+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 10. srpnja 2013.
Ažurirano: 12. studenoga, 2021.

LONJSKO POLJE: Savršeni obiteljski izlet u zelenoj dolini

Print Friendly, PDF & Email

Izlet u Lonjsko polje idealan je za obitelji s djecom: 100 km od Zagreba, 30 kilometara niz Savu nakon Siska, zateći ćete se u bajkovitoj zelenoj dolini bogatoj ljepotom, zvucima i mirisima kojom djeca mogu trčati do mile volje, a u seoskom turizmu Ravlićevih u Mužilovčici uživat ćete u etno muzeju, kući obnovljenoj i uređenoj starinskim namještajem, slikama, izvezenom posteljinom. Ovdje se može i prespavati i jesti domaću hranu, a za fotografiranje s gostima će domaćini odjenuti i tradicionalnu odjeću ovog kraja.

Seoski turizam Ravlić u Lonjskom polju
Seoski turizam Ravlić u Lonjskom polju Snimio: Toni Hnojčik

Rodina ljubavna gnijezda

U rano proljeće, kad je polje pokriveno vodom, uživat ćete u pogledu na čaplje, labudove, slušati cvrkut ptica i ljubavno klepetanje roda kljunovima, gledati konje kako uživaju na suncu i kupaju se.

Rode vode ljubav
Rode vode ljubav, gnijezdo na dimnjaku stare hrastove kuće u Čigoću Snimio: TOni Hnojčik

A kad se voda povuče s ovog najvećeg zaštićenog poplavnog područja u cijelom dunavskom slivu, pred vama je bespuće zelenila kojim slobodno i ponosito trče krda posavskih konja. Jedinstvenih, autohtonih, hladnokrvnih, divnih. Ždrebad se veselo valja u travi, pastusi nemirno topoću kopitima, kobile krotko pasu, a iza njih se lagano valjaju stada krava na ispaši. Turopoljski praščići, autohtona vrsta, trče kroz travu, pa se sakriju u svinjskim kućicama u šumici. Uzgajaju se tradicionalno – na otvorenom.

Rode u gnijezdu u Čigoću
Rode u gnijezdu u Čigoću Snimio: Toni Hnojčik

Mirisna senzacija u parku prirode

Promatrači ptica uživat će proučavajući neometana gnijezda zaštićenih orlova štekavaca, a ovdje žive još i orlovi kliktaš i zmijar, crna roda, čaplja, gnijezde se žličarke. U Lonjskom polju zastupljeno je ukupno 250 vrsta ptica, a više od polovice su gnjezdarice.

Ulaz u Park prirode Lonjsko polje
Ulaz u Park prirode Lonjsko polje

U polju raste šumsko cvijeće i mnogo ljekovitog bilja, posebno metvice, što stvara mirisnu senzaciju. Pčelari dovode ovamo pčele na ispašu, a u šumi hrasta lužnjaka, kojom se možete prošetati, rastu prekrasne divlje žute perunike. Na panjevima hrasta lužnjaka samonikle su bijele gljive hrastovače, a u šumi bogatoj divljačima često se vide jeleni i srne.

Park prirode Lonjsko polje dio je doline između rijeke Save i Moslavačke gore, djelomično uz rijeku Lonju. Od Zagreba je udaljeno stotinjak kilometara, a posjetiteljima je osim velikim bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta privlačna i arhitektura posavskih drvenih kuća koje su zbog svoje ljepote, očuvanosti i brojnosti pravi spomenik graditeljske baštine. Posebno je zaštićeno selo Krapje u kojem se nalazi i uprava Parka prirode.

Čigoć – prvo Europsko selo roda

Krećete li na izlet u Lonjsko polje s namjerom da ručate na jednom od nekoliko imanja seoskog turizma, svakako se prije toga najavite telefonom. Informacije o gastronomskoj ponudi i smještaju nude se na web stranicama. Obavezno treba posjetiti selo Čigoć, prvo Europsko selo roda koje je danas dio asocijacije njih osam. Ovdje se nalazi informacijski punkt Parka prirode, gdje možete dobiti i stručnog vodiča. U Čigoću je nekoliko seoskih gostionica, tradicijska kuća i etnografska zbirka, a na električnim stupovima i drvenim krovovima brojna su gnijezda roda. Na jednoj kući pobrojano ih je čak sedam. Krenete li dalje selima, uživat ćete u pogledu na širok i miran tok Save, u kojem se nalazi najveće mrijestilište šarana u Europi. U selu Mužilovčica, skrenete li lijevo poslije seskog vatrogasnog doma, put vas vodi na ulaz u samo polje. Automobil ostavite na livadi prije ulaza, a vrata polja za sobom zatvorite. Želite li ušetati dublje u polje valja sa sobom svakako ponijeti vode za piće. Pred vama je čista priroda, u kojoj možete od ljudskog roda susreti samo pastira ili ribolovca.

Kuhinja na seoskom imanju Ravlić u Lonjskom polju
Kuhinja na seoskom imanju Ravlić u Lonjskom polju Snimio: Toni Hnojčik
Pečena kokoš i krumpir - na seoskom turizmu Ravlić u Lonjskom polju
Pečena kokoš i krumpir – na seoskom turizmu Ravlić u Lonjskom polju

Seoski turizam u Mužilovčici

U selu Mužilovčica lijepo je uređeno imanje seoskog turizma obitelji Ravlić. Majčin posao danas vodi Jakša Ravlić sa zaručnicom Vedranom Sesar, a pomaže im Jakšina kći Brigita. Ovo je imanje za preporučiti ne samo zbog ljubazne susretljivosti domaćina, već i zbog pomno uređene posavske kuće u kojoj je pravi mali etnološki muzej s nekoliko stotina eksponata. U sobama na katu drvene obiteljske kuće stare 220 godina tradicijski je namještaj, posavske narodne nošnje, stara zipka, laneni prekrivači i posteljina… Jakšina majka Zlata je za prozor na pročelju kuće dobila 2002. godine nagradu Turističke zajednice Siska za najljepše uređeni detalj, a obitelj je 2001. godine dobila i priznanje američke kompanije Ford „Conservation and Environmental Grants“ za Hrvatsku.

Tradicionalna posavska spavaonica na seoskom turizmu Ravlić u Lonjskom polju
Tradicionalna posavska spavaonica na seoskom turizmu Ravlić u Lonjskom polju Snimio: Toni Hnojčik

Drvene posavske kuće sagrađene su od hrasta lužnjaka, a kako su prošlosti bile česte poplave, pa je uobičajeno bilo da se iz kuće ulazi u čamac, narodni im je naziv „korablja“, Noina arka.

U gastronomskoj ponudi Lonjskog polja posebno su zanimljivi proizvodi od authotone turopoljske svinje koja živi u polju, sir i vrhnje krava iznimne kvalitete zbog cjelodnevne paše na otvorenome, te šaran pečen na otvorenoj vatri na rašljama, tzv. krapac na procep.

Domaća juha s rezancima i šaran na jelovniku seoskog turizma Ravlić
Domaća juha s rezancima i šaran na jelovniku seoskog turizma Ravlić
Snimio: Toni Hnojčik
Priprema šarana na rašljama na seoskom turizmu Ravlić
Priprema šarana na rašljama, ovdje ga zvou “krapac na procep” na seoskom turizmu Ravlić
Snimio: Toni Hnojčik

Piše: Agatha Borošak

Snimio: Toni Hnojčik