+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 6. siječnja 2014.
Ažurirano: 7. listopada, 2021.

Dr. Peter Kapš: “Liječenje pčelinjim proizvodima – APITERAPIJA”

Print Friendly, PDF & Email

Zdravstveni priručnik LIJEČENJE PČELINJIM PROIZVODIMA – APITERAPIJA u izdanju naklade Geroamr stručna je knjiga namijenjena pčelarima, liječnicima, farmaceutima, ali i svakome tko proučava primjenu prirodnih proizvoda u prevenciji i liječenju ili traži rješenje za svoj konkretan zdravstveni problem.

Autor ovog jedinstvenog priručnika je slovenski liječnik primarius dr. Peter Kapš, specijalist interne medicine, pčelar, apiterapeut i dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoj posao i hobi. Dr. Kapš zastupa stajalište da su pčelinji proizvodi sredstva komplementarnoga liječenja, visoke vrijednosti i u sprječavanju bolesti, zbog dokazanog poticaja imunosnom sustavu, odnosno kao terapija koja se uzima uz onu popisanu unutar konvencionalne medicine, gdje pospješuje tijek liječenja i primjene farmacijskih pripravaka.

Naslovnica knjige Apiterapija dr. Peter Kapš
Naslovnica knjige dr. Peter Kapš: “Liječenje pčelinjim proizvodima APITERAPIJA”

Preporučajući pacijentima korištenje pčelinjih proizvoda, dakle meda, propolisa, pčelinjeg otrova, voska, matične mliječi i peluda, dr. Kapš se rukovodi prvim pravilom liječničke struke: “Ne štetiti!” Pčelinji proizvodi neće štetiti, a brojna su njihova dokazana ljekovita svojstva kod različitih bolesti. Dr. Kapš svoja saznanja zasniva na oko 450 međunarodno relevantnih znanstvenih radova i izdanja kao i na vlastitim iskustvima i praksi tijekom nekoliko desetljeća. Svojom temom i pristupom ovo je izdanje sukladno suvremenim trendovima u liječenju i prehrambenoj industriji u kojoj je nedavno začeta nova grana tzv. nutrifarmaceutika gdje med i pčelinji proizvoda zauzimaju značajno mjesto kao hrana koja je ujedno i lijek.

Ovaj zdravstveni priručnik  sastoji se od dva dijela. U prvom se razmatra povijest primjene pčelinjih proizvoda – apiterapije, te se podrobno opisuju istraživanja o svojstvima i ljekovitoj primjeni meda, propolisa, peluda, matične mliječi, voska i pčelinjeg otrova, uz konkretne naputke kako se provodi terapija.

U drugom dijelu autor opisuje preporučene tretmane u poglavljima po kategorijama različitih bolesti.  U posebnim su tako poglavljima obrađene  simptomi, dijagnostika, liječenje i apiterapija kod boelsti dišnog sustava, srca i krvožilja, probavnog sustava, šećerne bolesti, debljine, organa za mokrenje, zglobova i kostiju, krvi i krvotvornih organa, kožnij bolesti, otvorenih rana i trovanja, uz dodatak o primjeni pčelinjih proizvoda u kozmetici. Kazalom je obuhvaćeno 330 različitih bolesti, što je samo dio bogate građe, zapravog bogatog liječničkog i pčelarskog iskustva dr. Petera Kapša.

Ovo je treće i ujedno životno djelo dr. Kapša o apiterapiji. U Hrvatskoj izlazi godinu dana nakon objavljivanja izvornika u Sloveniji, uz institucionalno pokroviteljstvo Hrvatskog pčelarskog saveza i uz potporu Zagrebačke županije, a predgovor izdanju napisao je dr. sc. Dražen Lušić, predsjednik Hrvatskog apiterapijskog društva.