+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 27. travnja 2021.
Ažurirano: 18. listopada, 2021.

NOVO: Od 4. travnja 2021. turistička pristojba u nautici plaća se isključivo internetom

Print Friendly, PDF & Email

Od 4. travnja 2021. turistička pristojba u nautici plaća se isključivo putem portala https://nautika.evisitor.hr!

Piše: Mladen Gerovac

Nautičari više neće moći uplaćivati turističku pristojbu u lučkim kapetanijama i njihovim ispostavama, kao dosad. Od 4. travnja ove godine turistička pristojba u nautici moći će se uplaćivati isključivo putem portala https://nautika.evisitor.hr. Prema Zakonu o turističkoj pristojbi pristojba se plaća prema duljini plovila, a od 2020. godine i prema broju osoba, odnosno broju noćenja.

Portal podržava plaćanje karticama svih najpoznatijih svjetskih kartičnim brandova, a svi podaci prenose se šifrirano putem sigurne TLS veze. Nakon plaćanja nautičar dobiva na svoju e-mail adresu potvrdu o uplaćenoj turističkoj pristojbi koju mora čuvati tijekom cijelog boravka na plovilu.

Ovom najnovijom odlukom Hrvatske turističke zajednice, u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture višestruki pozitivni učinak. Prije svega nema više potrebe da nautičari odlaze u prostorije kapetanija, čime je smanjena mogućnost zaraze koronom; drugo, nautičari će pristojbu moći uplatiti bilo koje dana i u bilo koje doba, jer neće više biti vezani radnim vremenom kapetanija, treće – oslobađanjem od ovog posla naplate kapetanijama će ostati više vremena da se bave svojim pravim obavezama. I, četvrto naplata će se moći provoditi puno efikasnije, jer je dosad dio nautičara s kraćim vremenskim boravkom na plovilu zbog potrebe fizičkog odlaska u sjedište kapetanija te ograničenja njihovim radnim vremenom izbjegao uplati pristojbe.

Također treba kazati da se ova promjena uplate boravišne pristojbe odnosi samo na vlasnička plovila odnosno koja nisu u sustavu čartera, odnosno najma, pa će čarteraši i korisnici kruzinga u nautičkom turizmu pristojbu i nadalje plaćati iznajmitelju plovila odnosno pravnoj ili fizičkoj osobi s kojom su ugovorili krstarenje i noćenje na njihovom plovilu.

Inače, portal nautika.evisitor.hr pokrenut je u srpnju prošle godine i dostupan je na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a prema riječima direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića, u pripremi su i prijevodi na ostale jezike zemalja iz kojih dolazi najznačajniji broj naših nautičkih gostiju.

Recimo i to da su za informiranje nautičara o novom načinu plaćanja turističke pristojbe kreirani promotivni materijali s uputama za korištenje portala i to na devet jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, slovenskom, mađarskom, češkom, nizozemskom, francuskom i poljskom.

Cjenik nautičke turističke pristojbe – na hrvatskom i engleskom jeziku možete preuzeti u PDF-u ovdje na hrvatskom i engleskom jeziku:

HTZ-2021 Nautičke pristojbe Hrvatski

HTZ-2021 Nautičke pristojbe Engleski