+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 14. travnja 2015.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Mađari imaju memorijalno stablo Michaela Jacksona

Print Friendly, PDF & Email

Puni se već šesta godina otkako je umro kralj popa Michael Jackson, ali njegovi obožavatelji u Budimpešti i dalje svakodnevno donose cvijeće i pale svijeće oko stabla kojeg su proglasili Memorijalnim stablom Michaela Jacksona. Tu se okupe i svake godine na njegov rođendan 29. rujna pa mnoštvo zapleše neki od njegovih plesova.

Budimpešta, stablo Michaela Jacksona
Budimpešta, stablo Michaela Jacksona snimljeno početkom travnja 2015. godine
Snimio: Lovro Počepan

Memorijalno stablo nalazi se u parku u središtu Budimpešte, nasuprot Kempinski hotela Corvinus, nedaleko ulaza u metro. Michael Jackson tri puta je gostovao u tom hotelu, uvijek u istom, predsjedničkom, apartmanu: jednom 1994. i dva puta 1996. godine. Svaki put bi obožavatelji zaposjeli park pa danonoćno čekali da se Michael pojavi na prozoru i mahne im.

Planetarno popularna zvijezda uzvraćala je ljubav svojim obožavateljima, pa im se često ukazivao na prozoru, mahao im, pisao na papiru poruke, motao ih u kuglice i bacao ih prema parku. Ili bi ljubio i brisao lice o marame i salvete, pa ih bacao obožavateljima u park.

Kad je prvi puta bio u Budimpešti 1994. sa tadašnjom suprugom Lisom Marie Presley, kćeri pokojnog kralja rocka Elvisa, posjetio je dječju bolnicu Bethesda. Njih su dvoje djeci podijelili igračke, a 6-godišnjem dječaku Beli Farkasu, kojem je bila potrebna transplantacija jetre, platili su  troškove operacije i liječenja. Za svog sljedećeg posjeta Budimpešti, 1996. godine Michael Jackson posjetio je ponovo ovu bolnicu i tom se prilikom sreo i sa dječakom kojem je pomogao.

Premda Michael nije progovorio niti riječi tijekom posjeta bolnici niti je davao izjave, ljubazno je dijelio autograme, i uprkos njegovom čudnovatom ponašanju, čini se da se doista baš u Budimpešti osjećao sigurno i prihvaćeno.

Snimio: Lovro Počepan