+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 4. siječnja 2016.
Ažurirano: 5. siječnja, 2022.

POVRTNJAK ZIMI: Zimske kulture, zaštitni tuneli i pokrovi

Print Friendly, PDF & Email

Napokon smo dočekali snijeg. Djeci je donio radost, a prirodi potrebnu vlagu i zaštitu od hladnoće. Prije nego što je napadao snijeg, u listopadu, na vrtu smo neke gredice prekrili zaštitnim agrofolijama i tunelima: razne salate, poriluk, raštiku, neke osjetljivije aromatične biljke… Sada otresimo snijeg sa tunela, koliko god možemo kako se ne bi urušio.

Gredica peršina zaštićena agrotekstilom
Gredica peršina zaštićena je agrotekstilom, poriluk je bez zaštite na gredici
Gredica zaštićena minitunelom zimi
Gredica zaštićena minitunelom zimi

Bez zaštite se zimi, direktno izložene hladnoći i snijegu mogu ostaviti raštika, brokula, poriluk, prokulica i kovrčavi kelj (lisnati kelj). Kad padne veća količina snijega, otresemo ga s biljaka, kako bismo im olakšale teret pa se neće savijati i lomiti.

Kovrčavi kelj i poriluk pod snijegom
Kovrčavi kelj i poriluk pod snijegom
Prokulica pod snijegom
Prokulica pod snijegom

Kad kelj i raštika promrznu, postanu još ukusniji. Listove kelja, glavice prokulice i cvjetove brokule beremo po potrebi kako dospijevaju sve do proljeća kada dolazi novo zeleno povrće u vrtu.

Trajnice zimi
Trajnice zimi

Vrtne staze očistimo kako bismo si olakšali prolazak po vrtu. Trajnicama smo s jeseni pustili neke osušene stabiljke, pa krase vrt iako su pokrivene snijegom. Odstranite dijelove biljaka koje je slomila težina snijega. Tako se vrt stalno mijenja.

Trajnice zimi
Trajnice zimi

Zimi skrbimo i za ptičice i druge životinje. Pticama nasipamo zrnje u hranilice i postavimo lojne pogače. Zimski su mjeseci ujedno i vrijeme kada planiramo promjene i sadnju u vrtu. Već sljedeći mjesec počinjemo sijati presadnice u toplim gredicama.

Snjegović u vrtu zimi
Snjegović u vrtu zimi

Piše: Agatha Borošak

Fotografije: blog Zeleni prsti i Snježana Ivić Gerovac