+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 31. svibnja 2014.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Kako napraviti mlijeko od badema, lješnjaka i kokosa

Print Friendly, PDF & Email

Biljna zamjenska mlijeka od soje, riže, zobi, orašastih plodova, kokosa, sjemenki konoplje, sezama, suncokreta… sve su češće u upotrebi kao zamjena za mlijeko životinjskog podrijetla za prehranu osoba odrasle dobi, vegana i vegetarijanaca. K tomu, sve je veći broj ljudi koji u dijagnostičkim postupcima doznaju da je dio njihovih zdravstvenih problema poput dijareje, stalne nadutosti i grčeva u probavnom sustavu uzrokovan intolerancijom na laktozu.

Osim što ne sadrže mliječni šećer (laktozu) biljna zamjenska mlijeka nemaju niti štetnih životinjskih masnoća i nemaju glutena, a bogata su mineralima, vitaminima i kalcijem te niske kalorijske vrijednosti. Bademovo mlijeko sadrži više vitamina i minerala u usporedbi sa rižinim i sojinim. Sojino sadrži više proteina, ali manje minerala pa se na tržište, kao i rižino, stavlja obogaćeno kalcijem i vitaminom D kako bi se moglo nuditi kao zamjena kravljemu. Upitna je, međutim, kvaliteta uzgoja soje i riže, često su i genetički modificirane, pa stoga mnogi daju prednost mlijeku od badema, lješnjaka, kokosa, konoplje…

Bademovo mlijeko kao zamjena kravljemu radi se tradicionalno na području Mediterana i Bliskog Istoka, gdje bademi tradicionalno uspjevaju, još od srednjega vijeka. To su, naime, topli krajevi u kojima se pomuženo mlijeko životinja ne može čuvati kao svježe, već se brzo ukiseli i usiri. Bademovo mlijeko jednostavno je napraviti.

Mlijeko od kokosa, badema, lješnjaka, zobi
Mlijeko od kokosa, badema, lješnjaka, zobi Foto: i Stock

Priprema bademovog  mlijeka

Sastojci: 1 čaša badema, 3 čaše vode, datulje, ekstrakt vanilije

Priprema:

Namočite bademe preko noći (7-15 sati), pa ujutro bacite vodu u kojoj su bili bademi. Ako se voda u kojoj se namaču bademi tijekom namakanja nekoliko puta promijenila, mlijeko će ispasti kremastije i ukusnije.

Ocijeđene bademe, 3-4 datulje i 3 čaše vode stavite u blender pa blendajte sve dok ne dobijete posve glatku smjesu. Po želji dodajte još žličicu ekstrakta vanilije. Dobiveno mlijeko procijedite kroz gazu i dobro istisnite rukama kako biste izvukli što više tekućine iz badema. Dobiveno mlijeko držite u hladnjaku, u dobro zatvorenoj staklenoj boci, te potrošite u roku od 2 dana. Možete ga piti takvoga, dodavati u frape, kavu, čaj, koristiti pri izradi raznih deserata.

Napomena: Na isti način radi se i mlijeko od lješnjaka.

Kokosovo mlijeko

Sastojci: 1 čaša naribane suhe pulpe kokosa (u našim dućanima se obično prodaje kao kokos brašno za kolače), 0,5 l vruće vode

Priprema:

Zagrijte vodu do vrenja. Kad se počnu dizati mjehurići prema površini, maknute vodu sa štednjaka i ulijte je u posudu u kojoj je kokosovo brašno. Pustite nekoliko sati da se kokos namače u vodi, a zatim sve stavite miksati na najveću brzinu 3-4 minute. Dobiveno mlijeko možete zasladiti po želji (medom, sirupom od agave, datuljama) i po želji procijediti kroz gazu. Ako volite komadiće kokosa bez cijeđenja ga spremite odmah u staklenu bocu, a ako želite čistu tekućinu procijedite kroz gazu. Držite u hladnjaku i potrošite za 2-3 dana.

Napomena: Oba mlijeka se tijekom stajanja u hladnjaku razdvoje u mast i vodu, pa zato bocu svaki puta prije upotrebe dobro protresite. To je najprimjetnije kod kokosovog mlijeka – masnoća se u hladnjaku potpuno odvoji od vode. Taj čvrsti dio možete koristiti i kao vrhnje za šlag, a vodu ostavite za pripremu frapea i shakeova.

Piše: Mia Flander

Naslovna fotografija: iStock