+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 9. travnja 2015.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Kako se kuha prava domaća palenta

Print Friendly, PDF & Email

Prava, domaća palenta najbolja je ako se priprema od neke stare sorte domaćeg kukuruza, kakav je, primjerice, osmoredac. Pošto smo ga skinuli s klipa (orunili) i ispuhali pljevu, ugrubo ga sameljemo u kućnom mlinu za žitarice – suvremenom električnom ili starinskom ručnom.

Dobivenu krupicu prosijemo u rijetkom situ tako da ljuštura (posije, mekinje) ostane u situ.

Sada valja odlučiti o količini palente koja nam treba. Omjer vode i palente uvijek je isti – 2:1 – dvije šalice vode na šalicu krupice.

Mlinac za mljevenje kukuruza u akciji
Mlinac za mljevenje kukuruza u akciji Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Sastojci:

  • 2 šalice vode
  • prstohvat soli
  • žličica maslaca
  • 1 šalica kukuruzne krupice
Neprosijana kukuruzna krupica
Neprosijana kukuruzna krupica svježe samljevena iz mlinčića Snimila: Snježana Ivić Gerovac
Prosijana kukuruzna krupica
Prosijana kukuruzna krupica Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Priprema:

  1. Kada smo odlučili o količini, vodu stavimo na vatru u primjerenoj posudi. Na šalicu vode dodamo obilniji prstohvat soli, i putra koliko stane u malu žlicu (po šalici).
  2. Kada voda uzavre, sipamo krupicu. Nekada se krupica sipala vrlo polako uz što brže miješanje da se ne stvore grudice. Danas je to najbolje učiniti električnim mikserom s obje rotirajuće metlice (miješalicom za palačinke). Uključimo mikser na najveću brzinu dok sipamo krupicu u vruću vodu i tako miješamo dok ne zavrije i nestane zadnja potencijalna grudica.
  3. Palentu treba kuhati na laganoj vatri. Ako se priprema na plinu, na plamenik treba staviti masivnu metalnu podlošku. Posudu poklopite i palentu povremeno miješajte širokom kuhačom, tako da se donji dio mase sa dna uvijek prebacuje na vrh.
  4. Uz takvu laganu pripremu, palentu valja kuhati sat vremena. Na kraju se makne s plamena i ostavi poklopljeno da se smiri 10 – 15 minuta.

Rezultat – ne može biti ukusnije. Servira se s mlijekom, jogurtom, kiselim jogurtom ili vrhnjem, kao prilog uz brudet, gulaš, sarmu…

Skuhana domaća palenta
Skuhana domaća palenta Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac