+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 7. kolovoza 2016.
Ažurirano: 30. studenoga, 2021.

INOVACIJA: Reciklirani papir iz kojeg kliju sjemenke cvijeća

Print Friendly, PDF & Email

Inovacija koji stiže iz Japana je reciklinirani papir koji sadrži sjemenke biljaka. To je svakako korak dalje od biorazgradivog papira.

Kada se komadić tog papira prekrije zemljom i zalijeva, nakon nekoliko dana iz sjemena koje sadrži će niknuti biljke. Najstarije japanske dnevne novine Mainichi Sinmbun od prošle godine izdaju posebne zelene novine – The Green Newspapers – na recikliranom papiru koji sadrži sjemenke cvijeća.

Papir iz kojeg klijaju sjemenke
Papir iz kojeg klijaju sjemenke
Novine se tiskaju na recikliranom papiru iz kojeg klije cvijeća
Novine se tiskaju na recikliranom papiru iz kojeg klije cvijeća

Ove zelene novine tiskane su i posebnom ekološkom tintom na bazi biljaka tako da ove novine ni na koji način ne štete okolišu. U smjesu koja se dobiva recikliranjem papira ubacuju se sjemenke, a dobiveni papir je zapravo podloga na kojoj će uz dodavanje vode isklijati biljka.

Pogledajte video o tome:

Papir iz kojeg raste cvijeće je deblji od uobičajenog novinskog, zasada se ne može listati. Zelene novine su tiskane na jednom papiru, a sadrže članke o uzgoju biljaka, vrtlarenju, ekologiji, čuvanju prirode. Veoma su popularne u japanskim školama gdje ih djeca nakon čitanja sade i iz njih uzgajaju tratinčice.

Kao papir koji klija (tal. la carta che germoglia) u Europi ovaj japanski papir u svojoj ponudi od nedavno ima talijanska tvrtka Redacia.  Koriste ga kao ambalažu za svoj ekološki poklon program i nakit te za izradu dopisnica koje niču.

(Redakcijski tekst)

Fotografije: Screenshot (You Tube kanal Green Newspaper / THE MAINICHI NEWSPAPERS)