+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 29. listopada 2014.
Ažurirano: 25. listopada, 2021.

Kako da sami uzgojite egzotično voće iz sjemenki

Print Friendly, PDF & Email

Zbog neobičnog i dekorativnog izgleda, egzotično je voće sve atraktivnija ukrasna biljka za zimski i sobni vrt, pa i ako plod neće biti jestiv. U loncu možemo sami, od sjemenki iz plodova kupljenih u dućanu, uzgojiti i kikiriki, kavu, pepino, marakuju, karambolu, avokado, liči, datulu, mango…

Klijanje tijekom cijele godine 

Egzotične vrste voća imaju uglavnom neobične sjemenke – glatke i sjajne poput poludragog kamena su one ličija, čvrste, šiljate i dlakave kod manga, jajolike kod avokada, ukusne za jelo kod kikirikija… Vrijeme klijanja različito je ovisno o vrsti. Može trajati od dva do  tri i više tjedana, pa je najvažnije imati dovoljno strpljenja i zadovoljiti sve uvijete klijanja koje ove egzote traže. Sjeme je najbolje uzeti iz svježeg ploda. Već je spremno za klijanje, jer u području iz kojeg potječe povoljni su uvijeti za klijanje tijekom cijele godine. U pravilu, što je sjeme finije to su klijanci nježniji, dok se iz velikih sjemenki kakve imaju primjerice avokado i mango razviju snažnije biljčice pa ih treba i posaditi pojedinačno u posude. Sitnije sjeme, kakvo imaju papaja, marakuja i kivi sije se u jednu posudu, ne pregusto.

Prvo dobro isprati sjemenke pod toplom vodom

Kad ste odvojili sjemenke od mesa ploda, temeljito ih perite pod toplom vodom, zatim ih odmah možete posijati, odnosno posaditi. Sitnije sjemenke sijemo zajedno, krupnije pojedinačno. Kad biljčice razviju prvi par listova potrebno ih je prepikirati pojedinačno u nove manje posude. Kod sjemenki koje su vrlo tvrde ili imaju zaštitni sloj klijanje možemo ubrzati i potaknuti nicanje struganjem i opreznim razdiranjem koštičavog dijela, primjerice kod manga ili datulje. Za suprstrat se može koristiti zemlja za lončanice kojoj dodajemo malo pijeska. Sitno sjeme sijemo površinski i samo ga lagano pokrijemo zemljom, a velike sjemenke stavljamo dublje (1-3 cm).

Obzirom da su plodovi koje imamo porijeklom iz južnih krajeva, najvažniji preduvjet za uspješno klijanje je stalna toplina. Posude s posijanim sjemenom stoga možete staviti i direktno iznad grijalice. Supstrat treba održavati umjereno vlažnim. U početku će vaš mali tropski vrt stajati negdje uz prozor, a tek kad biljke dovoljno očvrsnu možete ih premjestiti na terasu ili balkon sa sunčanim položajem. Izravno izlaganje najjačem suncu treba izbjegavati, sve dok ne postanu prava mala drvca.  Preporučljivo je izbjegavati položaje na koijma ima propuha, kao i nagle promjene temperature. Egzote vole visoku zračnu vlagu. Zimi im takve uvijete treba priuštiti u sobi ili zimskom, staklenom vrtu, a ako nije moguće tada ih spremite za prezimljavanje u prostoriji u kojoj temeperatura neće padati ispod ništice, uz dovoljno svjetla i zalijevanja do proljeća.

Nije zajamčeno da ćemo dobiti plod

Nije zajamčeno da će biljke koje smo dobili dati novi plod, osim u slučaju stakleničkog uzgoja i idealnim potpuno ambijentalno prilagođenim uvjetima, kakvi vladaju u zemlji porijekla vrste. Većina egzotičnog voća čije sjemenke želimo iskoristiti može se naći u dućanima – mango, papaja, liči, kivi, marakuja, datulje, karambola, kikiriki, kava, kokos…

Mlada stabiljka avokada
Mlada stabiljka avokada Foto: Monika Baechler / Pixabay

AVOKADO

Avokado je kruškastog oblika, tamnozelene kore, a meso mu je blijedo svjetlozeleno, neutralnog kremasto-brašnastog okusa. Ima veliku jajoliku sjemenku koja se nakon pranja toplom vodom priprema za klijanje na sljedeći nači: u sjemenku postrance treba zabosti (ne preduboko) tri čačkalice, toliko da je mogu održati na čaši na koju je stavimo sa širom stranom prema dolje. Dno sjemenke treba dodirivati površinu vode koju

ulijemo u čašu (kako voda hlapi, nadolijevamo je). Na ovaj način moguće je pratiti klijanje sjemenke. Ona će potjerati debeli korijen koji je razdvoji. To može potrajati i do dva mjeseca. Sjemenku zatim možemo posaditi u zemlju pazeći da se korijen ne ošteti, a vrh da joj ostane u razini površine. Odraslom drvcu odgovara sunčani položaj i visoka vlažnost zraka, u protivnom se listovi suše i otpadnu. Avokado u loncu može dati plod, ali će on biti nejestiva dekoracija.

Proklijala koštica manga
Proklijala koštica manga Foto: CaptainQuark / Pixabay

MANGO

Mango potječe iz Indije, jajolika je do kuglastog oblika, kora mu je bijedo žute do narančaste boje, slatko i blagog okusa, podsjeća na mješavinu marelice, breskve i jabuke.  Sjemenka manga je velika dlakava koštica s tvrdim špicama sa strane. Sjemenku nakon pranja, a prije sađenja treba otvoriti. Možete ju razdvojiti čvrstim nožem ili vrh jednostavno otkinuti čvrstim vrtlarskim škarama ili sjekiricom –  sve to će znatno ubrzati klijanje. Mango u loncu može izrasti do dekorativne lisnate biljke koja ljeta rado provodi na balkonu ili u vrtu na sunčanom mjestu.

Palma datulja
Palma datulja Foto: Simon / Pixabay

DATULJE

Datulje potiču iz orijentalnih područja, boje su meda, a koriste se svježe ili suhe. Suhe se mogu kupiti u gotovo svakom samoposluživanju. Sjemenke treba dobro oprati i malo osušiti, a zatim ih izbrusiti brusnim papirom. Takve je dobro nekoliko dana ostaviti namočene u vodi, a onda ih posaditi. Posudu treba pokriti prozirnim najlonom na kojem izbušimo rupe radi pristupa zraka, a širokom gumicom ili žicom ga pričvrstimo oko ruba posude. To vrijedi i za ostale manje sjemenke.

Marakuja
Marakuja Foto: Manfred Richter / Pixabay

MARAKUJA

Marakuja potječe iz Brazila, plod je sitan, smeđe-ljubičaste kore, a meso je sočno i kiselkasto s mnogo prilično velikih i jestivih sjemenki. Isperemo koštice i posadimo prema općim uvjetima koje smo već naveli. Marakuja je idealna ako želite egzotičnu puzavicu u svojoj kući. Tvori dugačke izboje koje je moguće navesti da se penju po ponuđenoj konstrukciji. Može ih se orezivati ili ostaviti da slobodno rastu ako imate staklenik ili zimski vrt. U tim uvjetima može i cvjetati krasnim ljubičastim cvjetovima te dati krasne ljubičaste plodove.

Grana sa zrnima kave koja dozrijevaju
Grana sa zrnima kave koja dozrijevaju Foto: Daniel Ramirez / Pixabay

KAVA

Kavu možete uzgojiti iz neprženih, zelenih zrna kave. Dobit ćete mala drvca, koja nakon dvije do tri godine cvjetaju, a mogu donijeti i plod. Za klijanje im treba oko mjesec i pol.

Plantaža kikirikija
Plantaža kikirikija Foto :Jing / Pixabay

KIKIRIKI

Kikiriki koji ćemo posaditi u zemlju nipošto ne smije biti pržen, nego onaj u ljusci. Nakon cvatnje, cvjetne se stapke savijaju i rastu prema zemlji. U zemlji dozrijevaju orasi kikirikija. Ovo vrijedi i za uzgoj u posudama, pri čemu se može dogoditi da cvjetovi pri sagibanju promaše posudu. Tada im treba pripomoći – jednostavno ih rukom lagano gurnite u zemlju.

Stablo karambole s plodovima na grani
Stablo karambole s plodovima na grani Foto: Bishnu Sarangi / Pixabay

KARAMBOLA

Karambola je tropska voćna vrsta s plodom žute boje i zvjezdolikog oblika. Drvo može narasti do 6 metara visine, jestiva je, karakterističnog okusa sa dosta vode i slatkostog blago-kiselkastog sunca. Preko ljeta može biti direktno na suncu uz dovoljno vode, a zimi na toplom mjestu i pod lampama za biljke.

Pepino plodovi
Pepino dinja Foto: tegrafik / Pixabay

PEPINO

Pepino je egzotično voće porijeklom iz Južne Amerike, cvjeta ljubičastim cvjetovima iz kojih poslije nastaju prugasti kruškoliki plodovi koji dozrijevaju najesen. Plod ima ljubičaste pruge, a okusom podsjeća na dinju i krušku. Sjetva se obavlja krajem veljače – sjeme izvađeno iz ploda treba preko noći držati u vodi da nabubri i omekša, a zatim ga zasijati u rahli supstrat. Pliticu zatim prekrijte staklom ili probušenim najlonom kako smo već opisali i stavite je na svjetlo mjesto temperature oko 20 stupnjeva C. Treba mu 4 tjedna da proklije.

Piše: Agatha Borošak

Ilustrativne fotografije: Pixabay