+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 11. travnja 2015.
Ažurirano: 10. prosinca, 2021.

POLJUPCIMA OKO SVIJETA: 10 najljepših mjesta za dvoje

Print Friendly, PDF & Email

Ako krenete u potragu za najromantičnijim destinacijama ili idealnim lokacijama za prosidbu ili izjave ljubavi naći ćete mnoge zanimljive preporuke. A ja sa vama želim podijeliti listu sa 10 mjesta na svjetu koji su meni idealne za poljubac iz snova.  Možda vas inspiriraju da i sami posjetite neki od tih gradova posjetite i priredite voljenoj osobi posebne trenutke ili još bolje krenete u istraživanje tih gradova i otkrijete vaše idealno mjesto za poljubac iz snova koji ćete pamtiti.

Piše: Lejla Brčaninović

#1. TOSKANA: Zidine oko Pienze  

Toskana je toliko lijepa da nije jednostavno izdvojiti samo jednu lokaciju za poljubac iz snova. Svaki gradić je poseban na svoj način i krije romantične kutke skoro na svakom koraku. Osim u lutanju po ulicama ili upijanju sunca na trgovima, maksimalno sam uživala u vožnji automobilom kroz Toskanu. Mogla sam satima tako šutjeti i upijati boje i oblike tih savršeno uređenih površina. Moje mjesto za poljubac iz snova su zidine koje okružuju Pienzu, grad sagrađen po mjeri čovjeka. Nakon šetnje kroz grad, koji je 1996. godine proglašen UNESCO-vim spomenikom i degustacije njihovih sireva, smjestite se na zidine i uživajte u pogledu i poljupcu.

#2. PORTUGAL: Terasa dvorca Pena  

Ako ste u Lisabonu u Portugalu obavezno odvojite jedan dan za Sintru. Kad se približite dijelu grada s dvorcima, imat ćete osjećaj kao da ste ušetali u bajku. Dvorac koji zasluženo okuplja najviše posjetitelja je veličanstveni Palacio da Pena.

Ne znam čemu sam se više divila: da li šarenilu boja po kojima je dvorac poznat, ukrasnim pločicama ili luksuzno opremljenoj unutrašnjosti.

Iako dvorac i vrt kriju mnogo čarobnih lokacija, posebno lijepa je terasa sa savršenim pogledom. Tu se treba poljubiti.

#3. MEKSIKO: Zalazak sunca na plaži Paraiso  

Meksiko ima nekoliko rajskih plaža koje su i u stvarnosti kao sa razglednica.

Najljepši zalazak sunca koji smo mi tamo doživjeli bio je na plaži Paraiso koja je 40 minuta udaljena od Playa del Carmen.

Pješčana plaža, tirkizno more, palme i sunce u svom najljepšem spektru boja je savršeno okruženje za poljubac iz snova.

Meksiko, plaža Paraiso
Meksiko, plaža Paraiso – autorica teksta Lejla Brčaninović s partnerom

#4. ŠPANJOLSKA: Dvorac Montjuic u Barceloni

Barcelona je vesela, zabavna, živa i zbog specifične arhitekture za mene jedan od najljepših gradova. Ako tamo poželite izbjeći gužvu i pronaći mirno mjesto na kojem možete uživati sa voljenom osobom, uputite se prema dvorcu Montjuic. Do tamo stižete autobusom koji vozi sa Plaza Espana ili tramvajem koji vozi iz El Ravala ili čak i žičarom. Gore vas čeka pogled na grad koji oduzima dah.

#5. NIZOZEMSKA: Noćna vožnja kanalima u Amsterdamu

Iako Amsterdam većina povezuje sa ludovanjem i provodom, meni je ovo jedan od najromantičnijih gradova u kojima sam do sada bila.

Niske bajkovite zgrade, 1500 mostova i brojni biciklisti su idealno okruženje za držanje za ruke, šetanje i istraživanje.

Posebno lijepa je noćna vožnja kanalima kad grad vidite iz druge perspektive, a svjetla i ukrašeni mostovi stvaraju poseban ugođaj. Upravo to mi je savršeno okruženje za poljubac za pamćenje.

#6. SLOVENIJA: Otok na Bledu

Za posebno romantična i bajkovita mjesta ne moramo ni daleko putovati. U Sloveniji je to za mene Bled.

U svako doba godine šetnja oko jezera na Bledu je posebno smirujuća.

A onda se smjestite u jedan od čamaca i neka vas odvezu do jedinog otoka u Sloveniji. Tamo se nalazi crkva do koje vodi 99 stepenica. Legenda kaže da ako mladoženja mladu uznese uz sve stepenice do samog vrha i ulaza crkve živjet će sretni do kraja života.

#7. LAOS: Ručak uz rijeku u Van Viengu

Kad smo planirali putovanje u Tajland i Kambodžu, dodali smo i Laos iako nismo mnogo znali o njemu.

Na samom putovanju ta zemlja nas je najviše iznenadila i oduševila. Posebno lijepe trenutke imali smo u malom gradiću Van Vieng.

Nekad je to bilo glavno okupljalište backpackera koji su dolazili da se tu ludo provedu. Danas taj gradić više liči na grad duhova. Puno praznih restorana koji podsjećaju na vremena kada su velike grupe dolazile u potrazi za nezaboravnim provodom. Meni je mirnoća odgovarala jer je na taj način stvarna ljepota grada došla do izražaja.

Van Vieng je prepoznatljiv po nevjerovatno lijepoj prirodi. Smjestili smo se uz rijeku u jedan od restorana i uživali u hrani upijajući energiju prirode koja nas je okruživala. Uz poljubac.

New York, izležavanje na travi u Central parku
New York, izležavanje na travi u Central parku – autorica teksta Lejla Brčaninović s partnerom

#8. SAD: Central Park u New Yorku

Satima sam mogla sjediti u Central parku u New Yorku i samo posmatrati ljude.

Naročite je lijepo vikendom kada se ovdje mnogi dolaze ddružiti i uživati u suncu.

Smjestite se na travu, jer kada ste zadnji put ležali na travi u parku?

Zagrlite voljenu osobu i uživajte u trenutku.

#9. FRANCUSKA: Čaša vina u Parizu

Pariz, grad ljubavi, poznat je po svojim romantičnim znamenitostima kao što su Eiffelov toranj, most sa lokotima gdje su mnogi parovi zaključali svoju ljubav i obećali jedno drugom vječnu ljubav, umjetnički dio grada Montmarte i mnogim drugim.

I sva su mi ta mjesta bila lijepa, ali u Parizu mi je najljepše bilo sjediti u njihovim kafićima uz čašu vina. Nakon što obiđete sve znamenitosti smjestite se u jedan od kafića u četvrti La Marais i nazdravite sa voljenom osobom. Za mene je to bio trenutak za pamćenje.

Pariz, večera u restoranu
Pariz, večera u restoranu – autorica teksta Lejla Brčaninović s partnerom

#10. TURSKA: Zlatni zalazak sunca sa Galata mosta u Istanbulu

Jedan od najljepših zalazaka sunca koji sam gledala je onaj sa Galata mosta u Istanbulu.

To je jedan od onih trenutaka koji još uvijek mogu jasno vidjeti kad sklopim oči, i koji izazove osjećaj miline i zahvalnosti što sam to doživjela.

Ako ste u Istanbulu nemojte to propustiti. Priredite voljenoj osobi i sebi trenutak koji će vas još dugo ispunjavati, jer znate kako kažu: “Nemojte skupljati stvari, već trenutke za pamćenje…”

Iako su meni ova mjesta posebno draga, one naravno nisu nužne za poljubac iz snova. Uvijek je bitnija osoba s kojom dijelite taj trenutak nego samo mjesto. Ljubite se, grlite se i volite se što više. Budi sreću, a i zdravo je.

Piše i snimila: Lejla Brčaninović, blog www.putovanjesnova.com