+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 25. rujna 2016.
Ažurirano: 24. prosinca, 2021.

LIČKI KRUMPIR: Na fešti u Lovincu izbor najboljeg za pole

Print Friendly, PDF & Email

„Oj krumpiri alaj ste mi mili, i na juvi i ovako suvi“ lička je pjesmica posvećena omiljenoj, tradicijskoj ličkoj hrani. Krumpirima je Lovinac posvetio  posebnu godišnju svetkovinu – Dan Ličkog krumpira.

Na izletištu Cvituša održan je 24. rujna 2016. četvrti puta otkako je lički krumpir postao zaštićeni izvorni proizvod s oznakom geografskog porijekla, jer posebnu kvalitetu ličkom krumpiru daje lička zemlja na kojoj raste.

Dan ličkog krumpira - Renata Hršak na štandu Agrovelebita
Dan ličkog krumpira – Renata Hršak na štandu Agrovelebita
Dan ličkog krumpira 2016 u Lovincu
Dan ličkog krumpira 2016 u Lovincu Snimila: Renata Hršak

Izbor najboljeg krumpira za pole

Ovogodišnja fešta krumpira bila je začinjena i jelom i pićem i zabavom. Glavni gost na trpezi bio je lički krumpir – posebno se istakao u peki sa teletinom koju su spravljali članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva, te u natjecanju za najbolju polu – što sve možete vidjeti na fotografijama naše suradnice Renate Hršak, Zagrepčanke sa zagorskim korijenima koja Dan ličkog krumpira vjerno pohodi svake godine.

Krumpir za pripremljen za pečenje pola
Krumpir pripremljen za pečenje pola Snimila: Renata Hršak

Različita jela od krumpira pripravljali su đaci srednje škole Plitvička jezera i srednja strukovna škola Gospić. U izboru najbolje sorte za pripremu ličkih pola titulu je odnijela sorta Birgit tvrtke Cipro. Najteži prijavljeni krumpir težio je čak jednu kilu i sto grama, a vlasnica je Milka Mašić koja je za nagradu dobila trideset kilograma sjemenskog krumpira. Najneobičniji krumpir donio je gospodin Danimir Laktić, a najseksi krumpir donijeli su tajanstveni ljubitelji krumpira pod nazivom Luda četvorka.

Krumpir stvarno veliki
Krumpir stvarno veliki Snimila: Renata Hršak

Dan krumpira 2016. je otvorila predstavnica Ministarstva poljoprivrede Željka Gudelj Velaga, a prisutnima su se obratili i načelnik općine Lovinac Hrvoje Račić, te direktor najvećeg proizvođača ličkog krumpira – poduzeća Agrovelebit d.o.o. Nikola Vidaković. Tvrtka AgroVelebit je, naime, na oko 250 hektara zemljišta proizvela ove godine oko 400 tona ličkog krumpira, a za budućnost planiraju i širenje proizvodnje.

FOTOGALERIJA

Napisala i snimila: Renata Hršak