+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 26. lipnja 2014.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Kako ispeći skušu da bude sočna

Print Friendly, PDF & Email

Skuša je zdrava masna riba koju nutricionisti redom preporučaju, no mnogi je izbjegavaju na svome jelovniku jer nakon pečenja uglavnom ispadne krta, suha, nekima baš neukusna… kao da potvrđuje često citirano “pravilo” – ako je zdravo nije fino.

Ipak, postoji jednostavan način pečenja ribe koji čak i skušu pretvara u prvorazrednu riblju deliciju, koja se može ravnopravno nositi sa razvikanijim i skupljim ribama poput brancina, orade ili lososa. Trik je zapravo jednostavan – riba u pećnici peče se umotana u papir za pečenje.

Skuše pripremljene za pečenje u pećnici u papiru
Skuše pripremljene za pečenje u pećnici, umotane u papir za pečenje
Foto: Snježana Ivić Gerovac

Priprema se tako da se prvo papir za pečenje razvuče po dnu protvana, pa se onda po njemu složi skuša koju ćemo peći. Riba se prekrije papirom, a krajevi papira se malo zamotaju, tako da je riba dobro “upakirana”.

Zašto volimo skuše

Skušu rado uzimamo ne samo zato što je zdrava plava riba, nego i zato što ne dolazi iz uzgoja.

Jedna od prednosti skuše u odnosu na druge ribe je i da nema ljuske po koži koje bi trebalo strugati, niti je koža tako debela da bi ju trebalo guliti.

Dovoljno je očistiti utrobu, izvaditi škrge i dobro oprati od ostataka krvi, kako ne bi gorčila. Ribu složimo na papir, posolimo tako da prstohvat soli pospemo u utrobu, a potom posolimo i ribu izvana. Treba ju i sasvim malo popapriti, pa zaliti s malo ulja. Rukama pomažemo ulje po cijeloj ribi. Ako ste u utrobi pronašli ikru, nježno je izvadite kako se ne bi oštetila, operite pa stavite peći uz ribu, također posoljenu, popaprenu i nauljenu.

Pokrijemo sve papirom za pečenje, pa ga učvrstimo i podvijemo rubove uzduž stranica protvana.

Stavimo peći na 200 stupnjeva Celzijusovih. Nakon 40 minuta ili kad papir po uzdignutim rubovima počne smeđiti, izvadite ribu, na jednom mestu lagano odignite papir da provjerite je li riba pečena. Znak da je pečena obično su oči koje pobijele. Ako je potrebno vratite ribu natrag, i dalje pokrivenu papirom.

Po želji, uz ribu možete u protvan dodati još i krumpire narezane na ploške, luk, tikvice, patliđan… Povrće pouljimo i posolimo kad i ribu, a sve skupa pečemo sve dok krumpir ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ovo je povrće posebno ukusno zbog obilja masnoće i soka koje riba pusti dok se peče.

Gotove skuše pečene u omotu od papira
Fina sočno pečena skuša sa ikrom
Foto: Snježana Ivić Gerovac

Za preljev pečene ribe priredite maslinovo ulje sa sitno sjeckanim češnjakom i peršinom, pa obilato poškropite po ribi i povrću u protvanu.

Ovako pečena riba  puno je ukusnija od one pečene u foliji, jer se pod folijom riba i povrće više kuhaju nego peku, a pod papirom se peku do hrskavosti. Osim toga, riblja koža često se zalijepi za foliju, a kod papira za pečenje to nam se nikada nije dogodilo.

Piše, kuha i snimila: Snježana Ivić Gerovac