+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 18. travnja 2019.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Fini domaći liker od višanja i lozovače

Print Friendly, PDF & Email

Domaći liker od višanja i lozovače omiljeni nam je aperitiv tijekom cijele godine. Od svih koje smo probali najbolji nam je onaj Tereze Karije, pa evo njene dokazano dobre recepture:

Sastojci:

  • na 1 kg višanja
  • 0,75 kg šećera
  • 1 litra lozovače
Višnje u rakiji
Višnje u rakiji

Priprema:

  1. Višnje očistite od peteljki, odstranite oštećene i crvljive, pa isperite u velikom cjedilu pod laganim mlazom hladne vode. Pripremite veliku staklenku sa širokim grlom, pa slažite u slojevima: sloj višanja, sloj šećera, tako da na vrhu bude sloj šećera.
  2. Na posudu stavite poklopac ili celofan koji ćete učvrstiti gumicom, pa ostavite na sunčanom mjestu sljedeća 3 tjedna dok se šećer otopi. Povremeno možete i lagano promiješati sa dugačkom žlicom kako bi se šećer lakše otopio.
  3. Nakon tri tjedna dodajte u staklenku rakiju lozovaču pa ponovo zatvorite posudu i ostavite na suncu stajati još tjedan dana. Moguće je koristiti i drugu vrstu rakije, primjerice šljivovicu, ili rum ili votku, međutim zbog neutralnog je mirisa najukusnija lozovača. Uz lozovaču će do izražaja doći aromatičnost višanja. Nije potrebno dodavati niti vaniliju ili cimet, jer će također prikriti zamamni voćni miris zbog kojeg je ovaj domaći liker toliko poseban.
  4. Nakon tjedan dana procijedite sve kroz gazu. Tekućinu prelijte u boce, ali nemojte ih odmah posve zatvoriti jer liker će još nekoliko dana “raditi”.
Višnje u šećeru
Višnje u šećeru

Piće se može odmah poslužiti, a ostatak višanja vratite u staklenku, dodajte još malo šećera i toliko rakije da pokrije višnje, pa staklenku vratite još tjedan dana da stoji na suncu. Višnje će otpustiti još soka. Staklenku potom spremite u smočnicu, pa višnje vadite iz nje i koristite ih tijekom godine kao zaseban desert, ili kao preljev za sladoled ili palačinke, a možete ih i miješati u biskvite ili nadjeve za tortu od sira, tiramisu i slično.

Recept: Tereza Karija

Fotografije: Snježana Ivić Gerovac