+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 20. travnja 2015.
Ažurirano: 2. studenoga, 2021.

Da Vinci u Zagrebu: Izložba 80 replika renesansnih strojeva

Print Friendly, PDF & Email

Najveća izložba Leonarda da Vincija koja je već nekoliko godina na turneji svijetom pod nazivom “Da Vinci: Genije i njegovi izumi” gostuje u Zagrebu od 22. travnja do 16. kolovoza u Kineskom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu. Posjetitelji će moći razgledati više od 200 izložaka, uključujući i 80 strojeva  izrađenih prema Da Vincijevom dizajnu, zatim replike njegovih umjetničkih djela i  interaktivne demonstracije.

Proučivši njegovo djelo “Codici Vinciani”, držeći se svih originalnih naputaka, grupa stručnjaka i majstora iz Firence  proizvela je interaktivne strojeve u realnoj veličini uporabom istih materijala koje je Leonardo da Vinci u svoje doba imao na raspolaganju i koje je spominjao u svojim zapisima, primjerice drvo, užad i ljepilo.

Renesansne vizije helikoptera, oklopnog vozila, bicikla, podmornice…

Strojevi su podijeljeni u četiri grupe prema elementima primjene: zrak, voda, zemlja i vatra. Tako izlošci obuhvaćaju Da Vincijeve inovativne vizije helikoptera, padobrana, zmaja za letenje, oklopnog vozila, pogonskog prijenosa, bicikla, automobila, podmornice, tiskarskog stroja, hidraulične pile, projektila, vertikalne bušilice. Osmislio ih je nekoliko stoljeća prije njihova izuma i izrade prvih modela. Na izložbi su uz svaki model Da Vincijevog stroga priložene skice, projekti i originalni citati.

Leonardo da Vinci bio je talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer. Smatra se otjelotvorenjem renesansnog ideala svestrana čovjeka neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama. Osim u umjetnosti, dao je doprinose anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja, urbanistici.

Njegove Posljednja večera (1495-97) i Mona Lisa (1503-06) spadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse, dok njegovi spisi odražavaju duh znanstvenog istraživanja i mehaničke inventivnosti koja je bila stoljećima ispred svoga vremena. Leonardo da Vinci je bio prvi umjetnik koji je afirmirao tehniku slikanja sfumato, a posebno je vidljiva na njegovim remek djelima.

Iako ova izložba ne uključuje originale ona ipak daje vrhunski uvid u njegov svijet. Među izlošcima se mogu naći replike nekoliko njegovih slika, uključujući i slavne Mona Lise i Posljednje večere, 3D animacije i prezentacije koje objašnjavaju kako su slike nastale, strojevi izumi izrađeni prema njegovim nacrtima, faksimili njegovih dizajna, prezentaciju o životu Da Vincija njegova stvaralačkog puta i interaktivne prezentacije njegovih djela. K svemu, na izložbi posjetitelji mogu sami i upravljati nekim od strojeva što će im, navode organizatori, omogućiti uvid u načela fizike i mehanike koja su Leondardu bila poznata u to doba.

Ovo će biti svakako nastavak uzbudljivog iskustva za brojne posjetitelje izložbe “Leonardo da Vinci: Atlantski kodeks” 2006. godine u Muzeju za umjetnost i obrt. Tada je predstavljen izbor šezdesetak Leonardovih rukopisa koji se čuvaju u milanskoj Biblioteci Ambrosiani, te 20-ak maketa njegovih strojeva.

Piše: Redakcija