+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 15. siječnja 2015.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Kako ispeći pile na ražnju (FOTO)

Print Friendly, PDF & Email

Svakako najukusniji način pripreme piletine je ispeći ga na ražnju na otvorenoj vatri. Ujedno, ovo je i najjeftinije meso s ražnja koje može dobro društvo okupiti i držati u ugodnom razgovoru uz pucketavu vatru. Pile možete ispeći na manjem drvenom improviziranom ražnju položenom na drvene rašlje ubodene u tlo, otprilike kao i janje na ražnju, a za češća uživanja uz ovakva manja pečenja možete ugraditi  električni ražanj  na obične zidane roštilje.

Pečenje pilića na ražnju - okretanje uz vatru
Pečenje pilića na ražnju – okretanje uz vatru

Potrebno je tada jednu inox cijev profila cca 3 cm prilagoditi da bude ražanj, sa ušiljenim vrhom i rupama uzduž cijevi u koje ćete ugurati inox klinove i njima učvrstiti meso.

Za okretanje ražnja poslužit će elektromotor za vrtnju ražnja u električnoj pećnici iz nekog starog štednjaka.

Sastojci (za 4 osobe):

  • pile 1,5 do 2 kg težine
  • sol
  • ulje, mast ili komad dimljene slanine
Pilića na inox ražnju učvrstite klinom
Pilića na inox ražnju učvrstite klinom Snimila: Snježana Ivić Gerovac
Učvršćivanje pilića na ražanj
Učvršćivanje pilića na ražanj Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Priprema:

  1. Pile dobro operite, nasolite pa neka odstoji barem sat vremena vani prije pripreme.
  2. Nataknite pile na ražanj i učvrstite ga klinovima. Žicom posebno spojite noge, a krila pritisnite uz tijelo. Tako se neće ispeći prije ostatka pileta.  Umjesto žice možete upotrijebiti i tanju špagu ili uže. Pričvrstite pile što jače – računajte na to da će se tijekom pečenja masnoća topiti, a pile smanjivati. Ne štedite žicu – dobro učvrstite pile, privežite krila i batke
  3. Ispod pileta postavite protvan u koji će se cijediti masnoća. Vatru zapalite u unutrašnjosti roštilja i održavajte ju cijelo vrijeme pečenja. Pile se neće peći direktno na vatri, a ona će davati lijepi ugođaj.
  4. Pečenje pileta na ovakav način trajat će najmanje sat vremena.  Ako želite da pečenje bude brže, tada ispod pileta podvlačite žar, ali računajte da će zbog masti i soka koji se cijede iz pečenja stalno izbijati plamen i paliti umjesto peći meso.
  5. Tovljeno pile i nije potrebno posebno uljiti jer koža sadrži masnoću. Ukoliko želite možete pile povremeno premazivati kistom namočenim u ulje, mast, a najbolje je ako komad slanine nabodete na vilicu ili štapić pa njome prelazite preko vruće kože pileta. Također, u unutrašnjost pileta prije nabadanja na ražanj možete staviti komadić dimljene slanine pa će cijela pečenka biti fino prožeta tom masnoćom. Međutim, nije potrebno. Pečeno pile sa ražnja bit će savršeno i u najjednostavnijoj varijanti, samo posoljeno.
Pilići ispečeni na ražnju
Pilići ispečeni na ražnju Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac