+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 9. svibnja 2014.
Ažurirano: 10. siječnja, 2022.

POVRTNJAK U STANU: Što uzgajati na balkonu

Print Friendly, PDF & Email

Ako živite u stanu i nemate okućnicu koju biste mogli pretvoriti u povrtnjak, već i balkon okrenut prema jugu bit će dovoljan da postanete uzgajivač povrća i začinskog bilja. Nemojte pri tome dvojiti između raznog cvijeća, kao mirisnog ukrasa balkona, i povrća i začinskog bilja koje ćete koristiti u kuhinji, jer i korisno bilje može biti ukrasno različitim oblicima i bojama plodova i lišća i mirisima.

Rajčica u tegli na balkonu
Rajčica u tegli na balkonu Foto: iStock
Mini rajčica u lončanici
Mini rajčica u lončanici Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Bosiljak tjera komarce, a rajčica muhe

Osim što ćete uvijek pri ruci imati nešto vaše i svježe za gricnuti, biljke na balkonu doprinijet će ugodnijoj mikroklimi u stanu, rajčice će djelovati kao repelent za muhe, a bosiljak i za komarce. Vrtlarenje na balkonu manje je zahtjevno od onog pravog – manja površina zahtijevat će manje pljevljenja, zalijevanja, okopavanja… a opet će vas zabaviti toliko da bude antistres hobi aktivnost. Biljke u posudama i u balkonskom okružju zalijevat ćete češće nego da rastu u vrtu – ljeti i ujutro i navečer, obavezno sa odstajalom vodom. Uredno ih plijevite i njegujte, prignojavajte tekućim bio-gnojivom za povrće, berite plodove čim sazriju i otkidajte požutjelo i oštećeno lišće.

Balkon s pelargonijom, rajčicom, maslinom i mini narančom u teglama Foto pelargoniumforeurope.com
Suvremeni balkon s rascvjetanom pelargonijom, rajčicom, maslinom i mini narančom u teglama
Foto: www.pelargoniumforeurope.com

Kakav balkon i posude za cvijeće trebate

Prije nego krenete planirati svoj balkonski povrtnjak utvrdite imate li osnovne uvijete:

  • balkon na kojem ćete uzgajati povrće treba biti dovoljno dugo izložen suncu – najmanje šest sati tijekom dana
  • blizina velike prometnice nije pogodno mjesto za uzgoj biljaka koje biste željeli koristiti za jelo
  • posude u kojima ćete uzgajati povrće trebaju biti dublje, što će omogućiti razvoj korijena i rast i plodnost biljke

Posude mogu biti lončanice ili sandučići, mogu biti drveni, ručne izrade, zemljani, od terakote ili plastični, a koriste se i čvršće PVC vreće ispunjene zemljom u kojem povrće raste, primjerice IKEA velike torbe. Pripremit ćemo ih tako da na dno stavimo neki porozni materijal koji će služiti kao drenažni sloj, primjerice sitnije krhotine polupane glinene posude za cvijeće, a potom do vrha posude naspemo vrtnu zemlju odnosno kompost. Začinsko bilje može rasti u manjim lončićima koje ćete objesti na ogradu balkona ili na zidnim nosačima, a po podnoj površini rasporedite dublje lonce odnosno sanduke (50 – 100 cm dubine) u kojima će rasti povrće s dubljom korijenskom masom.

Balkonski vrt u IKEA vrećama, salata
Balkonski vrt u IKEA vrećama – salata, peršin, paprika, mrkva Snimila: Snježana Ivić Gerovac
Balkonski vertikalni vrt - kao tegle iskorištene su 5 litarske boce od vode
Balkonski vertikalni vrt – kao tegle iskorištene su 5 litarske boce od vode Foto: iStock

Izbor sorti za uzgoj

Što i koliko povrća i začina uzgajati na balkonu ovisit će o tome koliko imate mjesta na balkonu za lonce i koliko je slobodnih zidnih površina odnosno balkonske ograde uz koju se povrće može penjati. Uzgajati na balkonu možete praktički sve – od mahuna i graha do cikle, mrkve, zelene salate i rikule. Izbor sorti za uzgoj ovisit će o vašem ukusu i kulinarskim potrebama, a mi vam predlažemo da svakako uključite ove:

Bosiljak u tegli na terasi
Bosiljak u tegli na terasi

Od začinskih je biljaka na balkonu i stalno pri ruci dobro imati: luk vlasac, peršin, kopar, timijan, kadulju, ružmarin, bosiljak i metvicu, čije listove ćete brati i koristiti cijele godine. Osim kopra, sve druge navedene začine kupite kao presadnice na tržnici ili u vrtnim centrima pa ih koncem travnja odnosno početkom svibnja posadite na svom balkonu, u lonce promjera namanje 15 cm. Sve osim kopra i bosiljka može i prezimiti, pa i peršin koji će sljedećeg proljeća još dati zelenih listova za juhu.

TomTato – križanac cherry paradajza i krumpira raste koji je stvoren za uzgoj u većim teglama na balkonu – paradajz na stabiljki, a gomolji krumpira u zemlji /Izvor: Zeleniprsti.si
Tom Tato u loncu
TomTato u loncu

Od povrća su za balkonski uzgoj najkorisniji salatni krastavac, paprika i paradajz te tikvice – dospjevaju kroz cijelo ljeto do rane jeseni obiljem plodova, a možete ih uzgajati iz presadnica, pri čemu birajte rane sorte manjih plodova, koji brže dospjevaju. Redovne ih berite – to će potaknuti rast novih plodova.

Krastavac držite u loncu uz zid na kojem mu priredite mrežicu ili drvene ljestvice na koje se može penjati vriježama.

Od paradajza odaberite šeri rajčicu ili rani jabučar, sitnijih plodova koji brže zriju. Posadite ih u dubljem loncu (70 do 100 cm) pognojite i poduprite visokim kolcem kao da sadite u vrtu, a kako raste privezujte ga nježno trakicama tkanine ili konopom. Osim prvog zaperka koji ostavljate kako biste imali dvije plodne grane, ostale zaperke pomno i redovno otklanjajte. Na fotografiji koju smo preuzeli s bloga Zeleni Prsti je križanac cherry paradajza i krumpira (nije GMO), namijenjen uzgoju u loncima. Treba potporanj do 2,5 metra visine, lonac ili sanduk sa 40 litara zemlje, a tijekom sezone će dati do 500 bobica paradajza i 2 kg bijelog krumpira.

Od paprika uz baburu uzmite i jednu čili papričicu. Za paprike će biti dovoljan manji lonac od onoga za rajčicu, a kod nje je posebno važna obilata gnojidba.

Tikvice tipa zucchini su toliko plodne i zahvalne za uzgoj da ni njih ne smijete izostaviti sa svog balkona. Zahtjevaju, kao i paradajz, duboki lonac u kojem ćete posaditi do tri presadnice. Lako se uzgaja i iz sjemena i brzo raste. Iz jednog lonca svakoga tjedna ćete dobiti dovoljno tikvica za jedan ručak.

Povrće raste u sanduku sa zemljom na balkonu u Sjevernoj Irskoj
Povrće, začinsko bilje i jagode rastu u sanduku sa zemljom na balkonu u Sjevernoj Irskoj – blitva, luk, jagode, vlasac, ružmarin, kadulja
Snimila: Ana Herceg
Tikvice u sanducima povišenim gredicama -
Tikvica i salata u sanduku Snimio: Alen Šilobod

Priredila: Agatha Borošak

Fotografije: Ana Herceg, Snježana Ivić Gerovac, blog Zeleni prsti i iStock