+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 14. svibnja 2016.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Božićni liker od bobičastog voća

Print Friendly, PDF & Email

Liker koji se slaže od proljeća do jeseni od sezonskog bobičastog voća, već kako dozrijeva, pije se zimi, počevši od Božića. Tamno crvene je boje, fenomenalnog mirisa i okusa u kojem se osjete maline, višnje, borovnice, murve, drijenak, kupine… Sama receptura je u našim krajevima prilagođena od danskog i njemačkog božićnog desertnog pića Rumtopf (njem.) odnosno Romkrukke (dan.)

Originalni sjevernjački napitak radio se kao bačva od voća u rumu. Početkom proljeća bačva bi se priredila u podrumu, a potom je u nju dodavano voće koje je dospjelo. Na red voća dodavao se šećer, pa na to najjači rum (poželjno sa 50%-60% sadržajem alkohola). Ruma se stavljalo toliko da uvijek bude dva prsta iznad voća. U rumtopf se stavljalo svo bobičasto voće, višnje i trešnje, šljive te marelice. Do Božića je voće stajalo u šećeru i rumu u pokrivenoj bačvi u podrumu, a onda se počelo posluživati – bilo kao samostalno desertno piće ili kao preljev na palačinkama i slično.

U našim krajevima je ova receptura prilagođena, po mom mišljenju i poboljšana. U rakiju se stavlja bobičasto voće te višnje i trešnje očišćene od koštica. Pri tom, ne robuje se količinama, već se dodaje voće u vrsti i količini prema tome koliko koliko ga imamo i koliko nam se sviđa njegov okus i miris. Umjesto ruma koji mirisom prevlada voće, dodaje se neutralna lozovača, kao za travaricu, koja će naglasiti mirise onoga što se u njoj macerira.

Sastojci: na 1 mjericu voća 3/4 mjerice šećera i 1 mjerica rakije lozovače

Voće koje se može dodavati: šumske jagode, domaće jagode, višnje, trešnje, maline, ribizle, kupine, ogrozd, brusnice, borovnice, drijenak, murva

Božićni liker s bobičastim voćem
Božićni liker s bobičastim voćem Foto: Marekonline / Pixabay

Priprema:

Prije dolaska prvog voća kojeg planirate dodati u rakiju, pripremite staklenku sa širokim grlom u kojoj ćete pripremati ovaj liker, dovoljno veliku da u nju stanu sve vrste voća koje želite dodati. Obično to bude staklenka od 3 do 5 litara. Prije nego što dodate novi sloj voća, onaj prethodni malo promiješajte kako bi se šećer bolje otapao. Staklenku nakon svakog dodavanja voća zatvorite poklopcem ili celofanom zategnutim gumicom. Neka stoji na sunčanom mjestu. Nakon zadnjeg voća koje ste dodali držite liker još tri tjedna na suncu, pa premjestite u smočnicu neka stoji do Božića.

Posluživati možete u čaši s bobicama ili kao čisti liker. Obično se pola likera procijedi u boce, a druga polovina ostaje u staklenki s voćem.

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Fotografije: Marekonline / Pixabay