Liječenje pčelinjim proizvodima APITERAPIJA (Dr. Peter Kapš) - Dobarzivot.net

Akcija!

kn351,00

Ugledni slovenski liječnik i pčelar, dr. Peter Kapš svoje je četrdeset godišnje iskustvo na oba područja pretočio u knjigu “Liječenje pčelinjim proizvodima: Apiterapija”. Na više od 400 stranica dr. Kapš iznosi brojne podatke i istraživanja o biokemijskom sastavu meda, propolisa, pčelinjeg voska, matične mliječi, peluda i pčelinjeg otrova te njihovoj primjeni u liječenju različitih bolesti.

 

Opis

Više o savjetima dr. Petera Kapša u članku: “Kako ćete medom izliječiti kašalj, spriječiti moždani udar” 

Specijalist interne medicine dr. Kapš je trideset godina bio ravnatelj Dispanzera za bolesti pluća i srca u Novom Mestu. Ovo mu je treća knjiga o primjeni pčelinjih proizvoda u liječenju, a za svoj je rad tri puta odlikovan slovenskim državnim odlikovanjem Antona Janše za posebne zaluge za razvoj slovenskog pčelarstva.Sam uzima i preporuča uzimanje pčelinjih proizvoda, jer su u suglasju prvog i najvažnijeg načela liječničkog poziva: Ne štete! (Ovo se naravno ne odnosi na osobe koje su alergične na pčelinje proizvode, ima ih oko 5% u općoj populaciji.) Za razliku od brojnih farmaceutskih lijekova i pripravaka koje uzimamo, a imaju brojne dokazane nuspojave (uz svakodnevno objavljivanje novih saznanja o štetnom djelovanju raznih supstanci na različite organske sustave), kod pčelinjih proizvoda tijek je novih spoznaja suprotan: svakodnevno se doznaju nove mogućnosti preveniranja i liječenja bolesti tim prirodnim sredstvima. I u Sloveniji i u Hrvatskoj službena medicina svrstava apiterapiju, odnosno liječenje pčelinjim proizvodima u alternativne metode liječenja, a pčelinji su proizvodi dodaci prehrani. Međutim, pčelinji proizvodi, dokazano je, utječu na zdravlje na brojne načine, a posljednih godina medicina iznova otkriva i potvrđuje učinak liječenja i preveniranja bolesti pomoću pčelinjih proizvoda.

Dr. Kapš zagovornik je stava da će pčelinji proizvodi biti sve značajniji, te smatra da je apiterapija komplementarno liječenje – dakle metoda kojom ne liječimo osnovnu bolest, ali pomažemo njenom izliječenju. Kao što su, primjerice, kemoterapija i operacija također komplementarne metode liječenja. Pčelinji proizvodi svojim brojnim, pa i onim još uvijek neistraženim, biološkim, kemijskim i fizikalnim učinkcima dokazano utječu na tijek liječenja. Posebno je proširena primjena apiterapija u Južnoj Americi i u Aziji, istražuje se u posebnim institutima u okviru medicinskih fakulteta na Kubi, u Rusiji, Novom Zelandu… Liječnici širom svijeta uz lijekove odnosno terapiju koju propisuju po službenom protokolu prepisuju i uzimanje pčelinjih proizvoda. Na Kubi vam tako na receptu napišu npr. uzimanje 3 žlice meda i 1 g matične mljieči dnevno. A u Srbiji je, u Nišu, u okviru Ministarstva zdravstva otvorena apiterapijska ambulanta. Knjiga dr. Kapša u Hrvatskoj je objavljena u prosincu 2013., godinu nakon slovenskog izdanja, a postala je pravi hit ne samo među pčelarima nego i kod oboljelih koji traže dodatne mogućnosti prirodnog liječenja.