+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 14. srpnja 2013.
Ažurirano: 10. prosinca, 2021.

OHRID: Grad Božanske svjetlosti na jezeru živih fosila

Print Friendly, PDF & Email

Rođen sam i odrastao u Skoplju, pa mi je, otkad znam za sebe glavni sinonim za godišnji odmor Ohrid. I dok moji prijatelji Zagrepčani jedva čekaju da odu na Jadran, ja  čeznem za makedonskom rivijerom na obali Ohridskog jezera.

Piše: Aleksandar Karanfiloski

Ohrid je stari grad na jugozapadu Makedonije, koji se spominje još u 3. stoljeću prije Krista. Povijesna mu se jezgra nalazi na osamljenoj vapnenačkoj hridi, visokoj 792 metra koja poput rta ulazi u Ohridsko jezero. Stari su Grci grad zvali Lihindos – Božanska svjetlost, a Slaveni su mu dali ime Ohrid, prema položaju grada na hridi (o hrid). Danas grad sa okolnim selima ima već 55.000 stanovnika, obiluje vrijednim spomenicima iz antičkog i bizantskog razdoblja- od rimskog koloseuma do 365 pravoslavnih crkava – po jednu za svaku dan u godini.

Procjenjuje se da je Ohridsko jezero nastalo prije četiri milijuna godina u tektonskom poremećaju zemljišta. Nalazi se na 695 metara nadmorske visine i poznato je i kao «makedonsko slatkovodno more» ili «muzej živih fosila». Ohridsko jezero, Bajkalsko u Rusiji, Tanganika i Malavi jezera u Africi te Titikaka u Južnoj Americi najstarija su jezera na svijetu. U jedinstvenom ekosustavu Ohridskog jezera žive endemske i reliktne vrste života pa je proglašeno nacionalnim parkom.

Ohrid povijesna jezgra i Samuilova tvrđava
Ohrid povijesna jezgra i Samuilova tvrđava

I priroda i povijest Ohrida tako su iznimni da se, kao još samo 27 mjesta na kugli zemaljskoj, nalazi na obje UNESCO-ve liste – kao dio svjetske prirodne i svjetske kulturne baštine.

Bez obzira kojim povodom putujete u Makedoniju svakako morate posjetiti taj drevni grad koji će vas očarati svojom uzbudljivom baštinom, a odlučite li se za promjenu ljetovati ovdje nećete zažaliti. Ima se što vidjeti i doživjeti. Upravo počinje bogati Ohridski ljetni festival, ali gužve su tolike da je meni osobno najdraži u lipnju i koncem kolovoza. Tada je daleko manje turista pa se može u miru uživati na plažama. Najljepše su plaže Ohridskog jezera Akapulko, Lagadin i Gradište, na koje se iz grada može doći minibusom ili taksijem, a pružaju lijepi odmoriti pod sjenom drveća uz finu kavu i pivu iz brojnih kafića.

Ohridsko-jezero-sportska-lučica
Ohridsko-jezero-sportska-lučica
Ohridsko-jezero-panorama
Ohridsko jezero, panorama

Dolazak na Ohrid i javni prijevoz

Ohrid ima svoj aerodrom, pa se iz Skoplja može doći avionom, a autobusom ćete za udaljenost od 180 km između ova dva grada putovati oko tri sata. Uz Ohridsko jezero prometuju jeftini mini-busevi (po euro u jednom smjeru), a sam grad ima taksi službu koja je također jeftina. Budete li smješteni u centru grada za dva eura će vas dovesti do bilo koje destinacije unutar grada. Najlošija je varijanta da u Ohrid dođete vlastitim automobilom ili rent-a-carom jer je gotovo nemoguće naći mjesto za pakiranje u gradu.

Gdje i što jesti

Makedonija ima toliko dobru hranu da ne znam od kud početi nabrajati šta se treba probati. Fast food je ovdje potpuno besmislen jer po lokalnim kavanama ima puno ukusnijih jela koja su za hrvatski standard jeftina poput fast fooda. Odlični su restorani «Antiko» i «Biljanini izvori». Cijene su takve da se deset ljudi može pošteno najesti i napiti za 100 eura. Dobre su i kavane «Kaj Četkarot» i «Kaj Čičo», a ako vas baš privlače elitni skupi restorani onda pođite u «Momir». Svakako probajte ohridsku pastrvu, šarana ili jegulju te neki od tradicionalnih makedonskih specijaliteta poput mesne pita pastrmajlije, punjene paprike, selskog mesa, šopske salate, tu su i trulitava, čomlek, gravče na tavče…. Ako baš morate na pizzu, onda idite u «Leonardo».

Što obavezno posjetiti

Samuilova tvrđava u Ohridu, zvana i Ohridsko Kale, utvrda je iznad starog dijela grada . U njoj se nalazio glavni grad Samuilove države, a vjeruje se da najveći dio njenog današnjeg izgleda potječe upravo iz tog vremena, s početka 11. stoljeća. Utvrda se nalazi na dva brda čiji se vrhovi uzdižu od 90 do 50 m iznad Ohridskog jezera, koje pruža prirodnu zaštitu južnoj strani utvrde. Tvrđava je s tri strane; zapadne, sjeverne i istočne utvrđena bedemima različite visine, prilagođena terenu. Danas je tvrđava povijesni spomenik, jedna od glavnih turističkih atrakcija grada Ohrida, koju svakako posjetite i to s fotoaparatom. Tvrđava je temeljno renovirana 2003. godine.

Ohrid, crkva sv. Jovan Kaneo
Ohrid, crkva sv. Jovan Kaneo

Manastir Sveti Naum poznat je po vrijednim ikonama izrezbarenima u drvu. Ujedno uz manastir je i prekrasna pješčana plaža, jedna od najboljih na Ohridskom jezeru i na njoj je dozvoljeno kupanje turistima.

Izvor rijeke Crnog Drima koje iz Ohridskog jezera i dalje ide prema Albaniji do jadranskog mora svakako obiđite brodićem (kajče na makedonskom). Uživat ćete u šarenom spoju boja – doživljaj je kao da je dio duge ušao u samu rijeku.

U povijesnom centru popijte kavicu i uživajte u arhitekturu starog grada Ohrida. Posebno je lijepo uvečer na glavnoj ulici gdje se svi okupe – ovdje se sačuvao običaj šetnje korzom koji je u drugim gradovima već iščeznuo.

Kuda navečer izići

S prijatejima sam neočekivano otkrio odlično mjesto za noćne izlaske. Nakon uživanja u večeri i prezentaciji u restoranu “Belvedere” išetali smo u ohridsku noć u potrazi za noćnim provodom. Na manje od 50 metara hoda naišli smo na troetažnu art-deco zgradu na rubu glavnog trga i s pogledom na luku obećavajućeg imena “Duck Cafe”. Sprijeda je natkrivena terasa sa vlastitim barom, a unutra je mnogo spojenim soba uređenih u art deco stilu, s brojnim fotografijama glazbenika koji su se pojavljival i svirali tamo sa vlasnikom Velimirom koji ima kućni bend.

Nakon zatvaranja “Duck Cafea” krenuli smo u klub “Aquaris”. U Ohridu je to sada “in” mjesto za izlazak, a dobru zabavu iskusili smo i u klubovima “Liquid” i “Kadmo”.

Ohridski biseri
Ohridski biseri

Tajnu ohridskih bisera čuvaju dvije obitelji

Tajna izrade Ohridskih bisera i danas je jedna strogo čuvana tajna, a njene detalje znaju samo članovi dviju makedonskih obitelji koje je svom umijeću naučio a ruski izbjeglica s Bajkalskog jezera Jovan Subanović iz zahvalnosti jer se kod njih sklonio 1917. godine. Bazira se na sedefu školjke bisernice od koje nastaje prva, osnovna boja ohridskog bisera, koja se potom premazuje jedinstvenom emulzijom koja se radi od krljušti ribe plašice – endemske vrste u Ohridskom jezeru. Jedinstvenost Ohridskog bisera jest i u tome što se u emulziju katkad dodaju prirodni pigmenti koji omogućuju da Ohridski biser kao konačan produkt izađe u prekrasnim intenzivnim, raznolikim bojama – bez da se naruši njegova kvaliteta.

Zbog toga je veoma cijenjen pa perle ohridskih bisera u svojoj kolekciji ima i engleska kraljica Elizabeta. Ogrlica i naušnice od najsitnijeg, petmilimetarskog bisera mogu se kupiti za 30 eura, a cijene niski od najvećih, 16 milimetarskih bisera doseže I do 3500 eura. Ohridski biseri se mogu naći i u kombinaciji sa zlatom, poludragim te dragim kamenjem ili kao filigranski rad. Kažu da svaka žena mora imati bisere jer oni su, osim vjenčanog i zaručničkog prstenja, jedini nakit koji je prikladno nositi u svim prilikama – od vječanja do sprovoda.

Piše: Aleksandar Karanfiloski

Fotografije: www.macedonia-timeless.com i www.ohridskibiser.com.mk