+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 11. srpnja 2014.
Ažurirano: 18. listopada, 2021.

LJETO U ISTRI: Car Franjo, gladijatori i Serena Williams

Print Friendly, PDF & Email

Prvi je dan kultnog ATP Croatia Open turnira u Umagu. Raskošni teniski kompleks Stella Maris vrvi ljubiteljima bijelog sporta. Navečer na otvorenju “Umaška školjka” bit će prepuna. Četiri tisuće ljudi uživat će u bravurama legendi tenisa: Ivaniševića, Mustera, Leconta i Bahramija. A tu je i teniska svjetska diva – Serena Williams. Odmara se u Novigradu, trenira u Umagu. Mnogi je žele vidjeti. I nautičari iz obližnje ACI marine. Serena radije razgovara s njima nego li s novinarima.

Serena Williams na odmoru u Istri
Serena Williams na odmoru u Istri / Foto: Instagram Serene Williams

Posjetili smo marinu. Recepcionari znaju gdje su im gosti. Jer upravo su im oni kazali što je vrijedno vidjeti, gdje se zabaviti dok su na vezu. Brodovi i gatovi gotovo su prazni. Naravno, nisu svi na tenisu. Neki su na kupanju u prelijepim obližnjim plažama ili jednostavno u nekoj uvali na sidru. Jer, dan je prekrasan, sunčan a Jadran je – neodoljiv. Prazni vez govori da su brod i posada već negdje na ruti prema jugu. A parkirani bicikli pred brodom da se odmaraju ili se tek pripremaju za put. Među njima su i Erika i Bojan iz Celja.

ACI marina Umag Foto: ACI PR

UMAG: Kupanje, izleti, posjet drevnim gradićima, tenis…

Zadovoljni su ACI marinom Umag – ovdje su na vezu već 17 godina. Što rade dok ne plove? Kupanje, izleti, posjet drevnim gradićima: Motovun, Grožnjan, Oprtalj… Teniski program je odličan, Umag se potrudi da svake godine organizira nešto novo. Krstare sve do Dubrovnika. Gdje bace sidro ili vežu brod – svaki otočni vrh je njihov. Žut i Piškera su sjajni, ostala im je u sjećanju ribarska fešta u Skradinu …

Erika i Bojan iz Celja - 17 godina u ACI -marini Umag
Erika i Bojan iz Celja – 17 godina u ACI -marini Umag /Snimio: Mladen Gerovac

Antonella i Claudio iz talijanskog gradića Riva del Garda kod Trenta čekaju sina pa kreću na krstarenje. I oni su ovdje starosjedioci. Prvi put su u ACI-marini Umagu vezali brod 2002. – i ostali. Vole drevne gradove: Poreč, Rovinj, Opatija, Rab, Trogir, Dubrovnik … Oduševljeni su tržnicom u Puli. I njihovi susjedi na vezu Helmuth i Hanellore iz Salzburga spremaju se na jug. Trenutno uživaju u kupanju, izletima u okolicu, šetnjama, dobroj domaćoj hrani i vinu. Rado posjete i koju domaću feštu.

A Umagu i okolica doista nude mnogo dobre zabave. Beach party na plažama Mareda i Maestral, Carstvo muškata i priredba Vino i gitare u Momjanu, Ljetni karneval u Kanegri, Večer uličnih čarobnjaka i Plava noć u Novigradu, hepening Svjetionik ljubavi u Savudriji kao spomen na grofa Metternicha koji se ovdje u vrijeme gradnje svjetionika zaljubio u domaću djevojku. Goste tamo čeka afrodizijsko piće dobrodošlice, večer ljubavne glazbe i romantičnog ugođaja te domaća gozba grofa Metternicha: maneštra od bobića, domaće kobasice, brodet, palenta s tartufima, fritule, štrudle i naravno – dobro domaće vino.

ACI marina Rovinj
ACI marina Rovinj /Izvor: ACI PR

ROVINJ: 100 godina od potonuća ratnog broda Barun Gautsch

I mi krećemo dalje prema jugu. Mlade recepcionarke Barbara i Arijana u ACI-marini Rovinj sve drže po kontrolom. Tko dolazi, tko odlazi, odgovaraju na pitanja gostiju marine – kamo ići, što vidjeti …

Mlade recepcionerke Arijana i Barbara u ACI marini Rovinj
Mlade recepcionerke Arijana i Barbara u ACI marini Rovinj / Snimio: Mladen Gerovac

A Rovinj doista obiluje takvim mjestima. Na trgu se učestalo priređuje fešta U duhu rovinjske tradicije, atraktivna Povorka batana s feralom kreće s Maloga škvera i završava tradicijskom večerom u Spaciju, nedjeljom se tijekom ljetnih mjeseci održava Mali sajam starina. Ove se godine u Rovinju obilježava i 100 godina od potonuća parobroda Barun Gautsch, koji je danas jedno od ekskluzivnih mjesta za nautičko-ronilački izlet. Zanimljivo je i u obližnjem Kanfanaru. Tamošnja priredba slijedi legendu o zakopanom blagu gusara Morgana a odvija se u ambijentu srednjovjekovnog grada Dvigrad.

No, vratimo se u sadašnjost i krenimo gatovima rovinjske marine koji pamte slavne dane ACI Cup Match Racea, a zatim i jedriličarske Formule 1 – regate klase RC 44 legendarnog osvajača Americas Cupa i rovinjskog gosta Russela Couttsa.
Danas ovdje na gatovima vlada uobičajeni ljetni red i mir. Osim na čarterskom gatu 6, jer subota je, novi se gosti spremaju na put.

Nijemac Jürgen je prvi put u Hrvatskoj i na čelu je «posade» koja broji osam članova – četvero odraslih i četvero djece. Uzbuđeni su, užurbano se spremaju, prvi cilj je Pula gdje imaju prijatelje a dalje će vidjeti. Puno očekuju od sedmodnevnog krstarenja jer čuli su sve najljepše o našoj obali, prva nautička iskustva stekli su u susjednoj Italiji.

Gosti iz Austrije i Njemačke uživaju u Rovinju
Gosti iz Austrije i Njemačke uživaju u Rovinju / Snimio: Mladen Gerovac

Dva bračna para iz Austrije i Njemačke također kreću na put. Na svojem su brodu, luksuznoj jedrilici, ovdje su na vezu dvije godine.

  • Rovinj je za nas najbolje mjesto: odlična marina u sklopu, drevnog, lijepog i zanimljivog grada, more je čisto, restorani su dobri, specijaliteti i vino odlični – kaže «glasnogovornik» ove četveročlane posade – Günter Wavki. Spremaju se na put, prvi vez je Pula a zatim na Cres, pa Ilovik, Kornate, Hvar …

Nije preostalo drugo nego da se i mi uputimo u Pulu, jer ovo je već treća posada koja je za prvi vez na ruti sa sjevera izabrala – ACI marinu Pula.

PULA: Jedinstvena marina u blizini Arene

  • Naša marina je jedinstvena, u samom je gradu, u blizini znamenite Arene, ovdje se stalno nešto događa – kaže nam visprena i susretljiva recepcionarka Tatjana. A to se upravo zbiva i večeras. Uz veličanstveni vatromet i sudjelovanje visokih državnih dužnosnika u Areni je otvoren nacionalni dio najstarijeg (61.) hrvatskog filmskog festivala. Kada završe filmske projekcije središte grada i Arenu osvojit će – gladijatori. S predstavama u spomen na davna antička vremena.

ACI marina Pula
ACI marina Pula / Snimio: Mladen Gerovac

Naša domaćica Tatjana upoznaje nas s vjernim gostima marine i Pule Alessandrom i Mauriziom. Alessandra je iz Trsta, Maurizzio je iz Venecije. Žive u Trstu i hrvatskim Jadranom plove već 20 godina. Promijenili su četiri broda, počeli su sa 6-metarskom brodicom. Sada su ovdje u Puli na vezu već 6. godinu sa 12-metarskom motornom jahticom «Captain Ginfizz».

Kada su u Puli idu na ovdašnje fešte, one s domaćom pjesmom i plesom. Drag im je Istra gourmet i Night market s mirisima i okusima Istre, s tartufima, pršutom, sirom, maslinovim uljem i vinima. Krstare duž cijele obale, svuda su već stekli prijatelje. Vole pjesmu klapa, hvale jelo, ribe, lignje, školjke, dalmatinska vina. Jednostavno – uživaju.

Alessandra i Maurizzio već 20 godina krstare Jadranom

Alessandra i Maurizzio već 20 godina krstare Jadranom
Alessandra i Maurizzio već 20 godina krstare Jadranom / Snimio: Mladen Gerovac
  • A najljepši otok nam je Lastovo. Na sidru si u Velom lagu, noćni maestral šumi u visokim tamnim krošnjama a zvijezde kao da možeš dohvatiti rukom – zaneseno priča Maurizzio i pokazuje kako se i sada ježi od doživljenog užitka.

Alessandra i Maurizzio rado posjećuju Opatiju, vole tamošnji ugođaj, Lungo mare, restorane, kafiće i – tamo se uvijek nešto događa.

ACi marina Opatija
ACI marina Opatija / Foto: ACI PR

Opatija nas dočekuje blistava i lijepa, kao da joj nije 170 godina. I sada i uvijek poletna je i šarmantna, poput mlade djevojke. Dolazimo baš na vrijeme. U tijeku je veliki trodnevni međunarodni povijesno-kulturni spektakl – upravo u spomen na kraljevske dane i početke liburnijskog hoch turizma.

OPATIJA: Grad je spreman za doček Josefa i Sissi

Car ponovo u Opatiji/ Foto: http://www.opatija-tourism.hr
Car ponovo u Opatiji/ Foto: http://www.opatija-tourism.hr

Carska se zastava vije na balkonu na kojem je car Franz Jozef sudjelovao u otvorenju drugog opatijskog hotela, koji je tada dobio ime po princezi Stephanie. Grad je spreman za doček Jozefa i Sissi. Spremna je i šest metara dugačka Sacher torta Stephanie za tisuću ljudi. Spektakularna predstava na Slatini sa 250 izvođača priča romantičnu storiju o rumunjskom kralju Karolu i kraljici Carmen Sylvi. Gradom šeću dame u krinolinama i gospoda u frakovima, nema automobila, voze kočije, stolovi su na ulici, lokali rade cijelu noć.

Opatija je puna ljepota i iznenađenja, u pravu su Alessandra i Maurizio – ovdje se uvijek nešto lijepo događa

A sada valja krenuti prema obalama i otocima juga. Prema tamošnjim marinama, mirnim i mirisnim uvalama. I u tim se mjestima cijeloga ljeta nešto zbiva: od Rapske fjera i Ribarske fešte, preko kornatske Gospe od Tarca do korčulanske Moreške i grandioznih Dubrovačkih ljetnih igara.

Tko će nabrojiti sva ljetna “čuda” juga. Ali, svako od njih uvijek je dobar razlog da se u tamošnjoj marini ostane na vezu barem dan duže.

Piše: Mladen Gerovac

Fotografije: Mladen Gerovac, ACI PR