+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 21. travnja 2023.
Ažurirano: 11. rujna, 2023.

KAŠTEL PINETA: Povratak prirodi i obiteljskoj toplini uz dobru hranu i vino na istarski način

Print Friendly, PDF & Email

Obitelj Radićanin uspješno razvija agroturizam Kaštel Pineta u Svetom Martinu kod Labina posljednjih dvadeset godina,otkako su kupili imanje Lazzarini. Bilo je tu sjedište posljednjeg labinskog zemljoposjednika Lazzarinija, poljoprivredno imanje kojim dominira kuća s tornjem. Radićanini su kupili zapušteno imanje udaljeno oko 100 metara od njihove obiteljske kuće, preselili se i uspješno preuredili kuću koja je zaštićeni spomenik kulture u agroturističko imanje Kaštel Pineta. Ime Pineta dali su mu po obližnjoj borovoj šumi. Svojim gostima nude „povratak prirodi u potrazi za vlastiti mirom i tišinom u atmosferi i toplini naše obitelji.

Obnovljeni Kaštel Pineta u Svetom Martinu kod Labina
Obnovljeni Kaštel Pineta u Svetom Martinu kod Labina

A obitelj čine: roditelji Graciela i Rinaldo i njihovi sinovi Florian i Dalibor sa ženama i djecom. Roditelji su umirovljenici. Na obiteljskom imanju tata Rinaldo brine o voćnjaku, maslinama, životinjama… Mama Graciela pomaže Florianu koji je kuhar u restoranu Pineta, dok je Dalibor konobar. Florianova supruga Luela je učiteljica u osnovnoj školi, a kći Paulina učenica 7. razreda. Daliborova supruga Erna radi u prodaji nekretnina, sin Nardi je učenik u srednjoj školi i želi biti konobar kao i tata Dalibor, a kći Daria ide u 6. razred. Svi rade na imanju. Supruge pomažu navečer u restoranu, poslije posla, uz još dvije zaposlenice.

Restoran Kaštel Pineta - terasa
Terasa restorana Kaštel Pineta
Zatvoreni bazen za goste Kaštel Pineta
Zatvoreni bazen za goste Kaštel Pineta

Apartmani s 4 zvjezdice, zatvoreni bazen, u pripremi teniska igrališta, restoran, koze, konji, pčele, vinogradi, masline, voćnjaci…

Na imanju je šest apartmana kategoriziranih s 4 zvjezdice, a gostima su na raspolaganju zatvoreni bazen, u pripremi dva teniska igrališta, pitomi konji za jahanje. Restoran Pineta radi navečer, a u njemu su u ponudi meso i ostali proizvodi s imanja. Radićanini drže 100 muznih koza, 20 ovaca, 20 ženki kunića, 100 kokoši, 60 košnica i 4 konja za jahanje. U zakupu imaju oko 15 ha pašnjaka i 2 ha pod voćkama. Rade svoje vino. U Kaštelu Pineta su veliki vinski podrum i sala za degustaciju, a vino Pineta je uvršteno u vinske ceste Istre pod kategorijom: seoske konobe s tradicionalnom preradom vina. Erna, Dalibor i Florian završili su edukaciju za someliere. Restoran ima 50 sjedećih mjesta na terasi i još 50 u zatvorenom dijelu. Proizvodi s imanja su u restoranskoj ponudi, a ovdje je i prodaja na kućnom pragu: pasterizirani sokovi i marmelade od voća iz voćnjaka, njihovo vino , maslinovo ulje, šalše i zimnica od povrća iz povrtnjaka te med iz njihovih košnica. Proizvodi s agroturističkog imanja Pineta mogu se kušati i kupiti jedino kod kod njih na imanju,uz mogućnost dostave.

Ponuda domaće hrane u Kaštelu Pineta kod Labina
Ponuda domaće hrane u Kaštelu Pineta
Pršuti na sušenju Kaštel Pineta
Pršuti na sušenju Kaštel Pineta

U planu je izgradnja apiinhalacijske kućice na imanju

Pčelarstvom se bavi Florian, kojem je to od djetinjstva bila želja jer mu je baka Marija Načinović bila pčelarka.

“Nažalost, nisam imao mogućnosti učiti od bake, ali sam ipak nastavio tradiciju. Prije desetak godina su mi roditelji za rođendan kupili prvu košnicu. Onda sam završio tečaj za pčelara i potom u Labinu još i tečaj apiterapije u organizaciji Hrvatskog apiterapijskog društva. Imam 60 košnica od kojih godišnje dobijem oko tone meda. Uglavnom je to bagremov i cvjetni med, imao sam nešto i meduna, skupljam pelud, a planiram otvoriti i komoru za apiinhalaciju u sljedećih godinu – dvije. Med prodajem u hrvatskoj nacionalnoj staklenki, ovdje na kućnom pragu, i gostima u restoranu i stalnim kupcima iz okolice. Kod mene med uzima i naš dječji vrtić. Med koristim i u kuhinji restorana, zasad sam u desertima. Primjerice, u stalnoj ponudi imamo palačinke s kozjom skutom i medom”, rekao nam je Florian. Agroturizam Pineta je nositelj zlatnog žiga Hrvatskog apiterapijskog društva.

Florian Radićanini ma 60 košnica
Florian Radićanini ma 60 košnica
Djed Rinaldo Radićanin bere masline
Djed Rinaldo Radićanin bere masline
Florian Radićanin s jednim od svojih konja
Florian Radićanin s jednim od svojih konja

Gastronomska ponuda s domaćim specijalitetima, šumskim gljivama i divljači

Restoran i apartmani rade sezonski – od 15.4. do kraja godine. Djelatnosti na imanju obavljaju se u okviru OPG-a Florian Radićanin s pružanjem usluge smještaje i hrane, stočarstvom i voćarstvom. Ponuda na agroturizmu se stalno nadopunjuje uz praćenje natječaja za bespovratna sredstva u turizmu i poljoprivredi. Ugovor za iznajmljivanje apartmana imaju s agencijom Novasol. Većina gostiju koji provode odmor kod njih su Nijemci. – Najviše dolaze Nijemci sa sela, koji žele u takvom okruženju provoditi i godišnji odmor. Kod nas odmaraju u prirodnom okruženju i miru, a u blizini su im i drugi sadržaji. Morske plaže u Rapcu udaljene su 15 km, povijesni grad Labin 10 kilometara, a bilo gdje u Istri mogu doći unutar sat vremena – kaže Florian Radićanin. Agroturizam radi sezonski. Od Nove godine su u „praznom hodu“, kad se čiste štale, liče aparmani, renovira, uređuje i priprema za sezonu. Apartmani i restoran otvaraju se 15. travnja, a sezona traje do kraja 1istopada, kada zatvaraju apartmane. U 11.-tom mjesecu sudjeluju u manifestaciji Dani otvorenih vrata agroturizama.

Rade svaki vikend, a u restoranu se predstavljaju ponude drugih OPG-ova uz izložbu gljiva labinskih gljivara. U 12.-tom mjesecu počinju božićni domjenci, kada restoran zakupljuju tvrtke. Florijan je i lovac i chef, pa se na meniju restorana nalazi i divljač, surađuje i s tartufarom koji im donosi svježe tartufe, a u restoranu nude i domaći kruh koji sami peku i domaću tjesteninu s jajima njihovih kokoši. Neki od specijaliteta na meniju su: kunić pod crepnjom (pekom), domaći fuži ili taglijatele sa šumskim gljivama, domaći istarski pršut, domaći kozji sir i skuta, njoki s divljači ili žgvacetom domaće kokoši ili s gulašom od kunića, domaći zarebanjak i kobasice s kiselim kupusom, ledena kozja skuta s toplim borovnicama…

FOTOGALERIJA

Piše: Snježana Ivić Gerovac

Fotogafija: arhiv obitelji Radićanin