+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 9. prosinca 2014.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

NEODOLJIVO SLATKO: Rafaelo kuglice i kape Djeda Mraza

Print Friendly, PDF & Email

Rafaelo kuglice se uz malo truda i mašte mogu pretvoriti u vesele božićne slatkiše u obliku kape Djeda Mraza.

Rafaelo kuglice

Sastojci za 40 kuglica:

  • 2 pudinga okusa slatko vrhnje
  • 5  dl mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 20 dag šećera u prahu
  • 20 dag maslaca,
  • 40  lješnjaka
  • 15 dag kokos brašna

Priprema:

  1. Maslac izvadite iz hladnjaka da se opusti na sobnoj temperaturi. Skuhajte 2 pudinga u 5 dl mlijeka prema uputi proizvođača, osim što je količina mlijeka dvostruko manja od one kako biste puding inače kuhali zbog toga što nam je potrebna čvršća masa za oblikovanje kuglica. Dok se puding hladi pjenasto umiješajte 20 dag maslaca sa 20 dag šećera u prahu pa lagano umiješajte u ohlađeni puding i ostavite u hladnjaku da se još ohladi i stisne sljedećih pola sata.
  2. Ohlađenu smjesu oblikujte u kuglice. Smjesu za kuglicu možete odvojiti žlicom ili rukom, a prema vašim željama kuglice mogu biti veće ili manje – o tome će ovisiti i broj kuglica i lješnjaka koji ćete upotrijebiti. Kad odvojite smjesu za jednu kuglicu, u sredinu dodajte jedan lješnjak pa rukom oblikujte kuglicu oko njega. Kad ste dobili zadovoljavajući obli oblik, uvaljajte kuglicu u kokos brašno pa odložite na pladanj. Naša suradnica Snježana Krolo uzima smjesu rukom, oblikuje kuglicu pa opere ruke, osuši ih i krene raditi sljedeću kuglicu.
Božićni kolači - kokos kape Djeda Mraza
Božićni kolači – Rafaelo kokos kape Djeda Mraza Snimila: Snježana Krolo

Crvene kapice Djeda Mraza

U ovo doba Božićnih blagdana dio smjese za Rafaelo kuglice možete “žrtvovati” za izradu preslatkih kapica Djeda Mraza. Sitne su pa nećete trebati puno smjese. U taj dio smjese koji ste odvojili dodajte nekoliko kapi crvene prehrambene boje ili nekolik kapi arome jagode kojoj je dodana crvena boja. Promiješajte da se boja ravnomjerno rasporedu, pa izradite malene stošce – kapice, odvajajući po žlicu smjese za oblikovanje svake.

Otopite  2 – 3 žlice bijele čokolade za glazuru (na pari) pa donji dio kapica – stožaca umočite prvo u bijelu čokoladu pa potom u kokos brašno i slažite na pladanj da stoje uspravno. Cofleke na vrhu kape Djeda Mraza dobit ćete izradom malenih kuglica od otopljene bijele čokolade za glazuru koja se brzo stisne i prikladna je za oblikovanje. Za kuglice odvajajte po malu žličicu bijele čokolade, pa je prstima oblikujte u kuglicu,  uvaljajte u kokos brašno pa učvrstite na vrhu kapice.

Recept, fotografije i priprema slatkiša: Snježana Krolo