+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 8. studenoga 2021.
Ažurirano: 30. prosinca, 2021.

BOŽIĆNI NAUTIČKI SHOPPING VODIČ 2021: Darovi za ljubitelje mora i brodova

Print Friendly, PDF & Email

Blagdanom Svetoga Nikole, zaštitnika moreplovaca, ribara, brodova, svih putnika i djece počinje opće vrijeme darivanja – božićnog, novogodišnjeg. Za te blagdane kao i u nekim drugim prigodama (rođendan, imendan, godišnjica i sl.), kada nam je do nekoga posebno stalo pa ne kupimo bocu pića ili neki slični poklon “opće prakse”, trudimo se da nađemo dar prikladan sklonostima drage nam osobe. Kad se radi o nautičarima, moreplovcima, ljubiteljima mora, plovidbe, brodova, vjetra i jedara – danas je to lakše nego nekad.

Piše: Mladen Gerovac

U nas su se namnožili “gift shopovi” u kojima obično postoji i nautički kutak, a već ima i onih specijaliziranih. Što se tiče nautičke linije odjeće, obuće, satova i sličnog, naši su trgovci nažalost cijepljeni protiv estetike i atraktivnosti spojene s funkcionalnošću, pa ćemo najčešće naći neke stare nezanimljive, ali zato skupe modele. Zato, ako želimo da taj dar bude doista nešto posebno, ciljano, sofisticirano i nadasve lijepo – što se ne može vidjeti u našim izlozima – ili putujemo u inozemstvo ili putujemo Internetom. (O tome kako kupovati na Internetu pročitajte u kolumni Hrvoja Prpića)

Od 20 kuna do 50 tisuća dolara – od privjeska do Rollexa

Obični dar za moreplovca može biti i boca ruma, pljoska za gutljaj okrepljujuće žestice poslije teškog mora, brodsko zvono, svjetionik, model jedrenjaka, brod u boci, prigodna noćna lampa ili neki korisni dar, kao što je dalekozor ili yacht timer. Svega toga ima već i kod nas, važno je samo odlučiti koliko dar može koštati.

U najjeftiniju kategoriju, pod uvjetom da to nije tek privjesak za ključeve, spadaju svjetionici čija se cijena uglavnom kreće od 100 do 150 kuna. Modeli starih jedrenjaka i brodovi u boci imaju najveći raspon – mogu stajati i do 5000 i više kuna.

U najgornju i posebnu kategoriju spadaju umjetničke slike s motovima s mora i oko mora. Njih ćemo naći, zna se, u prodajnim umjetničkim galerijama. A do prigodnih postera, kalendara i, uopće, najšireg izbora mogućih darova za nautičara najlakše ćemo doći preko Interneta. Nema čega nema, poput Alibabine špilje. Čarobnu rečenicu „Sezame otvori se“ ovdje zamjenjuju dvije riječi koje treba upisati u pretraživač: „nautical gift“. No, toga ima toliko da će vam trebati vodič. Samo preko Amazona nudi se više od 3.000 predmeta iz oblasti nautike. Zato, evo nekih smjernica u adresi, opisu i slici.

Kalendari za sretnu 2022.

Počnimo s lijepim slikama i kalendarima. Izbor od desetak zidnih kalendara s prekrasnim starim jedrenjacima po cijeni od 11 do 19 dolara naći ćemo na Amazonu ovdje: Tall Ships 2022 Calendar

Na istom mjestu možemo izabrati i neki od Sailing Wall kalendara – s raznih regata – od classic jedrilica, do suvremenih ultimate- jurilica. Tu je i izdanje kalendara Sailing Tall Ships Vintage Calendar 2022:

BOŽIĆNI NAUTIČKI SHOPPING VODIČ 2021: Darovi za ljubitelje mora i brodova ir?t=dobarzivotnet 21&language=de DE&l=li3&o=3&a=B09GTFP1B7

Tu spada i prilog poznatog i poduzetnog snimatelja nautičkih prizora, koji već godinama ima svoj štand na sajmovima u Genovi i Dusseldorfu. Majstor nautičke fotografije iz Trsta Franco Pace svoje impresivne postere jedrilica i regata, ovisno o veličini, nudi po cijeni od 17 pa sve do 150 eura. Što se kalendara tiče, za iduću godinu nudi dvije vrste kalendara. Kalendari su na dostupni na njemačkom jeziku, jer fotograf surađuje s njemačkim izdvačem Delius Klasing Verlag. Na Amazon.de jeftiniji Franco Pace (75×60 cm) košta 39,90 eura, skuplji Franco Pace Exclusive (100×52 cm) stoji 99,83 eura. Kalendari se mogu pregledati, a i naručiti također na njegovom osobnom webu ovdje: https://www.francopace.it/calendars/

BOŽIĆNI NAUTIČKI SHOPPING VODIČ 2021: Darovi za ljubitelje mora i brodova ir?t=dobarzivotnet 21&language=de DE&l=li3&o=3&a=3667120370

Nakit

U zapadnom nautičkom svijetu najčešći poklon muško-žensko i obratno jest posebno oblikovani nakit. Naši zlatari i draguljari, nažalost, za to nemaju baš puno sluha. Uzalud ćete tražiti i najobičniji lančić s vezom sidrenog lanca, a najviše što ćete naći jesu najprostije izrađeni privjesci u obliku ribe, sidra ili kormila. Stoga treba otvoriti odgovarajuće Internet stranice ili otići u susjednu Italiju. Naravno, ako ste spremni potrošiti od 1000 kuna za običan ali vrhunski dizajniran privjesak, do najmanje 13.000 kuna za narukvicu ili lančić kraljevski vez, ručni rad od 18 karatnog zlata, plus troškovi puta. Dalje, među dragulje, nećemo ići. Ali, evo opet u pomoć kupnje preko Interneta. Tu se može naći dosta zgodnih komada nakita – od naušnica i privjesaka, do lančića i narukvica za svačiji ukus, dob i novčanik, a ima i ukusne bižuterije za mlade. Evo primjera:

Zlatni lančić, sidreni vez, vintage (Victorian English Rose Gold Watch Chain Necklace Double Albert) izrađen oko 1900.te u viktorijanskog engleskoj, s webshopa www.rubylane.com. Cijena 3.980 $, cijena dostave u Hrvatsku (osiguranje uključeno) 65$.

Sidreni vez ogrlice od ružičastog zlata, vintage
Vintage ogrlica, ružičasto zlat, sidreni vez Izvor: www.rubylane.com

Iz Toskane se mogu naručiti visoko kvalitetno izrađene ogrlice i narukvice sidrenog veza ali od srebra, a majstorska radionica Argentidea ima i webshop na engleskom: https://www.gioielliargentidea.com/en/ Ova dolje ogrlica je od sterling srebra (srebro 925) košta 202,52 eura odnosno oko 1.500 hrvatskih kuna. Naručiti ju možete na linku ovdje.

Iz iste srebrnarnice možete naručiti i ovu krasnu mušku narukvicu od silver srebra, sidreni vez sa kormilom, cijena 81,74 eura, duljina 20 cm:

Nautička muška srebrna narukbica, Argentidea
Nautička muška srebrna narukvica, Argentidea Izvor: https://www.gioielliargentidea.com/

Ili nautička ženska narukvica s privjescima za 104,92 eura, isto Argentidea, na linku ovdje.

Nautička srebrna ženska narukvica
Nautička srebrna ženska narukvica Izvor: www.gioielliargentidea.com

Na platformi Etsy u ponudi je prgršt rukotvorina s nautičkim motivima, među njima ova srebrna ogrlica po cijeni 56,27 $ (365 kuna) plus dostava, a treba računati i na moguću naplatu carine. Moguće je naručiti ju i posebno upakiranu za poklon na linku ovdje

Klasične srebrne ženske naušnice u obliku klasičnog sidra na vijak nude sa na Amazonu.de za 29,90 eura, naručit se mogu na linku ovdje. Dostava za Hrvatsku je 9,95 eura, a stižu kući za 7 dana.

Nautičke ženske naušnice oblik sidra, na vijak
Nautičke klasične ženske srebrne naušnice s kristalčićima, oblik sidra, na vijak za 29,90 eura Izvor: Amazon.de

Isto toliko košta i ova ženska nautička narukvica: konop je od poliesterskih vlakana, sidro i kopče od inoxa s ružičastom pozlatom. Cijena od 39,00 eura uključuje dostavu za Hrvatsku. Možete naručiti na linku ovdje.

Nautička ženska narukvica konop i inox sidro
Nautička ženska narukvica konop i inox sidro s ružičastom pozlatom Cijena: 39,00 eura Izvor: Amazon.de

Dašak Baltika donose srebrne naušnice – hobotnica s umetnutim jantarom. Taj se kamen i danas smatra čudotvornim, svetim, a svojevremeno je trgovačkom rutom sa Sjevera Europe preko Jadrana dopreman egipatskoj kraljici Kleopatri koja ga je voljela nositi kao nakit koji štiti od zlih sila. Dolaze u lijepo bijeloj kutijici. Na Amazonu se prodaju za 38,70 eura, uz dostavu za Hrvatsku 13 eura, naručite ih na linku ovdje.

Nautičke ženske naušnice, hobotnice s ugrađenim jantarom
Ženske naušnice na vijak, hobotnice s ugrađenim jantarom Izvor: Amazon

Naušnice na vijak za djevojčice, mala slatka slikica svjetionika modrog neba, mora i galeba prodaje se također na Amazonu, a stoje 16,95 eura plus dostava za Hrvatsku 4,95 eura. Ukupno 220 kuna. Naručiti ih možete na linku ovdje.

Ženske naušnice s naslikanim svjetionikom i galebom
Ženske naušnice s naslikanim svjetionikom i galebom Izvor: Amazon

Roza i plava narukvica s inox sidrom za mlađu ruku košta 10,99 eura, s dostavom nešto više od 100 kuna. Dolazi u lijepoj kutijici, upakirana kao poklon, na kojoj piše: “Dom je tamo gdje padne sidro”. Naručiti možete na linku ovdje.

Zgodan poklon za nautičara mogu biti još i gumbi za manžete i igle za kravate. Na Amazonu gumbe za manžete – male kompase možete naručiti za 19,90 eura plus 5,99 eura dostava, link za naručivanje je ovdje.

Ova lijepa igla za kravatu, pozlaćena, sa sidrom, na Etsy platformi stoji 20,75 $:

A evo i srebrnog kompleta zaručničkog prstenja sa sidrima za moreplovca i njegovu dragu: uži prsten za nju, širi za njega, na platformi Etsy, na linku ovdje za 55,12 $. Naručuje se s mjerama prstiju.

Satovi

Dobra ura nije samo funkcionalna sprava, već i ukras, često ljepši od nakita. Ima satova toliko lijepo dizajniranih da od njega ne možete odvojiti pogled. Pravo čudo spoja najsuvremenije tehnologije i vrhunskog dizajna u tako malom ali moćnom predmetu koji se nosi na ruci.

Posebno se to odnosi na «morske» satove, i to one koji uz sve moguće morske, sportske, navigacijske, meteorološke i druge funkcije imaju i dobre stare kazaljke, tj. nisu samo “gola digitala”.

Kada je riječ o nautici, radi se, naravno, o yacht-timerima. To su ure koje uz sve funkcije imaju i odbrojavanja do starta ili do nekog manevra. Uz poznate marke kao što su Seiko, Suunto, Citizen, tu liniju satova u novije vrijeme razvijaju i manje poznate tvrtke. Među najpoznatijima i najpopularnijima od poznatih brandova je Casio, koji je i najpristupačniji po cijeni. Casio je među prvima razvio jeftine yacht-timere, a potom također među prvima spojio sat i GPS, pa je postao poznat po svojoj Pro-Trek liniji. Cijena im se kretala oko 500 eura. No vrlo lijepi yacht-timeri mogu se kupiti već za 100 do 150 eura. Evo nekoliko modela za preporučiti.

Yacht-timer Pyle PSWRM70je digitalni multifiunkcionalni sat s kompasom, tajmerom, štopericom… košta 44,27 eura na Amazonu, link ovdje. Pyle Sports PSWWM90BK Wind Speed Meter w/ Wind Chill Temp., Altimeter, Barometer, Compass, 10 Laps Chronograph Memory, Yacht Timer (Black Color).

Pyle regata timer
Pyle regata timer Izvor: Amazon

Suunto Core Outdoor na linku: https://amzn.to/3wpi4bA 279 eura

JoeFox vojno-sportski sat za nabrijane tinejdžere na linku: https://amzn.to/3H1eZTY 23,99 eura

Izvan kategorije –  Rolex Yacht-Master Oyster Perpetual. Na webshopu chrono24.com.hr nude se razni modeli. Ovaj na slici ispod je Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master II Regatta, cijena mu je 152.269,00 kuna, cijena dostave za Hrvatsku s osiguranjem je 578,00 kn. Godina proizvodnje je 2021., a stiže u originalnoj kutiji i s dokumentacijom. Šalje trgovac iz Njemačke, a isporuke je nakon 2 tjedna od narudžbe. Link: https://www.chrono24.com.hr/rolex/oyster-perpetual-yacht-master-ii-regatta-ref-116680–id21141028.htm

I još nekoliko nautičkih satova za pogledati:

Casio Pro-Trek Men’s Radio Controlled Solar Digital Watch PRW-2500T-7ER, Titanium, na linku: https://amzn.to/3qqivBo cijena 346,96 eura

Citizen Eco-Drive Promaster Sailhawk Quartz, ronilački sat na linku ovdje na američkom Amazonu, a cijena je 273,56 $

Ili ovaj ljupki crveni gumeni Corum Admiral’s Cup na Amazon.com po cijeni 10.100,00 $ plus 200$ dostava u Hrvatsku, a stiže za nekoliko dana. Link za naručivanje: https://www.amazon.com/277-101-04-F376-AR12-Automatic-Anti-Reflective/dp/B01616RGLC

Alati i pribor

Sa satovima smo već ušli u praktične poklone koji imaju upotrebnu vrijednost. Tu spadaju i alati, koje često po onom poznatom “švicarcu” pogrešno zovu noževima. Stoga ne treba brinuti što nož nikada nije prikladan poklon, jer osim nožića radi se i o džepnom kompletu alata, koji sadrži i pilu i škarice i razna kliješta i odvijače i još sijaset drugih mini-pomagala, koja ne samo nautičaru mogu biti od koristi. Najpoznatija je marka Leatherman, tu su zatim Gerber i poznati “švicarac”, ali “mariniziran”. Cijena se kreće od 100 kuna naviše, ovisno o količini alata.

Leatherman sa 17 važnih alatki po cijeni od 76,50 eura pogledajte na linku ovdje.

Gerber sa 17 funkcija isto na Amazon.de stoji 54,80 eura, možete ga naručiti na linku ovdje.

Odjeća

U prikladne darove upotrebne vrijednosti spada i nautička odjeća. Za zimske dane to je, primjerice majica dugih rukava s ovratnikom od Polarteca – specijalnog materijala koji tijelo štiti od hladnoće a propušta znoj. Cijena takve odjeće je od 300 do 500 kuna. Može se naći u našim dućanima nautičke odjeće i opreme. Tu spadaju i razne druge majice, veste, prsluci, jakne, hlače: Helly Hansen, Slam, Musto, Henry Lloyd, Gill … Evo što se od «većih komada» nudi na internetskoj trgovačkoj mreži.

Olujna vjetrovka Helly Hansen od najlona i polistera, s “ventilacijom”, nepromočivim džepovima za potrepštine, posebno za mobitel i olovke, sa sustavom patentnih zatvarača, čičak spojeva i preklopa za potpunu zaštitu od prodora vode. Cijena – 2900 kn. Naručuju se na webshopu Helly Hansena, dostavljaju u Hrvatsku besplatno. Za kompletnu zaštitu od vjetra i kiše potrebne su isto takve nepromočive hlače, koje možete naći na istoj adresi, cijena je 820 kn.

Helly Hansen muška jakna za jedrenje
Helly Hansen muška jakna za jedrenje, cijena 2900 kn

Ženska vjetrovka od poliestera – dobra zaštita od vjetra i kiše, brzo se suši, s udobnim džepovima za skloniti i utopliti ruke. Izbor više boja i svih veličina. Cijena: 2300 kn, na linku ovdje.

Blejzer – sako je postao neizostavni dio garderobe suvremenog muškarca. Ali blejzer nije svaki sako, jer njegova je povijest mornarska i nautička, pa se danas nosi kao obvezni dio dress code nautičkih skupova u gotovo svim yacht klubovima u svijetu koji drže do sebe, a posebnom onim «kraljevskim». To je i razumljivo, jer naziv potječe s britanske fregate iz 19. stoljeća od njenog imena “HMS BLAZER” (u slobodnijem prijevodu Brod Njezinog Veličanstva bi se zvao “Šminker”, jer blazer znači: kitnjast, dotjeran). Za posjet engleske kraljice Viktorije brodu, kapetan je zapovjedio posadi da svi obuke plave kratke kapute sa zlatnim gumbima kao odoru, budući da brodska momčad u to vrijeme nije imala propisane uniforme. Kraljica Victoria je bila oduševljena izgledom posade i – rodio se blejzer. No, kod nas se to rijetko vidi, a budući da to doista djeluje lijepo, elegantno i dostojanstveno, evo prilike – klasični blejzer, tamnoplava boja, mjedeni gumbi na platformi Asos stoji 95 $, na raspolaganju su veličine od 32 do 46. Pogledajte na linku ovdje.

Topla kapetanska kapa, rad Poljske radionice Starkowski, model Kashubia stoji 60 $, možete ju naručiti preko Etsy platforme, a dostavlja se u Hrvatsku iz Poljske za nekoliko dana.

Kapa mornarička, topla vunena
Topla mornarička kapa za zimu, od vunenog materijala. Cijena 60 $ Izvor: Etsy

A u očekivanju ljetne plovidbe, lijepi poklon bit će klasični Musto jedriličarski šešir, brzosušeći kad zalije voda, sa zaštitom od UV zračenja kod jakog sunca, prozračan i od antibakterijskog materijala za duge plovidbe, po cijeni od 45 eura na Amazon.de na linku ovdje.

Ovo ćete teško naći kod nas – opremu za malog tek rođenog nautičara/nautičarku. Komplesadrži sve što bebi od odjeće treba – od jastuka i pokrivača do kape i podbradnjaka. Zajedno sa zgodnom košarom ovaj komplet stoji 137,44 dolara na platformi Etsy.

Izbor razne nautičke odjeće na Internetu doista je nepregledan, a svakako pogledajte još i što nudi veoma kvalitetan brand RedGreen. Webshop imaju na adresi redgreen.eu, a evo lijepog mornaričkog kaputa za 239,95 eura:

Redgreen zimski kratki kaput za mornara
Redgreen zimski kratki kaput za mornara Izvor: redgreen.eu

Nautička obuća

Svetogrđe je na brod ući u običnim cipelama. Za to postoji prigodna obuća. Najpogodnije su brodarice, cipele li tenisice s protukliznim potplatima te gornjim dijelovima od posebno učinjene kože koja se brzo suši. Proizvođača je danas mnogo, spomenut ćemo samo neke: Sperry, Sebago, Timberland, Dubarry, Harken (tenisice). Poznati proizvođač danas i nije neka garancija, jer previše je danas kontejnere falš robe iz Kine i ostalih zemalja s jeftinom radnom snagom. Znalcu je lako prepoznati što je koža i posebno obrađeni kaučuk, a što plastika i sintetika i jeftina guma. Orijentir je i cijena, jer prava obuća uvijek je skuplja, dakako ako se ne radi o lažnoj deklaraciji ili posebnom bezobraznom trgovcu.

Ima još jedan problem kada se radi o kupnji preko Interneta. Primjerice, Timberland cipele, o bilo kojem modelu se radilo, bez obzira na to što je broj cipele u redu, ne pašu svakome. Njegovi su modeli plitku, i nisu za one s visokim «risom».

Čizme. Ljeti nam neće trebati, ali dobro je znati: čizme mogu biti visoke (bolje štite) i niske (praktičnije), važno je da dobro drže mokru palubu, te da u njih stanu po potrebi i termo čarape. Za čizme vrijedi isto pravilo kao i kod cipela i tenisica. Ne dolaze u obzir obične seoske gumenjače za blato i štalu. Na palubi broda ili jedrilice one će odmah ostaviti izdajnički crni trag jeftine gume.

Sperry brodarice. Poznata je priča o cipelama Sperry i njihovom tvorcu, američkom jedriličaru Paulu Sperryju koji je umalo izgubio glavu na skliskoj palubi. Ideja mu je sinula jednog dana kada je gledao svog psa, koker španijela Princa, kako bez brige i bez klizanja trči po ledu. Jednostavno je prekopirao teksturu kože šapa svog ljubimca na gumu svojih potplata i tako su nastale prve jedriličarskih cipela s protukliznim đonom.

Autentične modele tih brandova naći ćete na njihovim webshopovima, a svi su i na Amazon.de. Recimo, Sperry ženski i muški modeli. Cijena ovisi o modelu i kreće se od 48 do 262 eura. Naravno, nije svaki model današnjeg Sperryja namijenjen jedrenju i klizavim palubama, ima tu i pomodne “šminke”, pa je važno kome i za što su cipele namijenjene.

Ovo s modelima, modom i dizajnom vrijedi i za brodarice Sebago koje ćete naći na istoj adresi na Amazon.de po cijeni od 45 do 150 eura.

I Dubarry brodarice i čizme potražiti možete na Amazon.de na linku ovdje, a cijene su iste kao direktno na web stranici proizvođača. Ipak najbolji izbor i informacije o svakom proizvodu naći ćete na stranici Dubarry koji stoluje u Irskoj, u Dublinu, ali Hrvatska nije na listi zemalja u koje dostavljaju. Link na njihovu stranicu je ovdje. Na Amazon.de stranici Dubarry brodarice prodaje njemački trgovac Schuhhaus Wilhelm Vormbrock, s kojim se može dodatno komunicirati oko narudžbe na tel. 00-495-223-3058 ili chatom.

Ženske jedriličarske čizme od Helly Hansena su gumene, ali su namijenjene za brod i jedrenje. Dobro štite noge od vode, iako ne i od hladnoće, ali u broj veće stanu i termo čarape. Cijena lijepog modela sivoplave boje s printom podmorskih motiva je 825 kn. Naručiti ih možete direktno na Hally Hensenovom webshopu, uz besplatnu dostavu u Hrvatsku, na linku ovdje.

Vodootporni fotoaparati

Postoji mogućnost da se običan digitalni aparat “zamota” u odgovarajući vodonepropusni etui ( kojima također govorimo u ovom tekstu) ili da se za stotinjak kuna kupi jednokratna podvodna obična “kripl kamera”. No za kvalitetniju i ozbiljniju fotografiju ipak valja nabaviti i bolji aparat. Zato, ako već birate takav dar, odlučite se za nešto novo i suvremeno. Iznenadit ćete se što se sve može “strpati” u jednu takvu spravu.

Nikon. Jedan od takvog izbora može biti Nikonova podvodna digitalna foto-kamera Coolpix. Otporna na udarce, udarce, padove i hladnoću do -10 stupnjeva Celzijusovih, vodootporan do 30 metara dubine snimke od 16 efektivnih megapiksela, ima CMOS senzor, uz brzi rad snima i pri slabom osvjetljenju, ima ugrađeni GPS i kompas za određivanje zanimljivih točaka (posebna mjesta, znamenitost i sl.) uz bilježenje visine, dubine, super zoom 24 do 120 mm. Ugrađen je video 4K UHD. Na Amazon.de košta 445 eura, plus 9,99 troškova dostave, a stiže za najkasnije mjesec dana u Hrvatsku.

Ili GoPro HERO 10 vodonepropusna akcijska kamera do 10 metara dubine, optički zoom, 5,3 K ultra HD video rezolucija, 23 MP fotografije, live streaming rezolucija 1080p za emitiranje doživljaja direktno na društvenm mrežama, Bluetooth. Cijena na Amazon.de je 529 eura, plus 16,29 dostava u Hrvatsku, a može se naručiti na linku ovdje.

GoPro Hero podvodna kamera
GoPro Hero podvodna kamera, 5,3 K video, 23 MP fotografije, live streaming rezolucija 1080p. Cijena: 529 eura Amazon.de

Istina je da trgovačka mreža u Hrvatskoj danas ima vrlo široku ponudu svih marki i vrsta fotoaparata i kamera, pa ovo što smo predložili može poslužiti samo kao orijentir. No, treba biti spreman i na to da je kao i kod ostalih nautičkih potrepština kod nas ovaj dio i u ponudi foto-opremi zapostavljen.

Navigacijski kompleti

Svakom moreplovcu početniku, koji želi postati dobar navigator, dobro će doći komplet osnovnih pomagala: šestar, trokuti, paralelno ravnalo, waypoint ruler … Preko Interneta nude se takvi komplet za navigaciju u raznim varijantama, pa i oni s – priručnikom.

Školski komplet. 30,85 eura stoji osnovni set pribora za navigaciju s priručnikom:

Sekstant je sprava za određivanje položaja na zemlji, odnosno zemljopisne dužine i zemljopisne širine uz pomoć nebeskih tijela. Dolazi iz doba prije nego što su postojali sateliti i GPS a i danas se koristi u istu svrhu. O njoj moraju znati sve polaznici pomorskih škola, no posebno je vole nostalgičari. Ako imate nekog takvog, evo:

Brončani sekstant –  Radi se o funkcionalnoj replici povijesnog primjerka iz 18. stoljeća, kakav su koristili tadašnji pomorci i geodeti. Isporučuje se u poklon drvenoj kutiji, stoji 49 eura uz besplatnu dostavu. Link na Amazon.de je ovdje.

Ručni sonar: Poseban dar za one koji su u neposrednom kontaktu s morem svakako će biti HawkEye. Radi se o digitalnom ručnom (džepnom)  sonaru, dubinomjeru, koji ujedno pokazuje i temperaturu mora i zraka. Dovoljno ga je uzeti u ruku, uroniti u more, pritisnuti gumb i očitati dubinu i temperaturu. Cijena na Amazon.com 112, 92 dolara uz dostavu u Hrvatsku za 66,87 dolara.

Kompas – Kompas s nosačem koji se može montirati na bilo koje mjesto na palubi ili na ploču s instrumentima. Noću svijetli zeleno, napajanje je 12 V, garancija pet godina, cijena 98,46 eura – B-51 Ritchie Navigation Explorer Compass na Amazon.de, na linku ovdje.

Dalekozori

Dalekozor – je za važna oprema i za navigaciju i za sigurnost. A ovaj je otporan na vodu i udarce, ima 50 mm objektiv, uvećanje 7X,  s fokusom od 20 metara do beskonačno, upotrebljiv je i pri slabom svjetlu, s kompasom. Na Amazon.de košta 599 eura, pogledajte ovdje: Steiner 7×50 Marine Binocular

Dalekozor Osculati 7×50 u ponudi zagrebačkog webshopa Delani.hr, vodonepropusan, s kompasom i daljinomjerom na akciji košta 1365 kn, naručiti možete na linku ovdje.

Meteo-kompleti

Velik je izbor malih uglavnom zidnih meteoroloških postaja, koje prognoziraju vrijeme i mjere sve – tlak zraka, vlagu, temperaturu, pa i UV zračenje. A uz to su još i ukras, jer podsjećaju na starobrodske ugođaje.

Meteorološka postaja – vrlo dekorativna meteorološka postaja sadrži termometar, barometar i higrometar u posebno oblikovanom borovu drvetu u boji oraha, veličine 38×10,5 cm, s instrumentima u mesinganom okviru. Nudi se na Amazon.de za 61,75 eura, na linku ovdje.

Digitalne meteo-postaje već spadaju u profesionalni dio opreme, pa treba prepustiti svakom kome trebaju da ih i sami izaberu.

Plutajuće navlake

Mnoge nautičare neugodno iskustvo je naučilo: more jako voli mobitele, fotoaparate, mp3, GPS, baterije, naočale, ključeve, novčarke, pa ako ih baš i ne proguta onda ih barem dobro smoči. Zato su nepromočive (i plutajuće) navlake potreba svakog nautičara pa evo prilike za jedan lijepi koristan dar.

OceanPack vreće od 20 litara, nepromočive, zaštitni materijal, mogu se naručiti u raznim atraktivnim bojama, a koštaju 16,90 eura na Amazon.de, pogledajte na linku ovdje.

Dorcy 41-2510 Floating Waterproof LED Flashlight with Carabineer Clip, 55-Lumens, Yellow Finish je baterija koja ne bi smjela tako lako potonuti a košta s dostavom u Hrvatsku 28,96 dolara preko eBaya na linku ovdje.

Chums Neo Megafloat Eyewear Retainer – će čuvati vaše naočale da ne nestanu u moru, cijena 19,18 eura na Amazon.de. Na istoj adresi naći ćete istu stvar za ključeve, novčarku, fotoaparat …

Svjetionik

Svjetionik je uvijek lijep dar ljudima od mora, jer budi uspomene na daleka morska putovanja, na spasonosno svjetlo u olujnim noćima, a nekima i na romantičnu osamu.

Na Amazonu.de evo jednog porculanskog viskog 24,5 cm s LED žaruljom na vrhu, cijena je 40,42 eura na linku ovdje.

Model broda

Hrvatska ima mnogo izvrsnih modelara odnosno maketara starih i poznatih brodova i brodica. Neki od njih su stekli i svjetske nagrade. Uradci tih umjetnika mogu se vidjeti na izložbama i naći u nekim prodavaonicama nautičke opreme i potrepština. No, nažalost najčešće su samozatajni i nedovoljno organizirani tako da njihov talent i rezultati ostaju nedostupni široj javnosti. Zato nam u prodavaonicama ostaju uglavnom serijski komercijalni primjerci raznih brodica i “brodova u boci” te, što je najgora varijanta, “džunke” iz kineskih brodskih kontejnera. Maketar u našem susjedstvu Jablanko Kranjčec svoj je hobi nedavno pretvorio i u biznis, tako da je narudžbe moguće ostvariti i preko Facebook stranice Viribus Unitis. Bivši strojar mornarice, služio je i na Galebu, a makete i replike ratnih brodova radi i za muzeje:

Za svjetski poznate povijesne brodove možemo se opet obratiti internetu.

Jedan od njih je i engleski jedrenjak iz 19. stoljeća Cutty Sark, slavni kliper, jedan od najbržih na ruti čaja, sa 4.000 četvornih metara jedara te kapetanom i posadom koja je o jedrenju morala puno više znati nego li njihovi pomorski suvremenici na običnim jedrenjacima. Stari je kliper nedavno obnovljen a njegove replike, modeli i makete preplavile su svijet u raznim veličinama. Preko Amazona.de se nudi jedan od njih, ne baš sofisticirani model dužine 51 cm, napravljen u omjeru 1:250 po cijeni od 43,48 eura uz gratis dostavu u Hrvatsku, na linku ovdje.

Lampa, sidro, kormilo i old salt 

Lampa – Širok je izbor noćnih stolnih lampi na svjetioniku, primjerice ova po cijeni 39,90 eura plus dostava na Amazon.de:

Ukrasni stolni držač za pisma sa sidrima zlatne boje od mesinga po cijeni od 317 kuna pogledajte na splitskoj web trgovini Yachts.hr ovdje.

Drveno kormilo – zidni sat promjera 30,50 do 91,40 cm košta od 43,79 do 95,00 eura na Amazonu.de na linku ovdje.

Nautički darovi za djecu

Elektronička igrica za odrasle i djecu stariju od 6 godina na piratskom brodu kapetana Blacka, proizvođač Ravensburger, cijena 30,44 eura na Amazon.de na linku ovdje.

Drveni komplet za slaganje ribarskog broda s bojicama košta 15,95 eura na Amazon.de na linku:

Posteljina za dječji krevet s nautičkim motivima košta 40,41 euro na Amazon.de na linku ovdje.

Dječji vintage kaleidoskop u lijepoj drvenoj kutiji s intarzijom kormila i mjedenim ukrasima na Amazon.de košta 37,32 eura na linku ovdje:

Nautički dar za čitavu obitelj

16 djelni set posuđa od tvrde plastike za jelo na otvorenom – na kampiranju, pikniku ili na brodu – za 4 osobe, lijepo je dizajniran, od tvrde plastike, BPA free, sa protukliznom zaštitom – neće plesati po stolu kad more zaljulja brod. Cijena je 79,70 eura, a naručiti možete na linku ovdje.

Tepih dobrodošlice na ulazu u brod s imenom broda stoji 25,74 eura na Amazon.de. Ime broda upisuje se pri narudžbi, na linku ovdje.

Igrice, simulatori, trenažeri

Mladima, a i mnogim odraslima dobro primljeni dar bit će neka dobra kompjutorska igrica. Ili, za one sklone samoobrazovanju, simulator ili trenažer za navigaciju, jedrenje, kormilarenje, regatavanje.

Za kormilom broda – Mac/PC igrlica Pccd European Ship Simulator istražite europske luke uz realistične efekte mora: Cijena je 11,48 eura na Amazonu.de, proizvodi Excalibur Games:

Na istom se mjestu nude i druge igrice za kormilom različitih brodova među kojima je i Ship Simulator Extremes od Paradoxa za 29,99 eura na linku ovdje.

Tu je i velika ponud virtualnih skipera na linku ovdje.

Simulatori i trenažeri Tvrtka Landfall Navigation www.landfallnavigation.com iz Connecticuta (SAD) nudi na Internetu cijeli niz instrukcijskih simulatora i trenažera – pojedinačno i u kompletima: Radar trainer, Weather trainer Live, School of navigation, Race Sailing Challenge 2014. itd.

Rum Captain Morgan

Poslije teškog mora uvijek dobro dođe okrepljujuća kapljica žestice. Ako je to još k tome i stari mornarski rum – tim bolje. A rum je dobar da se čist ili kao grog ili u punču popije i kod kuće, uz neku prigodu, možda i u znak sjećanja na neku od uzbudljivih plovidbi.

Rum Captain Morgan
Rum Captain Morgan Izvor: www.rum.com

Rum je u obliku groga dugo godina bio kontrolirano «službeno piće» engleske mornarice. Rum pomiješan s dosta vruće vode dijelio se dva puta dnevno u određenoj količini da se mornari ne bi opijali. A budući da su Karibi i domovina ruma i sklonište starih gusara i njihovi jedrenjaka, jasno je da je opet u igri nezaobilazni kapetan Henry Morgan. I eto nas kod još jednog dara – boca ruma Captain Morgan. Možemo ga potražiti u našem dobro opskrbljenim prodavaonicama, evo ga i u Konzumu na linku ovdje bijeli stoji 122, a zlatni 119 kuna, ili možda je najbolje mjesto www.captainmorgan.com

Boci Captaina Morgana pridružujemo se s dva vlastita dara, s dva naša domaća recepta – za grog i za rum-punč:

Brodski grog – Četiri vjetra

2 čajne šalice tamnog ruma

4 čajne šalice vode

4 velike žlice smeđeg šećera

sok od jednog limuna

4 cm kore od cimeta

U lonac od najmanje jedne litre ulijte vodu, dodajte šećer i cimet. Stavite na brodski štednjak i grijte da bude vruća, ali ne da zavrije. Ulijte rum, dodajte sok od limuna i dobro promiješajte. Pije se vruće tako da šalica grije ruke. Odlično sredstvo za zagrijavanje nakon napornog zimskog dana (ili noći) pod jedrima.

A sada evo nešto za hlađenje. Ovaj recept s Barbadosa – kolijevke današnjeg ruma, dosta je zahtjevan, pa ga valja pripremati kod kuće, u blizini dobro opskrbljenih dućana.

Domaći karipski rum-punč

U pet litrenu zdjelu ulijte:

½ litre tamnog ruma

¼ litre bijelog ruma

sok od osam limeta (naravno, ako ih nemate, uzet ćete limun)

½ litre soka od ananasa

½ litre soka od naranče

0,3 čašica grenadine sirupa (odnosno sirup od nara)

5-6 kapi Angostura bittera (može gorkog pelinkovca)

Ubacite hrpu leda i dobro pomiješajte. Piti, ali ne pretjerati. Hladi, a i “diže iz mrtvih”.

A možda padne i koja gusarska pjesma poput ovih u krasnoj a cappella izvedbi:

“Right or wrong …”

Za kraj. Uz sve predloženo, dar moreplovcu može biti i neka dobra knjiga o jedrenju, brodovima, plovidbi, kao što je primjerice, Besa Jože Horvata ili Kon-tiki ili nešto od Mladena Šuteja …

A ako je baš stiska s novcem to jednostavno može biti samo privjesak za ključeve. Naravno, ne bilo kakav, već onaj s kuglom od pluta ili onaj još jednostavniji i jeftiniji s plutajućim privjeskom na kojem lijepo piše: „Right or wrong, I am still the Captain!“ – „Bio u pravu ili ne, ja sam još uvijek kapetan!“. Privjesak je tu da upozori tko je “gazda na brodu”, ali i da spriječi da ključevi ne potonu ako padnu u more, pod uvjetom da su to ključevi broda, a ne oni za – klijet ili konobu. Nude ga na Yachtshop.eu 10 komada za 18 eura na linku ovdje.

Privjesak za ključ nepotopivi
Privjesak za ključ nepotopivi Izvor: Yachtshop.eu

Želimo vam puno zadovoljstvo darivanja i puno sreće i zdravlja uz dolazeće blagdane.

Piše: Mladen Gerovac

Napomena: Navedene cijene i dostupnost artikala mijenjaju se iz dana u dan, a ovdje navedene bile su važeće na dan 8. 11. 2021. Naum je članka prvestveno da bude informativan.