+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 3. listopada 2021.
Ažurirano: 16. listopada, 2021.

IZLET IZ ZAGREBA: Foto safari uz rijeku Česmu i šumu Žuticu – prijave do 6. listopada

Print Friendly, PDF & Email

Foto safari Čudesna šuma Žutica održati će se u nedjelju 10. listopada 2021. godine. Svi ljubitelji fotografije, prirode i šetnje mogu se prijavili do 06. listopada 2021. godine, na:  e-mail: depepe2009@gmail.com ili na telefon: 091 4975 404

Šuma Žutica dio je Nacionalne ekološke mreže Nature 2000. Prostire se u zoni poplavnog područja Lonjskog polja i druga je najveća nizinska šuma u Hrvatskoj. Specifična je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tomu opstao bogat biljni i životinjski svijet. Poplavno područje šume Žutice karakteriziraju rukavci, kanali, mrtvaje, jezerca i pogodno su stanište za raznolik životinjski svijet. Od  vodozemaca posebno se ističu močvarna smeđa žaba (plava žaba), gatalinka, crveni mukač, veliki dunavski vodenjak, riđovka, bjelouška, barska kornjača,od sisavaca dabar i europska vidra, od ptica velika bijela čaplja, orao štekavac, škanjac i crna roda, ima i različitih vrsta riba, rakova, kao i preko 300 vrsta noćnih leptira.

Ovogodišnji 8. foto safari „Čudesna šuma Žutica“ organizira planinarsko društvo Društvo prijatelja prirode i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. U pozivu zainteresiranima za prijavu pišu:

“Ruta foto safarija, u dužini od 5 kilometara, prati tok rijeke Česme kroz šumu Žuticu od ribarske kućice do ušća rijeke Česme u kanal Črnec kojim je ispresijecan prirodni tok rijeke Lonje. Ruta dalje prati kanal Črnec i mrtvaje rijeke Lonje kroz poplavnu šumu i pašnjake na predjelu šume Žutice zvanom Behec. Mrtvaje – mrtvi rukavci, mrtvice, (u Posavini – tišine) su dijelovi nekadašnjeg toka koji sada više ne teku. To su vode stajačice, močvare s vrlo bogatim staništima flore i faune. Na spomenutoj ruti pozdraviti će nas moćna stabla poljskog  hrasta i jasena s čudesnim nadzemnim strukturama korijenja. Proći ćemo pokraj staništa barskih nutrija koje su u Hrvatsku stigle iz Južne Amerike.  Glavni razlog je njihovo kvalitetno krzno. Zbog nekontroliranog uzgoja, barska nutrija uspjela je pobjeći u divljinu i tako se razmnožavati. Ima nepogodan utjecaj na vodeni ekosustav. Proći ćemo i pored velike nastambe dabrova koji su u šumu Žutica nastanjeni prije 25 godina, pašnjacima na kojima slobodno pasu konji i goveda…

Po završetku foto safarija organizirati ćemo foto natječaj s prigodnim nagradama, a kasnije i izložbu fotografija – ako bude dovoljno kvalitetnog „materijala“ – zato dođi i fotkaj .

Cilj foto safarija je promicanje važnosti zaštite poplavnog područja šume Žutice kao područja bogate biološke raznolikosti te unapređivanje i podizanje razine obrazovanja i svijesti javnosti o vrijednostima ovog područja.

Sa sobom je potrebno ponijeti osobnu, zdravstvenu, a planinari i planinarsku iskaznicu, foto aparat, visoke čvrste cipele za hodanje, odjeću s dugim rukavima i nogavicama, dovoljne količine vode za 3 sata laganog hoda, lijekove ako ih koristite, zaštitu od sunca i insekata.”

Program foto safarija:

od 11:00 do 11:30 – okupljanje sudionika na parkiralištu „Lidla“, Stjepana Majdeka 47, Ivanić Grad
od 11:30 do 12:00 – ukrcaj u mini-buse i osobna vozila i odlazak do mjesta starta foto safarija
od 12:00 do 15:00 – zajedničko fotografiranje i start pješačkog dijela foto safarija
od 15:00 do 15:30 – završetak pješačkog dijela foto safarija, dolazak sudionika do lugarnice Pleso
od 15:30 do 16:00 – odmor i osvježenje
od 16:00 do 18:30 – „šumarski gablec“ odmor i druženje – zajedničko fotografiranje
od 18:30 do 19:00 – povratak u Ivanić-Grad

Izvor: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije