+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 25. kolovoza 2014.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Domaći kruh pečen u listovima zelja (FOTOGALERIJA)

Print Friendly, PDF & Email

Kad ljeti dospiju prve glavice mladog zelja, pa sve do kasne jeseni, poseban je užitak, od kojeg zamiriše cijela kuća ispeći domaći kruh u listovima zelja, na način kako su to nekoć radile žene u Lici. Ako i nemate mirisnog brašna samljevenog na starinski način, između dva kamena u mlinici na potoku, već i ono najobičnije glatko bijelo brašno iz dućana dat će najbolje od sebe.

Svježi domaći kruh
Svježi domaći kruh
Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Kako se radi kruh

Umijesite kruh po onom receptu kako i inače radite.

Sastojci: Kako svi u našoj kući obožavamo miris svježe pečenog kruha, pečem manji kruh, ali svakog jutra.

Za maleni protvan potrebni su sljedeći sastojci: 5 šalica glatkog brašna, pola žlice soli, čajna žličica šećera (može i bez), žlica suhog kvasca i dvije šalice mlake vode. Ako radite kruh u velikom protvanu uzmite dvostruke količine od navedenih.

Priprema:

Prvo dobro promiješajte suhe sastojke, pa dodajte vodu i zamijesite rukama dok se tijesto ne počne odvajati od prstiju i podloge. Ako je tijesto ispalo previše vlažno, pospite s još malo brašna: ako je pretvrdo, dodajte vode umočivši ruke u toplu vodu, a ne direktno. Nakon toga nastavite tijesto mijesiti još 5 minuta.

Što više svoje energije uložite u kruh on će biti ukusniji, mekši, spužvastiji i imat će finiju, tanju koricu. Kad ste gotovi s izradom tjesta za kruh stavite ga počivati u pobrašnjenoj posudi prekrivenog krpom na toplom mjestu, primjerice na štednjaku uz neki lonac u kojem se kuha ručak. Kad se tijesto nadigne toliko da mu je volumen udvostručen u odnosu na početni, ponovo ga izmijesite. Ostavite tijesto da stoji i pripremite protvan za pečenje kruha. Kad tijesto ponovno udvostruči obujem premijesite ga još jednom i stavite u pripremljeni protvan.

Kako se peče kruh

Prvo protvan premažite masnoćom. Može to biti maslinovo ili obično ulje, maslac ili margarin, a najbolji će ukus kruha biti ako ga, kao i naše bake, premažete domaćom svinjskom mašću.

Protvan potom obložite vanjskim listovima zelja, po mogućnosti mladog zelja koje će pustiti više soka u kruh, a ako nemate zelja upotrijebite listove raštike. Na tako pripremljenu zelenu postelju položite pripremljeno tijesto za kruh, koje ste još jednom premijesili.

Pečenje na pari

Zarežite nožem crtu po sredini i nekoliko poprijeko kako bi se kruh bolje digao. Pokrijete krpom i ostavite da se diže sljedećih pola sata na toplom mjestu. Dok se kruh diže uključite pećnicu na 180 do 200 stupnjeva Celzijusovih. Na dno pećnice, ispod rešetke, stavite metalnu ili vatrostalnu posudu sa litrom vode, kako bi se napravila para za pečenje kruha. Nakon pola sata dizanja tijesta u protvanu, stavite kruh peći. Gotov je za sat vremena, odnosno kada gornja korica dobije lijepu zlatno smeđu boju. Ako volite reš pečeni kruh, ostavite ga i malo dulje.

Protvan sa ispečenim kruhom stavite na podlogu, pa prevrnite protvan – kruh će lako ispasti. Odmah uklonite listove zelja sa kruha pa ga umotajte u krpu i ostavite da se polako hladi. Nemojte ga rezati još vrućeg, kako se ne bi spustio. Strpite se barem deset minuta. Ako baš ne možete odoljeti, kad odrežete komad kruha odmah ga dobro umotajte u deblju krpu i ostavite da se hladi.

FOTOGALERIJA: 

Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac