+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 17. prosinca 2014.
Ažurirano: 27. listopada, 2021.

Božićni obiteljski običaji stvaraju osjećaj sigurnosti i ugode u životu djeteta

Print Friendly, PDF & Email

Blagdani su često vrijeme radosti i darivanja, ali i vrijeme koje možemo iskoristiti kako bismo proveli više vremena sa svojom djecom. Kroz atmosferu i zbivanja u svojoj obitelji dijete stječe iskustva emocionalne povezanosti, pripadnosti i vlastitog identiteta. Stoga djeci trebamo darivati ne samo poklone nego i svoje vrijeme, pažnju i osjećaje. Tako ćemo i tijekom blagdana zadovoljavati djetetove emocionalne potrebe za ljubavlju, prihvaćanjem i uvažavanjem.

Upravo su blagdani prilika za razvijanje obiteljske tradicije – najveća dobrobit tradicije za djecu je značaj međusobnih odnosa u našem životu. Kao roditelji mi smo modeli i djeca imitiraju naše ponašanje, vjerovanja i razmišljanja. Kad se zajedno s djecom prisjetimo lijepih događaja koje smo za blagdane imali s našim roditeljima, tada učimo djecu cijeniti jednostavne životne trenutke, učimo ih tražiti i učiniti ove trenutke posebnima i u njihovim životima.

Na taj način djeca razvijaju emocionalne odnose i s članovima obitelji s kojima ne žive i sjećaju se onih koji više nisu s njima. Pričajući o blagdanskim događajima i ljudima iz našeg djetinjstva, oni postaju dio emocionalnog svijeta djeteta. Drugi važan element obiteljske tradicije je ponavljanje aktivnosti. Ponavljanje je za dijete najbolje oruđe za učenje – rituali pokreću aktivnosti, a djeca vole ponavljanje. Ono daje osjećaj sigurnosti njihovom životu. Da bi se osjećalo sigurno, dijete treba osjećaj da je njegov svijet predvidljiv. Šestomjesečno dojenče koje očekuje kupanje i bočicu prije spavanja, ako to ne dobije, pokazat će svoju zbunjenost tako što neće odmah zaspati nego nekontrolirano plakati. Rituali i obiteljski običaji za vrijeme blagdana stvaraju veći osjećaj sigurnosti i ugode u životu djeteta, što će utjecati na njegov razvoj u prilagođenu, samopouzdanu i zrelu odraslu osobu.

Običaji i rituali ne moraju imati značaj samo za blagdane. Razmislite o svakodnevnim aktivnostima koje radite zajedno. Čak i najjednostavniji kućanski posao može postati obiteljski običaj – npr. zajedničko pranje posuđa.

Jednostavni načini za razvijanje obiteljskih običaja kod svog djeteta:

Odaberite aktivnost koju uživate raditi sa svojom djecom za blagdane. To može biti nešto jednostavno poput izrade popisa za čestitke, biranja čestitki i kolača koji će se praviti ili odabira poklona.
Dodajte važan detalj toj aktivnosti kako bi se povećao njen značaj. Npr. neka poklon za druge članove obitelji bude iznenađenje – vaša i djetetova tajna. Ili – zajedno s djetetom izradite čestitke i napravite izložbu najljepših na panou u sobi.
Pozovite i druge članove obitelji ili prijatelje da bi događaj bio još više poseban za dijete nego inače.
Uhvatite poseban trenutak kamerom, fotoaparatom ili napišite priču o tome. Zajedničko prepričavanje priče s djecom o tome što ste radili za prošli Božić može prerasti u divnu priču pred spavanje i omogućuje djeci da ponovo ožive ugodno iskustvo.
Ne zaboravite – ritual znači ponavljanje. Neka dio rituala za Božić i Novu Godinu uvijek bude isti iz godine u godinu – npr. vrijeme kićenja bora, zajedničko pravljenje kolača, Božićni ručak…

Neke od zajedničkih aktivnosti tijekom blagdana mogu biti igra s djecom, odvođenje na prigodne predstave u kazalište, šetnje, sakupljanje češera i lišća, izrađivanje aranžmana i poklona za članove obitelji i prijatelje, izrada čestitki. Neka dijete pomogne u izradi kolača – potrajat će dulje, kuhinja će biti uprljanija, ali dijete će biti sretno i ponosno.

Napravite knjigu priča iz obiteljske blagdanske tradicije

Napravite više fotografija s djecom koje prikazuju sudjelovanje u blagdanskim obiteljskim ritualima (npr. ukrašavanje drvca, pečenje kolača, odlazak rođacima i prijateljima…)
Zalijepite fotografije na raznobojne papire.
Neka vam dijete opisuje što prikazuje svaka fotografija, a vi ispod zapišite njegov opis.
Izmislite zajedno naslov vaše knjige priča i kreirajte naslovnu stranicu. Uvežite je da se ne raspadne.
Uživajte zajednički oživljavajući svoje posebne obiteljske trenutke.

Ova knjiga može biti dragocjen poklon za člana obitelji.

Upozorenje:

Ako imate malo dijete (jednu do dvije godine starosti), kroz ovo vrijeme pokušajte što manje mijenjati djetetove navike, posebno vrijeme hranjenja i spavanja. Često su djeca baš u vrijeme blagdana neraspoložena, mrzovoljna, plačljiva i razdražljiva. Dijete je preplavljeno emocijama, koje mogu biti i negativne ako ne vodimo računa o djetetovim potrebama.

Iz knjige “Odgajam li dobro svoje dijete”, autorica prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i Ane Karlović

www.gordana-buljan-flander.com

Ilustrativna naslovna fotografija: Janet Dahmen / Pixabay 

Znanost i umjetnost odgoja: priručnik za odgojitelje, roditelje, učitelje (Gordana Buljan Flander)
Znanost i umjetnost odgoja: priručnik za odgojitelje, roditelje, učitelje (Gordana Buljan Flander i suradnici)