+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 16. siječnja 2015.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

KUBA: Salsa party na plaži i jastog za 5 eura

Print Friendly, PDF & Email

Ne mogu baš točno opisati zašto sam toliko željela na Kubu, možda je to prikrivena nostalgija za prošlim vremenima, a možda i želja da vidim da li zaista negdje postoji mjesto na kojem ljudi nisu otrovani željom za materijalnim stvarima. A i Hemingway je bio vezan za Kubu, pa mora da je čarobna kad je On tamo stvarao takva djela. I ništa nije bilo onako kako sam očekivala. Sve je bilo mnogo bolje, intenzivnije, drugačije od svega poznatog, a opet tako blisko i jednostavno.

Kuba: Havana pogled na grad
Kuba: Havana pogled na grad Snimila: Lejla Brčaninović

Kažu da na Kubu treba ići što prije, jer se strašno brzo mijenja, i to vam samo mogu potvrditi. U samo nekoliko poslejdnjih  mjeseci postavljeni  su semafori i rasvjeta u nekim dijelovima Havane, a to su samo neke od promjene koje su vidljive. Iza vidljivog su mnogo veće promjene i pitanje je vremena kada će Kuba početi   sličiti na američka ljetovališta.  Promjene ne moraju uvijek biti loše i negdje duboko se nadam da će donijeti više dobrog nego lošeg ljudima koji tamo žive.

Ali da, idite na Kubu što prije. Čarobna je.

Kuba: Plaža u Havani
Kuba: Plaža u Havani Snimila: Lejla Brčaninović


Prvi dodir s Havanom

Na Kubu smo stigli iz Meksika i o tome sam pisala u prethodnom tekstu. Kad smo se smjestili u Havani već je pao mrak. Na prvoj šetnji kroz središte grada gdje smo bili smješteni shvatili smo da je Havana vrlo živa bez obzira koje je doba dana. Kubanci su uglavnom na ulici, ispred svojih kuća, druže se, pričaju i uvijek se negdje čuju zvuci salse. Netko je komentirao da je to zato jer nemaju internet i imaju samo dva televizijska kanala pa im je dosadno u domovima. Možda, nije ni bitno, ali uglavnom su veoma društveni. Ulična rasvjeta još nije postavljena svugdje, ali iako je u nekim ulicama mračno, Havana je stvarno sigurna i nitko iz naše grupe nije imao neko loše iskustvo.

Kuba: ulični prodavač voća i povrća
Havana: ulični prodavač voća i povrća Snimila: Lejla Brčaninović

Jutarnja Havana je još življa. Centar Havane je mnogima bio šok, jer su ulice uglavnom prljave i prašnjave, ponekad i jako smrdi, mnoge kuće se i raspadaju. Ali, to je prava Havana i obavezno prošetajte kroz taj dio. Mi smo se brzo navikli da je to njihova svakodnevnica, da su bučni i vedri i da uz malo ruma sve izgleda mnogo bolje :).

Arhitektura je fascinantna, a to se naročito vidi na trgovima koji su obnovljeni i koji su odraz prave ljepote
Havane. Pored centranog dijela, upoznali smo i novu Havanu, gdje se nalazi sveučilište, ulica sa ambasadama, te čuveni hotel Nacional. Prošetali smo kroz lobi i popili Mojito uživajući u prekrasnom pogledu i zamišljajući sve velikane koji su upravo sa te terase uživali u istom pogledu.

Kuba - Karakteristični oldtimer automobili u Havani
Karakteristični oldtimer automobili u Havani Snimila: Lejla Brčaninović
Kuba Stari auti u Havani
Stari auti u Havani Snimila: Lejla Brčaninović

Okruženi starim automobilima, koji još uvijek prevladavaju na cestama grada, mnogobrojnim palmama (valjda na Kubi ima 30 različitih vrsta) i starim građevinama na trenutke smo se osjećali kao da smo dio nekog filma. Nestvarno lijepo.

Kuba: Centar Havane
Kuba: Centar Havane Snimila: Lejla Brčaninović

Stara Havana je najljepši i turistima najzanimljiviji dio. Pet trgova povezuju mnogobrojne ulice koje kriju pravu ljepotu Kube. Kad prošetate ovim dijelom postane vam jasno zašto je uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a. Glavna ulica sa mnogobrojnim restoranima i barovima je Obispo.

Što posjetiti u Havani

U novom dijelu Havane prošetajte do sveučilišta, a zatim svratite na sladoled koji se nalazi u Parque Coppelia.

Ako želite vidjeti koliko je Havana zaista velika najbolje da odete na turu turističkim autobusom koji košta 5 CUCa (CUC je kubanski konvertabilni pezo, 1 CUC = 0,85 EUR) i kreće iz Central parka. Vidjet ćete mnoge dijelove grada do kojih drugačije sigurno ne biste došli. Na toj turi izađite i na Trgu revolucije kojeg krase lica Che Guevare i Camila.

Kuba: Trg Vieja u Havani
Trg Vieja u Havani Snimila: Lejla Brčaninović

Jedan od najljepših trgova u staroj Havani je Plaza Vieja na kojem se nalazi i kafeterija “Cafe el Escorial” u kojoj možete probati kavu različitih okusa, ali i pivnica u kojoj možete probati lokalno pivo Bucanero.

Kuba: Trg Armas sa knjigama u Havani
Trg Armas sa knjigama u Havani Snimila: Lejla Brčaninović

Drugi najljepši trg je Plaza de Armas na kojem se nalaze štandovi sa starim knjigama, posterima i drugim starinama. Ako ste u potrazi za pravim suvenirom sa Kube ovdje sigurno možete pronaći neke posebne primjerke.

Kuba Sveučilište u Havani
Kuba Sveučilište u Havani Snimila: Lejla Brčaninović

Dok šetate kroz staru Havanu vidjet ćete mnoge žene obučene u tradicionalnu nošnju. Zapamtite da one za svako fotografiranje traže da im date koji CUC.

Prošetajte se i kroz Central Park preko puta kojeg se nalazi “El Capitolio” nekadašnja zgrada vlade koja izgledom podsjeća na Bijelu kuću u Washingtonu.

Kuba: El Capitolio
El Capitolio Snimila: Lejla Brčaninović

Na Kubi praktički nema interneta: ima ga samo na rijetkim mjestima i veoma je skup. Meni je to bilo odlično i vrlo brzo sam se navikla na to da mi mobitel skoro i ne treba. Ali ako baš budete željeli da se u nekom trenutku spojite sa ostalim svijetom onda idite do hotela Parque Central. Tamo možete kupiti karticu za sat vremena interneta za 8 CUCa.

Cijela priča o revoluciji postane još zanimljivija ako detalje slušate u Havani.   Zbog toga smo posjetili i Muzej revolucije u kojem kroz fotografije i opise možete saznati mnoge detalje i zanimljivosti.

Kuba: Kuća Ernesta Hemingwaya u Havani
Kuća Ernesta Hemingwaya u Havani Snimila: Lejla Brčaninović

Svakako kad ste u Havani posjetite prekrasnu kuću Ernesta Hemingwaya sa magičnim vrtom.  Ne samo da ćete vidjeti prostorije u kojima je boravio i pisao nego ćete uz lokalnog vodiča saznati i mnoge informacije o njegovom životu i životu njegovih najbližih.

Kuba je, dakako, poznata i po rumu, pa smo posjetili i Muzej ruma (Avenida del Puerto 262). Zanimljiva tura kroz staru proizvodnju u kojoj smo saznali i kako je došlo do toga da se na Kubi počne proizvoditi rum, a i o samom procesu proizvodnje. Zanimljiva kombinacija povijesnih podataka i informacija o samom rumu. Na kraju ture možete i degustirati rum star 7 godina. Cijena posjete muzeju je 7 CUCa.

Kada ste već u muzeju ruma onda su vam posve blizu i ogromni hangari sa suvenirima. Samo nastavite hodati uz more (tako da vam je sa lijeve strane) i doći ćete do velike hale uz ovalu.  Ako planirate kupovati veće količine suvenira, najbolje da se uputite tamo jer se cjenkanjem može dosta sputiti cijena, a izbor je ogroman.

Kuba Muzej revolucije u Havani
Kuba Muzej revolucije u Havani Snimila: Lejla Brčaninović
Kuba: Callejon de Hamel - afričko-kubanska kultura
Callejon de Hamel – afričko-kubanska kultura Snimila: Lejla Brčaninović

Posjetite i Callejon de Hamel (između Calles Espada i  Aramburu), ulicu posvećenu afričko – kubanskoj kulturi, sa nekoliko umjetničkih galerija i ukrašenu grafitima. Nedjeljom od 12 sati održava se plesni performans uz ritmove rumbe koji uvijek privlači veliki broj posjetilaca.
A ples izgleda ovako:

Rumba u Callejon de Hamel

Provod u Havani

Havana je idealna za super zabavu. Kokteli su u prosjeku oko 1,5 do 2 CUCa i naravno najbolji su oni sa rumom. Ali računajte da su njihovi kokteli puno, puno jači, jer vjerovatno ne štede na rumu, tako da već nakon dva može biti vrlo veselo.

Salsa se pleše posvuda i u restoranima i na ulici, ali najbolje smo se proveli u klubu 1830. Klub je na otvorenom i nalazi se uz more. Uz to smo imali priliku gledati plesne izvedbe nekoliko salsa klubova, a i onda smo i mi dugo u noć plesali uz salsa ritmove.

Salsa u Havani

Bar u kojem smo se odlično proveli nekoliko večeri i u kojem su se neki ručkovi pretvarali u večernja druženja je El Chanchullero. 

Kuba: Kuhinja i šank u baru El Chanchullero u Havani
Kuhinja i šank u baru El Chanchullero u Havani Snimila: Lejla Brčaninović

Hrana je vrlo dobra i povoljna, tako možete jastoga ovdje jesti za 6 CUCa (oko 5 eura), a i sve ostalo je vrlo ukusno. Odlična muzika i super atmosfera i kombinacija domaćih i turista.

Posebno iznenađenje bio je izlazak u Fabrica de Arte Cubano (Calle 26 – Equina 11), kreativnu oazu u Havani. To je kombinacija izložbenog prostora gdje mladi umjetnici sa Kube, ali i iz drugih dijelova svijeta izlažu svoje radove, prostora za žive svirke u kojem je to večer nastupao odličan jazz bend, neobično uređene terase te plesnog podija na kojem DJ-evi pokazuju svoje umijeće. Mjesto je veoma urbano i kreativno i uklopilo bi se u bilo koju svjetsku metropolu.

Kuba: Tvornica kulture u Havani
Tvornica kulture u Havani Snimila: Lejla Brčaninović

Malecon šetalište se nalazi uz more i tu se u večernjim satima okuplja omladina. Pjevaju, plešu, druže se i pijuckaju rum i to uglavnom iz tetrapaka jer je to najjeftinija varijanta. Mi smo im se posljednje večeri pridružili i tako zapjevali  i zaplesali s njima uz more. Super doživljaj.

Kako sam već spomenula Havana je stvarno sigurna. Čuli smo, ali nismo sami imali takva iskustva, da imaju neku varijantu da turistima prilaze uglavnom u paru i da se upoznaju ispitujući odakle dolazite, što radite i slično. Onda ponude da vas odvedu do nekog super mjesta gdje idu samo domaći, pa vas tamo onda mole za novce. Ili vas odvedu negdje na ručak koji će biti dosta skup pa morate platiti i njima, ili u krajnjem slučaju nude seksualne usluge. I nama su prilazili, ali nismo se upuštali u diskusije s njima već se sve završavalo s ljubaznim kratkim razgovorom.

Dolina duhana Vinales

Uputili smo se i na izlet u Vinales da vidimo gdje nastaju poznate kubanske cigare. Vinales je udaljen otprilike 3 sata vožnje od Havane.

Kuba: Dolina duhana VInales
Dolina duhana VInales Snimila: Lejla Brčaninović

Sam put je dug i malo neudoban ako idete u starim automobilima kao mi, ali opet zanimljiv jer vidite prirodu Kube i mjesta oko Havane. Sam Vinales je prekrasan, a šetnja do farmi koji uzgajaju duhan opuštajuća i zanimljiva. Objasnili su nam cijeli proces od sađenja biljke do sušenja i motanja cigara. Na kraju smo došli u dom jednog proizvođača gdje su nas poslužili domaćom kavom i pokazali nam kako se motaju cigare, te, dakako, i kako se i puše.

Nakon toga smo posjetili još jednu jamu i uputili se nazad za Havanu.

Ako budete planirali kupovati cigare onda to pokušajte dogovoriti preko ljudi kod kojih spavate. Bitno je kupiti ih od nekoga tko se bavi time i neće vam prodati neke lažnjake. Ni slučajno ih nemojte kupovati na ulici.

Kuba: Sušenje duhana i izrada cigara
Sušenje duhana i izrada cigara Snimila: Lejla Brčaninović

Plaže na Kubi

Nakon prekrasnih plaža u Mexicu nismo željeli previše vremena izgubiti na plažama na Kubi jer smo željeli istražiti Havanu. Ipak smo se jedno prije podne uputili na najbližu plažu u Havani Playa del Este i to na dio Don Peppe jer ima i mali bar. Plaža je pješčana i veoma lijepa i ako budete željeli odmarati jedan dan, zaista se isplati. Taksi u oba smjera je 7 CUCa po osobi.

Smještaj na Kubi

Spavali smo u privatnom stanu domaćina, što oni zovu Casa particular, i nama je to bila odlična opcija. Imali smo svoju sobu i balkon sa predivnim pogledom na Havanu, a kupaonicu smo dijelilil sa još jednim parom. Za 3 CUC-a po osobi imali smo svako jutro za doručak jaja, voće, sok, kavu i marmeladu. Soba za dvoje stoji između 25 i 35 CUC-a na dan. Kod takvog privatno smještaja, obratite pažnju da domaćini imaju plavi znak na vratima. Taj znak potvrđuje da su prijavljeni, pa ste bez brige da je smještaj u redu i da ste tu sigurni.

Doručak se doista isplati. Jedno smo jutro odlučili preskočiti jaja, no onda se uvjerili da grad ne nudi baš mnogo izbora za doručak. Možete kupiti voće ili nešto u pekari, ali dođete cjenovno na isto.

Kuba - Doručak u privatnom pansionu u Havani
Doručak u privatnom pansionu u Havani Snimila: Lejla Brčaninović

Hrana na Kubi

Ako volite ribu i morske specijalitete onda ćete sigurno uživati u hrani na Kubi. Mislim da nigdje na svijetu osim ovdje ne možete odličnog jastoga jesti za 5 eura. Pored bara El Chanchullero koji sam već spomenula, odlično smo jeli i u restoranu Europa (Obispo 301) koji takođe ima u ponudi odličnog i povoljnog jastoga. Dva restorana u kojima smo isto dobro jeli su Mango Habana (Calle Industria 352) i La Imprenta (Calle Mercaderes 208).

Kuba: Jastog je jefino jelo na Kubi
Jastog je jefino jelo na Kubi – 5 eura Snimila: Lejla Brčaninović

Havana nije jeftina, ali su cijene podnošljive. U prosjeku u restoranima možete jesti od 5 do 12 eura, piće je do 2 eura, cijene ulaza za klubove su do 2 eura itd. Naravno ima uvijek i mnogo skupljih mjesta ali i nekih mjesta gdje možete proći i još povoljnije.

Na Kubi postoje dvije valute: CUC koji koriste turisti i Moneda national koju koristi domaće stanovništvo. Nekad se zna dogoditi da vam vrate u njihovoj valuti pa obratite pažnju jer je to mnogo manja vrijednost i skoro nigdje kao turist tim novcem ne možete plaćati. Eventualno možete kupiti pizzu u malim   uličnim lokalima u kojima jedu domaći. I ta pizza je sasvim dobra.

Prijevoz na Kubi

Iskoristite priliku i vozite se s njihovim vozilima jer je to jedinstvena prilika da se vozite sa starim, ali vrlo očuvanim i elegantnim automobilima. Pravilo je da se uvijek cijenkate i dogovarate za cijenu prije nego što sjednete u auto. Mislim da ni jedna vožnja po gradu nije skuplja od 10 CUC-a tako da vam je to neki okvir.

Povezite se i sa coco-taxijem, zabavno je, a nude vam se i rikše.

Kuba: Bicikl rikše u Havani
Bicikl rikše u Havani Snimila: Lejla Brčaninović

Kuba je stvarno posebna

Ovo je bilo doista posebno putovanje. Iako većina domaćeg stanovništva tamo živi vrlo skromno, vjerujem da nema gladi i krajnjeg siromaštva. Najbolje zarađuju oni koji rade nešto vezano za turizam, jer je mjesečna plaća doktora oko 30 CUC-a, dok od turizma mogu zaraditi puno više, iako i od toga dio moraju dati državi. Trgovine su veoma skromno opremljene: imate jednu vrstu soka, jednu vrstu vode i slično. Nema konkurencije robnih marki. S druge strane predivno je hodati kroz grad, a da te ne bombardiraju reklamama za proizvode koje trebaš kupiti iako ti ne trebaju. .

Podijeljena su i mišljenja domaćih o Castru. Mnogi ga podržavaju i zahvalni su mu jer je napravio mnogo dobrih stvari za ljude. Primjerice, zdravstvo i obrazovanje su besplatni i kvalitetni. Kuba je danas jedna o država s najvećom stopom pismenosti. Naravno, ima i nezadovoljnih, koji su ogorčeni zato što nemaju priliku za dobro plaćen posao i maštaju o tome da odu i okuse “moderni” svijet.

Međutim, mnogi od onih koji odu i probaju živjeti negdje drugdje, vraćaju se jer nisu navikli mnogo raditi i u suštini to ne žele. Zato je na Kubi sve usporeno i lagano.

Kuba: Ulični prodavači u Havani
Ulični prodavači u Havani Snimila: Lejla Brčaninović
Kuba: Lokalno stanovništvo u Havani
Lokalno stanovništvo u Havani

Putovanje s agencijom Jungle Tribe

Bili smo veoma zadovoljni s agencijom Jungle Tribe, sa smještajem koji su nam ugovorili i naročito sa turističkim vodičem Nevenom koja nam je bila ogromna pomoć na Kubi. Vjerujem da se Kuba može i samostalno istraživati, ali nikad ne bismo vidjeli sva mjesta koja nam je ona pokazala u samo šest dana. Njeni savjeti za izlaske, provjerene dobre restorane, ali i ture kroz grad na koje nas je vodila pričajući zanimljivosti o povijesti Kube doprinijeli su da naš boravak na Kubi bude stvarno odličan. Tamo sam i shvatila da Kuba ima i druge gradove koje treba vidjeti osim Havane tako da imajte i to na umu kad budete planirali svoje putovanje.

Putovala, snimila i napisala: Lejla Brčaninović, www.putovanjesnova.com