+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 8. siječnja 2015.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

DETOKSIKACIJA: Recepti za zdrave zelene sokove

Print Friendly, PDF & Email

U nakladi izdavačke kuće Harša izišlo je drugo, dopunjeno izdanje knjige “Snaga zelenih sokova” sa 110 recepata za cijeđene i kašaste sokove, autora Miroslava Juraja, s ciljem da pomognu u osobnoj transformaciji zdravlja. Osobito će biti korisna svima koji osjećaju stalni umor, razdražljivost, nadutost i treba im neki režim detoksikacije i obnove energije.

Recepti su prilagođeni našem podneblju, sa voćem i povrćem koje nam je i cjenovno dostupno, a napravljen je i pregled voća i povrća koje se preporuča po krvnim grupama, s objašnjenjima. Autoru su pridruženi i savjeti Mihaele Devescovi s portala Sirova Hrana.hr uz njene recepte za 5 salata.

– Mnoge su “nuspojave” pijenja zelenih sokova, od kojih se ističu pretjerano smijanje, vitalnost, hiperaktivnost, te izrazito pozitivan stav prema životu – naglašava Miroslav Juraja. Već dugo godina posvećen je temama zdravlja i zdrave prehrane pa se njima počeo i profesionalno baviti – njegova je tvrtka Ver Vita koja se bavi prodajom sokovnika i blendera.

Miroslav Juraj
Miroslav Juraj

O sokovima doista sve zna i odlično ih pripravlja, u to smo se i sami uvjerili na njegovom štandu na proteklom sajmu Mystic (na fotografijama) gdje je predstavljao novu generaciju sokovnika s hladnim prešanjem:

–  Zeleni sokovi prepuni su energije, životvornih minerala i enzima, ljekovitog pigmenta klorofila, vlakana za dobru probavu i uvijek potrebne vode. Jedna čaša zelenog soka punovrijedan je obrok sa 100% iskoristivosti u tijelu. Energija, hranjivi sastojci i voda s lakoćom prolaze u krvotok već nakon 10-15 min i organizmu donose okrepu i svježinu. Klasičan kuhani obrok ima iskoristivost 30-70%, dugo se probavlja uz velik utrošak energije  i puno otpada, toksina i nedovoljno tekućine, a nusproizvod su umor i zakiseljavanje krvi.

Miroslav Juraj s timom iz Ver Vite
Miroslav Juraj s timom iz Ver Vite

Evo  i nekih recepata iz knjige “Snaga zelenih sokova”:

Slatka zelena budilica za dvoje

Sastojci: kelj, jabuka, kruška, 1-2 dl vode

Priprema: Tri veća lista kelja operemo, a gorku stapku posred lista odstranimo te prerežemo svaki list na pola. Jednu veću jabuku i krušku (ili po dva manja komada) izrežemo na četvrtine i odstranimo peteljku. Pripremljene namirnice naizmjenično stavljamo u sokovnik, najprije list kelja, pa komad voća, pa kelj, a završavamo s najtvrđim komadom voća. Ulijemo u sokovnik pola vode u pola cijeđenja, i pola vode na kraju cijeđenja.

Ovaj je sok odličan za početak dana, a umjesto kelja zeleni listovi mogu biti od špinata, blitve i raštike, do listova cikle i korabice.

Čaša salate

Sastojci: dosta salate ili “mišancije” po mogućnosti ekološkog porijekla (cca 200-300 g), limun, jabuka, 1-2 dl vode

Priprema: Limunovu koru ogulimo tanko (samo da izuzmemo žuti dio) te prerežemo na četvrtine kao i jabuku. Naizmjence u sokovnik stavljamo salatu, limun, salatu, jabuku. Ulijemo malo vode tokom cijeđenja, i ostatak vode na kraju cijeđenja.

Serviramo s par sitno nasjeckanih listića peršina ili paprene metvice povrh soka u širokoj čaši.

Odlično osvježenje prepuno C vitamina!

Neotkriveno zeleno blago

Sastojci: 1 korabica s lišćem, 1 jabuka, 1 mrkva, 1 dl vode.

Priprema: Donji dio lišća korabice, stapke, izrežemo na komadiće cca 1-2 cm dužine, jer bi u protivnom vlakna mogla zapriječiti rad sokovnika. Glava korabice također sadrži vrlo snažna vlakna koja se protežu od vrha do dna, tako da se i glava reže na poprečne ploške prije stavljanja u sokovnik. Kora se ne guli. Naizmjence se stavljaju komadi stapke, lista, glave korabice, jabuke i mrkve u sokovnik, na kraju se doda vode.

Sok je tamne zelene boje, blagog i slatkog, osvježavajućeg okusa, iznenađujuće pitak, može se procijediti kroz sitno cjedilo da se dobije bistri sok.

Okus je toliko dobar da će svi oni koji žmire pred zelenim sokovima biti potpuno, ali baš potpuno iznenađeni – ovo je  idealan recept za one koji se još nisu upoznali sa okusima zelenog!

Jedna čaša ovog soka može opskrbiti organizam sa dobrim dijelom dnevne potrebe vitamina C i željeza koji su u ovom potpuno svježem obliku lako dostupni i pravo su blago za obnavljanje stanica našeg tijela.

Melem za želudac – sok od zelja i jabuka

Sastojci: pola glavice zelja, 3-5 jabuka (sočnih, ne brašnastih!), 0.5 – 1 l vode

Priprema: Zelje je naša tradicionalna zimska namirnica, poznata po bogatstvu vitaminom C, a posebno po ljekovitom djelovanju svježeg soka od zelja na većinu tegoba i bolesti želuca.

Izrada soka je jednostavna. Malo zelja, malo jabuke, malo zelja, malo jabuke, malo vode… I tako sve dok ne potrošimo sve namirnice. Kocen dodajte po svom ukusu: on  daje ljutinu i mijenja okus soku, pa se najčešće izostavlja, ali ako vam je ljutkasti okus prihvatljiv, prerežite kocen  na par manjih komada prije ubacivanja sokovnik. Vode se dodaje više nego što je uobičajeno za ostale sokove (1:1 omjer vode i soka).

Zamjena za kavu: rikola i naranča

Sastojci:  2 naranče, 5 dkg rikole

Priprava: Kad jedemo rikolu kao salatu često ne uspijemo dovoljno sažvakati njezina vlakna pa ni ne možemo iskoristiti sve njezine vrijedne sastojke. Sokovnik to napravi za nas pa je sok od rikole bogat hranjivim tvarima koje možemo lako probaviti i iskoristiti. Kako bi bio još probavljiviji, dobro je tijekom pripreme sok razrijediti s malo vode.

I rikola i naranča odlične su za čišćenje organizma i bogate vitaminom C pa ovaj napitak, koji djeluje kao prava energetska bomba, može biti idealna zamjena za jutarnju kavu. Za razliku od kave koja naglo, ali kratkotrajno podigne enregiju, energija iz voća i povrća je stabilna i dugotrajna

Crveno zelje i mrkva: odmor za želudac

Sastojci: crveno zelje, mrkva

Priprava: kombinirajući mrkvu i crveno zelje, uz dodavanje vode, dobit ćeš sok zanimljivog okusa i boje.

Sok od zelja (zelenog ili crvenog) je tradicionalno poznat kao domaći lijek za sve vrste probavnih smetnji, bogat je vitaminom C baš kao i agrumi, pomaže u izgradnji kostiju i smanjuje kolesterol u krvi. Ljekovitost zelja gubi se kuhanjem.

Mrkva je univerzalni sastojak mnogih sokova od sirovog povrća. Svaki će sok učiniti pitkijim i finijim pa u okusima sokova dobivenih hladnim prešanjem uvijek možemo uživati.

Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac