+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 7. listopada 2015.
Ažurirano: 23. studenoga, 2021.

DENIS DELOGU: Kako sam Paleo prehranom pobijedio multiplu sklerozu

Print Friendly, PDF & Email

Dirljivo, uvjerljivo i inspirativno svjedočanstvo o tome kako je uspio pobijediti multiplu sklerozu i vratiti se u normalan život ispričao je Riječanin Denis Delogu u knjizi “U šumi – Kako sam nadvladao autoimunu bolest uz pomoć Paleo prehrane i funkcionalne medicine”. Na promociji koja će se održati 15. listopada u Rijeci, a 16. listopada u Zagrebu, uz Denisa Delogu govorit će i nutricionistica Anita Šupe i dr. Silvija Zec Sambol, liječnica integrativne medicine.

U pozivu na promociju stoji: “Upoznajte čovjeka koji je kroz teške ekonomske i zdravstvene krize pronašao put mimo neadekvatnog zdravstvenog sustava i vratio svoj društveni i zdravstveni život u normalu, unatoč lošim prognozama uvriježenim za njegovu dijagnozu. U šumi podataka i informacija ne-personaliziranog zdravstvenog sustava, gdje je svaki čovjek sveden na gotovo samo broj, pronašao je vlastiti put do tjelesnog i duhovnog zacjeljenja.” Namjera je autora te njegovog izdavača, a to je pionirka Paleo – LCHF modela prehrane u Hrvatskoj Anita Šupe, da ova priča inspirira čitatelje da i sami učine promjene i preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem u vlastite ruke.

Dijagnoza šokantna, a lijek nedostupan

Denis Delogu 44-godišnji je projekt manager, čija je specijalnost izgradnja multiplex kino dvorana, a radio je u Švicarskoj, Italiji i Hrvatskoj. Rođen je u Njemačkoj, sa roditeljima se kao dijete doselio u Rijeku, a studirao je arheologiju na britanskom sveučilištu University of Leicester. Arheologija je ostala ljubav, a još dvije poslovne škole omogućile su mu dobar posao i lijep život obitelji – sa suprugom Hanom ima dvoje djece, kći Vitu i sina Jana.

Za Denisa i obitelj bio je šok kad mu je 2011. potvrđena dijagnoza multiple skleroze, no proučavajući tijekom sljedećih nekoliko godina uzroke i korijene autoimune bolesti koju ima, shvatio je da njegovi zdravstveni problemi sežu u doba kada je kao dvadesetogodišnjak obolio od psorijaze, koja se desetljećima nakon toga nije povlačila.

– S psorijazom su počela moja autoimuna stanja. Kad sam imao 30 godina, počeo me mučiti užasan kronični gastritis, potom su uslijedili i prvi neurološki ispadi, poput utrnuća ruku, otežanog hoda, gubitka ravnoteže, nesanica… Kad su moji problemi dobili i zvaničan naziv multipla skleroza, prošao sam sve one očekivane faze suočavanja s bolešću: od negacije preko ljutnje do prihvaćanja – priča Denis.

Odresci tune često se pripremaju u Denisovoj kuhinji

Naziv njegove knjige “U šumi” dolazi od osjećaja izgubljenosti iz tog perioda – nemoći da se snađe u protokolima zdravstvenog sustava i da dobije lijek za tešku bolest koja mu je dijagnosticirana, a da mu nije ponuđena niti slamka spasa.

– Kod mene je posebno zanimljivo to da nisam nikada uzeo nikakav lijek za multiplu sklerozu. U borbu sa tom bolešću krenuo sam kad mi je 2011. na Rebru potvrđena dijagnoza tako da su utvrđena antitijela u likvoru. Nakon toga, međutim, nisam dobio lijekove, jer ne daju ti ih ako nemaš 2-3 šuba (pojava simptoma, relaps bolesti) godišnje, a ja ih nisam imao. Liječnica se ipak potrudila pa me uspjela ubaciti u kliničku studiju gdje se ispitivao novi lijek. Međutim, uvjet da dobijem taj eksperimentalni lijek bio je da se na magnetnoj rezonanci sa kontrastom utvrde aktivne lezije na mozgu. Na sreću i na žalost, u tom trenutku ih nisam imao. I tako niti tu nisam dobio lijek. Nisam imao niti novaca da ga kupim. I tako sam se našao u paradoksu – imao sam tešku dijagnozu i velike zdravstvene probleme, ali ne dovoljne da bi me liječili. Nije mi preostalo ništa dugo nego da tražim alternativna rješenja – kaže Denis.

Denis Delogu priprema tunu
Denis Delogu priprema tunu

Prekretnica: TED predavanje dr. Terry Wahls

Tako su se supruga Hana i on, te svi njihovi prijatelji bacili na iščitavanje interneta i prikupljanje svih mogućih informacija i iskustava o multiploj sklerozi – autoimunoj kroničnoj upalnoj bolesti kojoj se ne zna točan uzrok. Simptomi i njihova učestalost se razlikuju od osobe do osobe, a ne postoji ni provjeren i siguran lijek. Živčani produžeci su obloženi mijelinskom ovojnicom koja kod oboljelih od multiple skleroze nepovratno propada. Bolest napada središnji živčani sustav koji prenosi informacije između mozga i drugih organa. Zato oboljelima slabi vid, trnu i slabe ruke i noge…

– Shvatio sam ubrzo da je liječenje potpuno uzaludno. Nema lijeka za multiplu sklerozu, a masa se ljudi gubi u očajničkim pokušajima, primjerice poput ugradnje stentova u egzotičnim zemljama. Sve sam to dobro istražio, a kao bivši student britanskog sveučilišta imao sam mogućnost pretraživanja znanstvenih radova na najjačim sveučilištima kao što su Oxford, Cambridge, Leicester University i mnogi drugi. Istražujući u tim bibliotekama utvrdio sam da su te ”metode” u najmanju ruku upitne. Po mom skromnom mišljenju greška je konvencionalne medicine što ne traži uzrok koji bi se odstranio, već se samo prikrivaju simptomi. Zato sam se okrenuo funkcionalnoj medicini koja se, sasvim suprotno, ne bavi simptomima nego uzrokom. A uzrok autoimunih bolesti su upale.

Prekretnica kojoj zahvaljuje oporavak je sasvim slučajna informacija o tome da je na TED-u predavanje o svom oporavku od multiple skleroze održala dr. Terry Wahls. Supruga Hana naišla je na internetu na snimku gdje je liječnica svjedočila kako je oboljela od multiple skleroze, kako se liječila u najsuvremenijim bolničkim centrima u SAD-u, ali njeno tijelo je i dalje propadalo. Hodala je na štakama, nije mogla sjediti u običnoj stolici već isključivo u tzv. antigravitacijskoj kako bi mogla disati.

Pogledajte predavanje dr. Terry Wahls:

Ovaj video s govorom dr. Terry Wahls bio je prekretnica u Denisovom pristupu bolesti – promijenio je prehranu i vratio se u život