+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 4. prosinca 2013.
Ažurirano: 4. prosinca, 2021.

KIČICA: Pomaže kod dijabetesa, masnoće u krvi i kroničnog umora

Print Friendly, PDF & Email

Kičica, trava od groznice, tavžentroža (lat. Centaurium umbellatum Gilib., eng. common centaury) je zeljasta jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, koja naraste do 60 cm visine. Na livadama i po svijetlim šumskim proplancima raste u mnoštvu. Četverobridna stabiljka obično se grana u nekoliko ogranaka. Na svakom ogranku nekoliko kratkih ogrančića nosi po tri do devet ružičastih cvjetića. Cvjeta od lipnja do rujna, već prema staništvu i mikroklimi područja. Listovi prizemne rozete su krupniji od rijetkih listića na stabiljci.

Kičica se javlja u nekoliko podvrsta, ovisno o području rasprostranjenosti. Nadzemni dio biljke veoma je gorak, bez tanina. Gorčina potječe od djelatnih glikozida: etritrocentaurina, eritaurina, gencipikrozida, centapikrina i drugih. Ljekovitost bilje pada od cvijeta prema korijenu. Stoga se bere gornja polovica stabiljke u cvatu, škarama ili oštrim nožem, kako se ne bi iščupali korijenčići biljke koji se slabo ukorijenjuju. Ocvale stabiljke slabe su kakvoće i ne beru se. Ubrani vrškovi u cvatu se vežu u male snopiće, objese na uže i suše na prozračnom tavanu, izvan dosega sunčevih zraka.

Kičica, cvijet
Kičica, cvijet

Čaj za dijabetičare

Čaj se priprema ujutro i poslije ručka: 2 čajne žlice usitnjene kičice, 1 čajnu žliču usitnjenih vrškova u cvatu pelina, 2 čajne žlice podanka pirike i 2 čajne žlice vrškova u cvatu dupčaca preliti sa 8 decilitara vrele vode, ostaviti poklopljeno 20 minuta, procijediti i piti svaka da sata po jedan decilitar čaja, mlak, bez sladila u gutljajima, prije jela ili između obroka.

Nakon 3 tjedna javlja se snižavanje razine šećera u krvi.

Priprema biljnog eliksira s kičicom

Za organizam oslabljen teškim radom i bolešću ili psihičkim tegobama možemo pripraviti biljni eliksir „Biljna rosa“.

U 1,5 litara rakije treba namočiti 25 g kičice, 25 g cvijeta vrijeska, 15 g podanka pirike, 15 g listova breze, 15 g listića poljske preslice i 5 g cvijeta arnike. Smjesu bilja u rakiji ostavimo u začepljenoj staklenki na sobnoj temperaturi, sklonjeno od direktnog sunca, tijekom 10 dana.

Procijeđeni biljni eliksir „Biljna rosa“ uzima se 2 puta dnevno prije jela po 1 čajna žlica u 1 dl vode ili čaja. Poboljšava cirkulaciju, čisti krv od masnoća, čisti krvne žile od aterosklerotičnih naslaga, jača srce i uklanja aritmiju srca, smanjuje reumatske tegobe i vraća životnu snagu. Odrasle osobe (izuzev trudnica) mogu uzimati ovaj biljni eliksir najviše tri puta dnevno.

Piše: prof. Željko Sobotka, “Ekoherbalia”

Fotografija: eol.org/Rillke