+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 10. siječnja 2016.
Ažurirano: 30. studenoga, 2021.

Essiac čaj: Alternativno sredstvo protiv raka

Print Friendly, PDF & Email

Iako znanstveno nije potvrđena njegova djelotvornost, Essiac čaj jedno je od najpopularnijih alternativnih sredstava za kojim posežu oboljeli od raka. Formula potiče iz 1922. godine  od medicinske sestre Rene Caisse, koja je ispričala da joj je formulu prenijela jedna 80 godišnja pacijentica. Ispričala joj je da je pomoću tog čaja kojeg je radila prema naputku Indijanca iz plemena Ojibwa s jezera Ontario izliječila rak dojke. Prvotna je verzija sadržavala 8 biljaka, a potom ju je Caisse svela na formulu sa 4 osnovne biljke – korijen čička, korijen i list poljske kiselice, kora glatkog brijesta i turska ili kineska rabarbara.

Naziv Essiac dobiven je obrnutim redoslijedom slova prezimena Caisse. Rene Caisse (1888-1978) je 1977. godine formulu prodala korporaciji Respirin (danas Essiac Products Inc.) I američko i kanadsko ministarstvo zdravstva odbili su odobriti da se Essiac čaj nudi kao medicinski pripravak, pa je u prodaji kao dodatak prehrani.

Rene Caisse tvrdila je da je čajem Essiac izliječila stotine pacijenata. Američko društvo za rak (The American Cancer Society) objavilo je sljedeće mišljenje: „ Pregledom medicinske dokumentacije osoba koje su uzimale Essiac čaj kao terapiju, nisu poduprte tvrdnje da taj proizvod pomaže oboljelima od raka ublažujući simptome niti da im produžuje život.“ Britanski centar za istraživanje raka naglašava također da nema znanstvenih dokaza da Essiac može pomoći u liječenju raka niti u kontroli simptoma, te također upozoravaju i da Essiac može interagirati sa nekim od postupaka liječenja, pa je važno da se oboljeli koji se odluče na ovu alternativnu terapiju o tome konzultiraju svog liječnika.

Priča o Essiac čaju te životu i radu Rene Caisse objavljena je u nekoliko knjiga, zajedno sa recepturama i preporukama doziranja. U Kanadi i SAD-u je akatualno više receptura i verzija Essiac čaja. Prema knjizi „The Essiac Book“ autorice Mali Klein, recept je sljedeći:

Sastojci:

  • 120 grama nasjeckanog korijena čička (lat. Arctium lappa, eng. Burdock root)
  • 80 grama poljske kiselice (list i korijen) u prahu (lat. Rumex acetosella, eng. Sheep sorrel)
  • 20 grama unutarnje kore glatkog brijesta (u prahu) (lat. Ulmus fulva, eng. Slippery elm)
  • 5 grama korijena kineske ili turske rabarbare u prahu (Rheum officinale, Rheum palmatum, eng. Chinese or Turkey rhubarb)
Essiac čaj, sastojci
Essiac čaj, sastojci Foto: Screenshot YouTube

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u čajnu mješavinu. Uzmite 15 grama za 1,5 litara hladne, čiste izvorske vode. Pomiješajte u inox loncu pa stavite na vatru da zakuha. Neka ključa 10 minuta, pa zagasite i ostavite da se ohladi. Procijedite kroz dvostruku gazu pa prelijte u sterlizirane boce i držite u hladnjaku dok potrošite. Uzima se ujutro nakon buđenja ili navečer prije spavanja, po 30 mililitara razrijeđenih u 60 mililitara vruće vode, po četiri tjedna uz tjedan dana pauze.

Mali Klein autorica je i koautorica čak 5 knjiga o Essiac čaju i radu medicinske sestre Rene Caisse. Pogledajte video gdje sama pojašnjava kako se radi Essiac čaj, u dva dijela (Izvor: YouTube – s obzirom na aktualnu politiku objavljivanja sadržaj je dostupan nakon što potvrdite svoje podatke):