+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 5. travnja 2017.
Ažurirano: 23. studenoga, 2021.

IKEA pametne žarulje koje se prigušuju, gase i prilagođavaju

Print Friendly, PDF & Email

IKEA je lansirala pametnu rasvjetu koja svaki stan pretvara u tzv. pametnu kuću uz minimalna ulaganja. Naime, za novu kolekciju TRÅDFRI LED žarulja ne treba uvoditi nove žice ili nova rasvjetna tjela i kućišta, već se stare žarulje koje već imate samo mijenjaju novima, pametnima. Unaprijeđenje novih žarulja su u tome da se svjetlost može prigušiti, može se promijeniti toplina boje odnosno ugasiti nakon što senzori ne detektiraju pokret u prostoriji.

IKEA pametna rasvjeta - daljinski upravljač i LED žarulja
IKEA pametna rasvjeta – daljinski upravljač i LED žarulja

Tehnologija za prigušenje svjetlosti i promjenu tri različite topline boje nalazi se unutar žarulje i zato se ta nova tehnologija može koristiti na starim kućištima, a njima se upravlja pomoću daljinskog upravljača ili pomoću aplikacije za smart mobitele.

Kolekcija Pametne rasvjete ima više varijanti. Najjednostavnija je ona koja omoguuje samo prigušivanje svjetlosti. Viši paket sadrži daljinski upravljač koji omogućuje uz prigušivanje svojetlosti još i promjena topline boje. Treća je mogućnost paket sa senzorima pokreta koji omogućuje da se svjetlo ugasi nakon 1, 5 ili deset minuta (opciju bira korisnik) bez pokreta odnosno kad u prostoriji nema nikoga. Kao niti drugi proizvodi ovoj kolekciji pametne rasvjete niti senzor pokreta ne zahtjeva fiksnu instalaciju i može se koristiti u bilo kojoj prostoriji.

U Hrvatskoj je kolekcija u prodaji od sljedećeg tjedna (prema najavama iz IKEA-e to je od 10. travnja 2017.). U IKEA-i očekuju da će među Zagrepčanima biti  dobro primljena jer je istraživanje koje su proveli u studenom 2016. ukazalo da mnogi ne uspjevaju štedjeti koliko bi željeli/trebali: nešto više od 40% Zagrepčana obuhvaćenih istraživanjem izjavilo je da ne gase svjetla uvijek kad im svjetlo ne treba.

Izvor: PR Ikea