira na to što ste pojeli prije deserta.

#6. Frane Herenda: Prirodna kozmetika

Drugo i prošireno izdanje izvrsnog priručnika za početnike u izradi prirodne kozmetike u vlastitoj kuhinji. Knjiga je uređena i pisana kao kuharica, vodi vas u osnovna znanja o priboru koji vam je potreban, o eteričnim uljima, emulzijama, hidrolatima, konzervansima, kako vagati, kako održavati higijenski standard … Za svaki tip kože Frane je u knjizi dao 3 do 5 recepata za cjelokupnu kozmetiku, plus recepte za dva najčešća bolesna stanja kože: problematična koža i atopijski dematitis. Dodao je i recepte za bebe i muškarce. Posebno je simpatičan recept vosak za bradu, kojeg i sam Frane koristi.

#7. Fumitake Koga, Ichiro Kishimi: Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima

Ovaj filozofski roman s receptom za sreću vrlo je brzo postao bestseler, a na Zapadu je proglašen ‘japanskim književnim fenomenom’ – jedan filozof i jedan pisac udružili su znanje i vještinu kako bi odgovorili na mnoga egzistencijalna pitanja u obliku dijaloga između filozofa i mladića, u formi podučavanja poznatoj od Sokratova vremena. Filozofske se ideje oslanjaju na teorije Alfreda Adlera, jednog od trojice velikana psihologije 19. stoljeća. Iako su Adlerove ideje manje poznate od Freudovih i Jungovih, itekako su aktualne i primjenjive te nam mogu pomoći da preuzmemo odgovornost za svoj život i pronađemo svoje mjesto u zajednici stvaranjem uravnoteženih međuljudskih odnosa umjesto strahovanja od kritika i odobravanja drugih. To bi mogla biti jedna dobra novogodišnja odluka: biti svoj.

#8. Hrvoje Kekez: Hrvatska povijest iz godine u godinu

Povijest je učiteljica života, neupitna je to istina. U novoj knjizi Hrvoje Kekeza sustavno je donesen pregled hrvatske povijesti – iz godine u godinu. Za brojne fanove TV Kalendara, ovo je papirnata i detaljna verzija onoga što nam se na ovim područjima sve izdogađalo »od stoljeća 7.« uz mogućnost na pogleda na to što nam se i tko ponavlja u suvremenoj Hrvatskoj danas. U ovoj su knjizi događaji iz hrvatske povijesti stavljeni u kontekst šire, europske i svjetske, povijesti, pa se na dnu svake stranice nalazi lenta vremena s crticama uglavnom iz svjetske povijesti.

#9. Tom Hillenbrand: Kradljivac kave

Još jedna poslastica za ljubitelje povijesti – izvrstan povijesni krimić njemačkog Toma Hillenbranda “Kradljivac kave”. Radnja je smještena u 1683. godinu, kad je Europa opčinjena novom drogom – kavom. Iako je izuzetno skupa, posvuda je vrlo tražena, ali monopol na nju u rukama je Turskog carstva.Dugo su Europljani prezirali taj bezbožni napitak i radije pili pivo. No unatoč visokoj cijeni kava osvaja svijet. Londonski filozofi, amsterdamski trgovci začinima i pariški pjesnici okupljaju se u kavanama kako bi uživali u ovom prosvjetiteljskom napitku. Ali kava je skupa, a onoga tko bi ju želio prokrijumčariti iz jemenske Moke očekuje smrtna kazna. Međutim, jedan mladi Englez osmislio je plan kako Turcima ukrasti ta dragocjena zrna. Kako mu je jedan veliki posao upravo propao, odlučio je krenuti na sve ili ništa: uz novčanu podršku Istočnoindijske kompanije okupio je tim stručnjaka iz raznih zemalja s namjerom da Turcima ukrade kavu. Ispočetka se čini kao da sve ide glatko, ali kako vrijeme prolazi jasno im je da su se upustili u skoro neizvodiv poduhvat…

Ovaj napeti, avanturistički, povijesni roman toliko je vrsno ispričan da će se svaki čitatelj osjećati kao u kinu. Pisan istovremeno i napeto i eruditski, oduševit će čitatelje brojnim nepoznatim činjenicama iz europskog života toga doba, ali donijeti i veličanstveno ispričanu gotovo nevjerojatnu avanturu.

Povijesni roman Kradljivac kave (Hillenbrand)

#10. Henning Mankell: Bijela lavicatreći slučaj inspektora Kurta Wallandera

Treći slučaj kultnog depresivnog inspektora Kurta Wallandera iz serijala najboljeg švedskog pisca krimića Henniga Mankella. Odlična knjiga za zimsko opuštanje bez griže savjesti.

Priredila: Agatha Borošak