+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 30. svibnja 2013.
Ažurirano: 16. listopada, 2021.

Hrana kao uzročnik bolesti i starenja

Print Friendly, PDF & Email

Puno se polemika i kod nas u medijima vodi o opravdanosti genetski modificirane hrane. Moramo na početku biti svjesni i da smo mi kao ljudska vrsta, ovakva kakva jest, proizvod genetskih intervencija prirode. Da je naš genetski materijal ostao isti kakav je bio prije milijuna godina, po svoj prilici bih ovaj tekst urlikanjem javljao susjedu na drugom stablu koji bi se pobrinuo da isti brundanjem prenese svojoj djeci koja prežive grabežljivce i bakterije iz okoliša. Napredak i dovoljni materijalni stimulans potakli su nas da shvatimo da nije potrebno čekati kozmičko zračenje i prirodnu selekciju onoga što vrijedi, da uzmemo stvar u istraživačke i korporacijske laboratorije i poigramo se genetskim materijalom prehrambenih sirovina.

Nemoguće je dokazati neškodljivost GMO hrane

 Problem je uporabom eksperimentalnih životinja sa sigurnošću utvrditi neškodljivost i utjecaj određene namirnice na čovjeka.  Čak ako smo i utvrdili neškodljivost na pojedincu, nismo sigurni koje nas promjene (pozitivne ili negativne) očekuju kroz nekoliko ljudskih generacija i ostaje nam uvijek pitanje utjecaja na pokoljenja. S druge strane, pojava novih ili barem modificiranih organizama utječe na okoliš i narušava ravnotežu uspostavljenu kroz milijune godina. Priroda će opet napraviti selekciju i otporni će preživjeti. Moja preporuka glasi: ne koristiti takve genetski modificirane namirnice!

Ali odluka mora biti na svakom od nas; ja bih osobno prije posegnuo za genetski modificiranom zelenom salatom koja je otporna na nametnike, umjesto za prskanom i u stakleniku poslije berbe karanfila uzgojenom salatom.  Naravno, ako nemam mogućnost drugog izbora, bilo da se radi o sasvim drugoj namirnici ili o organski uzgojenoj istoj vrsti salate.

Prevare i poluistine u marketinškoj obradi tržišta

Razgovor postaje besmislen i milijunima gladnih u svijetu. Sve nas je više i više, i treba nas sve nahraniti. Tražimo od države da nam osigura laboratorije koji mogu dati certifikate o kvaliteti istih. Nažalost smo svjedoci prevara ili poluistina u marketinškoj obradi tržišta u svim poljima. Na mnogim proizvodima nalazimo natpise BEZ KONZERVANSA, ali rijetko možemo pročitati da su prije isporuke na tržište prošli kroz komore nuklearnih instituta gdje su zračenjem uništeni mikroorganizmi. Problem zračenja je prisutan u industriji voćnih sokova, mlijeka, velikog broja drugih namirnica, ali i u farmaceutskoj industriji pri uporabi ljekovitog bilja.

Tek sam prošle godine čuo nagovještaje o skorom certificiranju i na tom području. Stoga treba voditi računa da hrana bude fizički nezagađena, a da deklaracije na namirnicama sadrže punu istinu i da se odluka odabira ostavi svakom pojedincu.

Sigurno je trenutno još opasniji utjecaj mikrobiološki neispravne hrane na svakog pojedinca. Mislim da smo se previše oslonili na dostignuća znanosti na tom području i da u dijagnostici i terapiji zanemarujemo nebrojene parazite, plijesni, bakterije i viruse koje unosimo hranom, vodom i zrakom, kao i toksine koje su oni proizveli, bez obzira što bivaju uništeni preradom namirnica. Simptomi koje mikroorganizmi uzrokuju mogu oponašati većinu poznatih simptoma mnogih bolesti i biti jedan od okidača ček i karcinoma. Tu dolazi do izražaja i važnost snage našeg imunološkog sustava i njegove mogućnosti prepoznavanja i uništenja mikroorganizama koje unosimo. Naš probavni trakt je površinom nekoliko desetaka tisuća puta veći od površine naše kože i uz njega je smještena glavnina našeg obrambenog sustava. Iznenađuje podatak da u ljudskom probavnom traktu ima više bakterija nego što ima stanica u ljudskom organizmu. Važna je simbioza s mikroorganizmima, ali ne smijemo im dopustiti da vladaju našim tijelom i njegovim zdravljem.

Kad sjednete za stol, sjetite se da će sva ta kolonija mikroorganizama dobiti obrok, a vaš organizam tek ono što ostane nakon njihove . U anti-aging medicini posebna se pažnja posvećuje prisutnosti bakterije Candida u probavnom traktu, kao jednog od najčešćih i najopasnijih uzročnika različitih simptoma i bolesti. Koliko se sjećam, Candida se u laboratorijskim uvjetima uzgaja na šećernim podlogama…

Termičkom obradom uništena hrana – nedostatak enzima i vitamina

Poznato je da se i određene paramedicinske teorije usmjeravaju isključivo na probavni trakt, a ne zaboravimo da se oko 80% serotonina, neurotransmitera zadovoljstva, stvara u tom području, što povezujemo sa uzimanjem čokolade, odnosno šećera. Ova tema zaslužuje puno više prostora kao što i zauzima u anti-aging medicini. U strahu od mikrobiološkog zagađenja neke namirnice predugo je  termički obrađujemo na previsokim temperaturama na kojima se razgrađuju i vitamini i ostali aktivni i zdravi spojevi.  Razgrađujemo i vlakna celuloze iz voća i povrća koja su bitna za volumen sadržaja u probavnom traktu i utječu i na pokretljivost crijeva.

Ne smijemo zanemariti da hrana treba sadržavati aktivne enzime kako bi se njihova aktivnost nastavila i u našem probavnom traktu. Sad se sjetite mesa, voća i povrća koje uredno slažemo u našim zamrzivačima nakon tko zna kojeg vremena provedenog u hladnjacima prije nego su došli u naše trgovine. Nastojte konzumirati sto svježiju hranu kad god je to moguće i u mjesecima kad ona sazrijeva. Začini u obliku svježeg i sušenog bilja kao što su ružmarin, kadulja, lovor, origano… ne daju nam samo poboljšani ukus jela, već s njima unosimo i aktivne supstance koje imaju terapeutsko i nadomjesno djelovanje.

Hrana je naš najvažniji svakodnevni terapeutik, ali i glavni uzročnik bolesti i starenja.  Stoga joj posvetite pažnju, jer ona će vam to mnogostruko vratiti. Završio bih jednim citatom: “Kako ja to vidim, svakoga dana činite jednu od dviju stvari: gradite zdravlje ili bolest u sebi samima.”  Adelle Davis (1904 – 1974) Želim Vam dobar tek!

 Piše: Marin Bosotina, mag. farmacije, predsjednik Hrvatske akademije za anti-aging i estetsku medicinu 

Izvor: www.poliklinika-analiza.hr