+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 12. studenoga 2014.
Ažurirano: 8. prosinca, 2021.

Pravila ponašanja u Kini: Izbjegnite Putinov gaf s dekicom

Print Friendly, PDF & Email

Veliku pažnju svjetske javnosti izazvao je jučer gaf Vladimira Putina koji je uvrijedio Kineze kad je na summitu APEC-a u Pekingu suprugu predsjednika Kine Xi Jinpinga ogrnuo dekicom kako joj ne bi bilo hladno. Prva dama Kine snašla se u diplomatsko-protokolarnoj nezgodi tako da se ljubazno nasmiješila  kao da prihvaća gest ruskog premijera sa zahvalnošću, pričekala je potom da prođe desetak sekundi, skinula Putinovu dekicu sa sebe i odjenula svoj kaput. Zbog geste uvredljive za Kinu, snimka je skinuta sa svih pretraživača koji se mogu pregledavati iz NR Kine. Naime, Putinovo muško nametanje potpuno je neprihvatljivo u kineskoj kulturi, u kojoj je neprilično da ženu u javnosti dodiruje muškarac koji joj nije u rodu.

Putinov gaf u Kini s dekicom
Putinov gaf u Kini s dekicom Foto: Screenshot YouTube

Je li Putinovo ponašanje puki rezultat nepoznavanja kineskih normi ponašanja ili smišljena demonstracija muške snage i dominacije Rusije na velikom političkom mitingu  u vrijeme kada ta zemlja provocira Europu i SAD svojim vojnim akcijama, možemo samo nagađati. Činjenica je, međutim, da Kinezi imaju društvene norme različite od zapadnjačkih, a da od stranaca očekuju da ih pri dolasku u Kinu znaju i poštuju.

Proklamiraju moderne, a poštuju tradicionalne vrijednosti

Brzi ekonomski rast i stabilnost  gospodarstva i dalje čine Kinu privlačnom oazom za strani kapital i investitore. Stranci dolaze i uključuju se  na tržište na  pet  mogućih pravnih  načina, a uglavnom su to partnerstva sa lokalnim kompanijama.  Neke su kompanije već davno utrle put, primjerice Zegna, talijanska muška odjevna marka, koja je u Kini već preko 20 godina.  Druge tek dolaze, a neke su zakasnile,  jer Kina okreće novu poslovnu politiku izrade i brendiranja vlastitih proizvoda.  Kineski kapital i kineske  investicije su sve  prisutniji  i u Evropi, u nekim zemljama direktno a u nekima preko drugih zemalja koje imaju povoljne porezne režime, te ih koriste kao platforme prema drugim tržištima. Za poslovanje u Kini je od iznimne važnosti imati lokalnu potporu, stoga je važno  poznavati njihove kulturne i religiozne navike i stavove, te biti cijelo vrijeme na oprezu, jer moderne vrijednosti koje  promoviraju, u praksi ne provode uvijek. Ogroman utjecaj na kinesku kulturu i svakodnevicu imaju tradicionalna učenja poput konfucionizma, daoizma i budizma.

Konfucionizam se bazira na konceptu harmoničnih odnosa: treba se ponašati sa poštovanjem, odgovornošću i lojalnošću u svim prilikama i odnosima sa svima, u obitelji kao i u poslu. Time će cijelo društvo skladno funkcionirati. Duboko je ukorjenjena potreba da se pripada zajednici, bilo da je to familija, politička partija  ili organizacija.

Poštivanje starosne dobi i ranga u društvu su jako važni. Stoga pomno pazite da prvo pozdravite osobu najvišeg ranga ili najstariju,  koja će najčešće biti i prva koja će ući  u prostoriju , a zatim ih redom pozdravljajte prema rangu, do najnižega. Status osoba iz vaše tvrtke koji uspostavljaju prve kontakte sa  Kinezima je  također važan.  Lako ih možete uvrijediti šaljući na inicijalne razgovore mlade ili osobe nižega ranga.  Pri pozdravljanju se samo rukujte, izbjegavajte bilo koji tjelesni kontakt, kao zagrljaj ili tapšanje po ramenu.

Jedan obraz prema drugim Kinezima, drugi prema Zapadnjacima

Face, doslovno obraz,  okvirno se može  prevesti kao čast, poštovanje i reputacija. Sačuvati, dati i pokazati obraz od presudne je važnosti u svim odnosima. Kinezi se lako uvrijede ako im se pred drugima nešto odbije ili ih se dovede u neugodnu poziciju. Tako uvijek ispijte piće do dna sa njima kad za objedom ustanu i  to od vas zatraže . Ako odbijete, ispasti će da ste ih ponizili pred svima. Očekujte i da će nakon domaćina ili najvažnije osobe u društvu, svi zaredom ustajati i dolaziti s  vama ispiti piće do dna čaše. Pri tom se nazdravlja: “Gambei” (do dna).

Kinezi su poznati kao galantni domaćini. U vašu će čast organizirati duge i obilne bankete.  Najčešće će se gozba odvijati u privatnim salama najboljih restorana ili hotela. Pri kraju vašeg posjeta trebali biste uzvratiti jednim takvim pozivom i ugostiti sve sa kojima ste surađivali.

Ukoliko dajete komplimente i pohvale iskazujete osobi čast i to joj jača ugled u društvu. Pogotovo ako osobu hvalite drugima.  Ugled se stječe i kroz iskustvo i godine.  Mudrost u donošenju odluka i  izbjegavanju loših poteza također donosi čast.

Kinezi su praktični u poslovanju te svjesni da im treba  zapadnog kapitala i poslovanja ali ne žele ovisiti o strancima i sumnjičavi su prema njima. U početnim fazama pregovora još se vidi taj kineski stav o obrazu ali , kako se situacija i pregovori  razvijaju, a koji put i nakon potpisanog ugovora, možete očekivati i nelojalnosti prema vama . Sačuvati, dati i pokazati obraz dakle  važno je, ali najčešće  kad riječ o njihovom kineskom obrazu unutar njihove kineske zajednice.  Manje im je važno što ćete vi kao Zapadnjak misliti  o njegovom obrazu i poštenju. Zapadnjaku se može i lagati i krivo mu se predstaviti i ne pojaviti na sastanku i obraz odjednom nema takvu težinu.  Imajte na umu da su  vrlo nepovjerljivi prema strancima i ne cjene ih previše.  Čak i preziru mnoge zapadnjačke navike.  Mladi su se poveli za zapadnjačkim načinom života i nekim novim vrijednostima ali stariji nisu time oduševljeni. Smatraju da su njihov način života i kultura superiorniji zapadnjačkoj.

U odnosu na Kineze sve su nacije razmažene

Razgovarate li sa strancima koji žive i rade  u Shanghiu,  uglavnom ljudima  iz  francuskih , njemačkih i nizozemskih firmi, svi se žale na iste stvari: nesigurnost posla, brzo učenje njihovih kineskih  lokalnih pomoćnika kako bi nastavili raditi za puno manje plaće poslove svojih šefova. Također se  žale na korupciju i probleme na koje nisu navikli dolazeći sa svojih uglavnom sređenih europskih tržišta.

U Kini je sve brojno i ubrzano. Fascinantna je ta njihova želja za napretkom i čelična volja s kojom ispunjavaju sve zadatke.  Veoma su ambiciozni, navikli na težak rad, stalna dokazivanja pred grupom i visoke kolektivne standarde koje moraju ispunjavati.  Nameće  se  dojam da su u odnosu na Kineze  sve nacije razmažene.  Imajte to na umu,  pogotovo kada su vam Kinezi  konkurencija.

Osnovna pravila ponašanja u Kini

Rukovanje: Kinezi će klimnuti ili se nakloniti umjesto rukovanja, iako i tamo rukovanje danas postaje sve uobičajenije.

Predstavljanje: Kad vas predstavljaju grupi Kineza, moguće je da vas pozdrave aplauzom. U tom slučaju i vi zaplješćite pozdravljajući njih.

Dodirivanje: Kinezi ne vole da ih dodiruju strane osobe, stoga pri susretu s Kinezima izbjegavajte tjelesni kontakt, kao što je na primjer, tapšanje po ramenu.

Zviždanje: Pucketanje prstima i zviždanje smatra se veoma nepristojnim.

Zdravica: U Kini nakon ispijanja zdravice domaćini okreću čašu – s dnom prema gore. Nije uljudno početi piti prije nego što nazdravite svima za stolom. Dovoljno je podići čašu i ostvariti kontakt očima.

Hrana i piće: Piće se ne odbija, osim ako već niste popili previše. Za Kineze je znak lošeg domaćinstva ako se ne dopunjavaju tanjuri i čaše (na zapadu upravo suprotno). Nikada nemojte pokazati da ste gladni i nemojte tražiti doggie bag u restoranu.

Štapići za jelo koriste se samo za jelo: Igranje njima ili udaranje po stolu smatra se nekulturnim, kao što bi uostalom bilo i u zapadnim civilizacijama kad bi se igrali priborom za jelo.

Poziv kući: Ako vas neki Kinez pozove u svoj dom, što je posebna čast, nemojte kasniti i obavezno ponesite mali dar.

Darivanje: Kad predajete dar, predajte ga s obje ruke. Generalno, darovi se ne otvaraju pri primitku. Ako nosite darove, nosite ih ili za sve prisutne ili za nikoga. Stariji će Kinezi prvo kao znak pristojnosti odbiti dar. Ponudite ga još jedanput. Provjerite da li se dar odbija tri puta i četvrti prihvaća, kao što neki izvori pišu. I da li ih treba zamotati u crveni papir, jer ta boja znači sreću i bogatstvo. Ne darovati umotano u zeleni papir. jer ta boja simbolizira nevjernu ženu. Nikada ne poklanjajte darove u broju 4., jer je to broj koji se povezuje sa smrću.

Također izbjegavajte bijelu boju, jer je ona simbol za smrt, posebno za smrt roditelja, te crno koje simbolizira tragediju ili smrt.

Posjetnica se predaje i prima s obje ruke, uz naklon. Kod predaje, tekst posjetnice je okrenut prema osobi kojoj ju dajemo.

Nema – ne: Kinezima je teško reći „ne“. Stoga mogu reći „možda“ ili „vidjet ćemo“ samo da sačuvaju obraz. Ako ga forsirate da kaže „ne“, izgubit ćete prijatelja.

Bračni status. Nikad ne postavljajte pitanja vezana uz razvod braka, za Kineze je to krajnje sramotno. Većina Kineskinja ne nose vjenčano prstenje, te zadržavaju djevojačko prezime. Stoga ne pretpostavljajte bračni status.

Napisale: Gordana Popović, Snježana Ivić Gerovac