+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 13. veljače 2023.
Ažurirano: 13. veljače, 2023.

Festival maslinovog ulja u Zagrebu: Vođene degustacije, predavanja, radionice i prodaja na štandovima

Print Friendly, PDF & Email

Gotovo 300 uzoraka maslinovih ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore konkurira za titule najboljih na 8. Festivalu maslinovog ulja u Zagrebu koji će se održati prvog vikenda u ožujku, 4-5. 3. 2023. u hotelu Westin. Kako je objavio organizator, Zagrebački maslinarski institut, polovina pristiglih ulja su monosortna, a pola miješana od više sorti maslina. Oko 10% ih ima ekološki certifikat. Posjetitelji Festivala će na prodajnim štandovima imati priliku i kupiti maslinova ulja i druge prehrambene proizvode s OPG-ova.

Ulaz je na Festival maslinovog ulja je slobodan, a posjetitelji mogu prisustvovati stručnim predavanjima o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinovog ulja, o ulju iz divljih maslina našeg krša, o uzgoju maslina, bit će i vođenih degustacija kušanja maslinovog ulja te radionica za izradu kozmetike i dijetetskih proizvoda na bazi maslinovog ulja i lista masline, uz prigodnu prodaju na štandovima OPG-ova.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje Izvor: iStock

Održat će s sljedeća edukativna predavanja (točna satnica će biti objavljena na stranici organizatora prije događanja na http://www.zagreboliveinstitute.hr/):

dr. sc. Dario Lasić i prof. dr. sc. Jasna Bošnir, NZJZ „dr. Andrija Štampar“, Zagreb: “Usporedba parametara kvalitete maslinovog ulja i tla s područja Istre i Dalmacije”

prof. dr. sc. Dubravka Škevin, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu: “Endogeni enzimi maslinova ulja”

dr. sc. Predrag Vujević, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb: “Intenzivni uzgoj masline u super gustom sklopu”

dr. Ivica Vlatković, predsjednik udruge maslinara Zadarske županije: “Kako maslinovo ulje gubi ljekovita i kvalitetna svojstva?”

doc. dr. sc. Mirella Žanetić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split: “Divlje masline u Hrvatskoj i njihovo maslinovo ulje”

dr. sc. Krunoslav Kovačević, prvi predsjednik udruge i sadašnji član Upravnog odbora: “10 Godina djelovanja udruge Zagrebački maslinarski institut – predstavljanje monografije”

prof. dr. sc. Tea Bilušić, Kemijsko-tehnološki fakultet, Sveučilište u Splitu: “Fenoli iz maslinovog ulja kao epigenetski modulatori”

dr. sc. Šime Marcelić, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru: “Utjecaj folijarno primijenjenog sumpora u ljetnom periodu na sastav i kvalitetu maslinova ulja”