+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 18. lipnja 2014.
Ažurirano: 6. prosinca, 2021.

BREZA: Uklanja kamence, snižava šećer, detoksicira i otapa celulit

Print Friendly, PDF & Email

Breza je drvo hladnijih krajeva, visine do 30 metara, bijele glatke pokožice na kori koja se ljušti u vodoravnim vrpcama. Pojavljuje se u nizinskim i brdskim krajevima, u vidu dvije vrlo slične vrste koej su nekada imale i zajedničko znanstveno ime (lat. Betula alba L., eng. birch). U suvremenoj botanici razlikujemo običnu ili viseću brezu (Betula pendula Roth) kojoj grančice vise kao konopci i koja voli suha staništa i maljavu ili sjevernu brezu (Betula pubescens Ehrh.) koja voli močvarna i hladnija staništa. Listovi obične breze su glatki, dok su listovi maljave breze pokriveni finim flačicama, s jače izraženom nervaturom na donjoj strani. Mlade grančice maljave breze su također gusto dlakave

List breze
Foto: Bambule5 / Pixabay 

Berba listova u svibnju i lipnju

Listovi se beru i suše u svibnju i lipnju, a lisni pupoljci u ožujku i travnju. Na istoj su biljci razdvojeni muški i ženski cvatovi u obliku resa (za takve cvatove kažemo da su jednodomni). Muške rese formiraju se već u listopadu i najčešće vise u parovima. Dugačke su do 10 centimetara. Ženske rese pojavljuju se u proljeće, stoje uspravno i dugačke su do dva centimetra.

Muške se rese rijetko beru, a služe za pripravu čaja za povećavanje imuniteta. Ovdje treba spomenuti i treću vrstu breza: patuljastu ili alpsku brezu (Betula nana L.) koja raste u obliku drvolikog grma na vlažnim staništima Alpa i u planinama sjevera. Njezin grubo nazubljeni list veoma je cijenjen kao biljni lijek protiv šećerne bolesti.

Bogatstvo vitamina C u svježim listovima

U svježim listovima i lisnim pupovima breze nalazimo tanin, gorke tvari, saponin, smole, eterično ulje, dikarbonske kiseline, betulabin, betuloretinska kiselina, soli kalija, kalcija i željeza, provitamin A, vitamin E i vitamin C. Zanimljivo je da u razvijenim listovima vitamina C ima čak 140 mg na 100 g listova – jednako kao u listovima koprive ili u plodovima paprike.

Stoga je breza bila veoma cijenjena od davnina. Stari germanski i slavenski narodi uzimali su uvarak od lista breze, a lisne pupoljke i sasvim mlade listove za pripremanje variva, kaša i juha, uvijek zajedno s drugim povrćem i biljem poput kelja, zelja, koprive, mišjakinje i sedmolista.

Brezovi medenjaci

Unutrašnji dio brezove kore može se sušiti i mljeti u brašno iz kojeg se peku pogače s medom tzv. brezovi medenjaci. To je uobičajeno u Norveškoj i Finskoj, a za Drugog svjetskog rata, u nestašici brašna i hrane općenito, ti su se medenjaci radili i kod nas.

Stablo breze
Stablo breze
Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Sok iz brezina debla

Brezov sok dobiva se bušenjem drveta breze u proljeće, kad potjera sokove. Izbuši se rupa na deblu i pod njom pričvrsti posuda u kojoj će se kapanjem skupljati sok. Posuda ne smije biti metalna. Taj je sok toliko krepak da spašava čovjeka od iznemoglosti nakon iscrpljujućeg rada ili duge bolesti. Nažalost, takvim postupkom ugrožava se stablo breze, jer ga kroz izbušenu rupu napadaju štetne gljivice. Ozljeđenoj brezi produljit ćemo život ako ozlijedu premažemo i začepimo mekim pčelinjim voskom.

Čaj od breze za čišćenje i mršavljenje

Veoma je česta uporaba listova i lisnih pupoljaka breze za čaj protiv gihta, upale mokraćnih kanala i mjehura, kamenaca u mjehuri i bubregu te kamenaca u žuči. Čaj se priprema tako da se 3 velike žlice usitnjenih suhih listova (možemo pomiješati listove i lisne pupoljke u jednakim omjerima) stavi u 1 litru hladne vode, zavrije na sekundu pa ostavi poklopljeno 20 minuta. Još je djelotvorniji ako se priprema kao oparak, odnosno ako se prelije vrelom vodom. U oba slučaja, čaj procijedimo pa popijemo tijekom dana, po 1 šalicu svakih 3 sata, mlako i bez meda. Kura traje 14 dana.

Višemjesečna uporaba čajnog oparka od listova breze smanjuje masno tkivo u svim dijelovima tijela, pa tako i u grudima. Zato se preporuča kao bezbolan i prirodan način smanjivanja prevelikih grudi kod žena i kao pomoć približavanju idealnoj težini polaganim mršavljenjem, otklanjanjem celulitnih jastučića i eventualnih reumatskih tegoba. Izlučivanje peterostrukih količina mokraće omogućuje tijelu da se oslobodi štetnih naslaga i taloga već za 6 tjedana.

Čaj od breze i priljepače za bubrežne kamence i šećer u krvi

Na kuri ovim čajem rješavamo se bubrežnih kamenaca, snižavamo razinu šećera u krvi i umirujemo kašalj, a uz pojačano mokrenje pojačana je i menstruacija kod žena sa slabom i neredovitom menstruacijom. Umivanje njime daje licu svjež izgled, a na svakodnevno umivanim djelovima kože brže zarastaju i nestaju ranice, bubuljice, lišajevi i ogrebotine.

Priprema se od po 1 velike žlice usitnjenih listova breze, lisnih pupoljaka breze i vrškova priljepače. Pomiješamo ih i prelijemo sa 8 dl vrele vode, ostavimo poklopljeno 30 minuta, procjedimo i popijemo tijekom dana, svakih 3 sata po jednu šalicu čaja, mlaku, bez meda. Kura traje najviše 6 tjedana, a nakon stanke od 2 tjedna može se ponoviti.

Teubeto čaj za čišćenje organizma

Ovaj čaj za odrasle priprema se od 40 grama listova breze, 40 grama vrškova u cvatu dupčaca, 40 grama gornjih djelova u cvatu priljepače, 20 grama listova koprive i 20 grama listova ružmarina. Ovi sastojci čine ukupno 180 grama čajne mješavine. Tri velike žlice ove mješavine prelijemo sa 8 dl vrele vode, pa ostavimo poklopljeno 20 minuta, procijedimo i popijemo tijekom dana, uzimajući po jednu šalicu čaja svakih 3 sata, mlačno i s malo meda.

Preporuča se 10-dnevna kura čišćenja, nakon čega će organizam biti otporniji na prehlade, gripe, upale dišnih putova i druge bolesti. Smanjuju se tegobe kod kroničnih bolesti (reuma, bronhitis…), a koža se čisti od bubuljica i lišajeva, te dobiva mladenački izgled.

Bekual čaj protiv kamenaca

Kod kamenca u bubregu, mokraćnom mjehuru i žuči napravi se mješavina od 50 grama listova breze, 50 grama cvijeta vrijeska, 50 grama podanka pirike, 50 grama vrškova u cvatu zlatnice i 590 grama listova turice. Ukupno je to 250 grama čajne mješavine.

Uzima se 4 velike žlice čajne mješavine i prelije sa 12 dl vrele vode, ostavi poklopljeno 20 minuta, procijedi i popije tijekom dana po 1 šalicu svakih 2 sata. Kura traje dok se potroši priređenih 250 grama mješavine.

Brezova vodica za jačanje korijena kose

List breze, sok iz drveta breze, kora drveta breze ili njezin katran poznata su sredstva protiv prhuti i za jačanje korijena u različitim pripravcima. Domaće sredstvo je brezova vodica za masažu prhutavog vlasišta i kod ispadanja kose. Priprema se na sljedeći način: na pola litre šljivovice ili komovice dodati 100 grama svježih listova, namakati 3 tjedna, procijediti u bocu od litre, dodati pola decilitra jabučnog octa te prokuhanom mlakom vodom dopuniti do jedne litre tekućine. Ovom brezovom vodicom svako jutro i navečer prije spavanja treba po 10 minuta trljati vlasište, uz uporabu više komadića vate. U 1 litru brezove vodice možemo dodati 20 kapi eteričnog ulja ružmarina čime ćemo postići dodatni učinak na poboljšanje lokalne cirkulacije kod masaže vlasišta.

Priredio: Željko Sobotka,prof., “Ekoherbalia”

Fotografije: Snježana Ivić Gerovac