+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 15. ožujka 2016.
Ažurirano: 21. studenoga, 2021.

PRINC CHARLES: “Da nisam princ, bio bih farmer”

Print Friendly, PDF & Email

Princ Charles obožava selo i prirodu, omiljeni mu je časopis „Country Life“ (engl. život na selu), voli se ljeti dobro oznojiti koseći travu tradicionalnom kosom, a na svom imanju Duchy Home Farm u slobodnom uzgoju drži svinje, ovce, muzne krave i junice, kokoši…

Princ Charles u posjeti Hrvatskoj, s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović
Princ Charles u posjeti Hrvatskoj, s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović Izvor: Ured Predsjednice

Zemlju obrađuje u sedmogodišnjim ciklusima: 4 godine odmora pod djetelinom, tri godine je drži pod ljetinom. Žestoki je protivnik GMO-a, cijenjeni govornik na temu budućnosti industrije hrane, zaštitar prirode i tradicijskog načina života i autor knjige o organskom vrtlarenju.

“Da nisam princ bio bih farmer”

Od djetinjstva je rado boravio u prirodi i na selu, a kroničari kraljevskih dvora zabilježili su i da je uvijek govorio kako bi da nije princ, bio farmer. Činjenica je, ipak, da uspijeva biti i jedno i u drugo. Stoga je nakon dana provedenog u susretima i večeri s hrvatskim državnim vrhom i biranim uzvanicima u Zagrebu, sa suprugom Camille, Vojvotkinjom od Cornwalla, s interesom kušao domaće proizvode Slavonije i Baranje izložene na osječkom trgu Sv. Trojstva i popričao s izlagačima.

Princu se tako svidio med od kestena, šljivovica mu je bila malo prejaka, oboje su pohvalili iločku graševinu, a na štandu OPG-a Birovljević kušali su slavonski kulen. Princ Charles se odmah raspitao je li meso od domaće svinje. Na njegovom imanju Duchy Home Farm u Gloucestershireu uzgoj svinja je isključivo ekološki – na otvorenome, a osim toga tu se pomno čuvaju i uzgajaju tradicijske pasmine.

Princ proizvode plasira pod brandom Duchy Originals. Počeo je još davne 1990. godine sa zobenim keksima, a danas njegova tvrtka ima 230 različitih proizvoda organske hrane koje izvozi u 30 zemalja. Na etiketama stoji slogan:„Dobro je, dobro čini i dobrog je okusa“ (engl. „it is good, does good, tastes good“). Sva dobit od Duchy Originalsa, koja dosegla 2,8 milijuna funti godišnje, uplaćuje se humanitarnoj zakladi Princa Charlesa, iz koje financira projekte za zaštitu prirode, pomoć mladima, zaštite zdravlja, umjetnosti, zaštite životinja…

Papar, kumin i cjepanica za Vojvodu od Cornwalla

Kao najstariji kraljičin sin, Princ Charles svečano je 1973. imenovan Vojvodom od Cornwalla u dvorcu Launceston. Tom je prigodom dobio, uz 570 četvornih kilometara zemlje u jugo-zapadnoj Engleskoj, još i po par bijelih rukavica, pozlaćenih ostruga i lovačkih pasa (hrtova), luk za strijelu, koplje za lov na losose, stotinu srebrnih šilinga i po pola kilograma papra i kumina, te cjepanicu da potpali vatru u kaminu.

Na golemom vojvodstvu su brojna imanja koja se daju u najam farmerima, ladanjske kuće koje se iznajmljuju turistima, rasadnik, te imanje Princa Charlesa – Dutchy Home Farm. Uz to je farmu u Glocestershireu, pored gradića Tetburyja, godinu dana prije vjenčanja sa svojom prvom ženom, pokojnom Princezom Dijanom, kupio imanje sa rezidencijom Highgrove. Cijeli kompleks u sljedećim je desetljećima prerastao u ogledni primjer održive poljoprivrede i vrtlarenja.

Princ Charles sa suprugom Camillom u gostima na organskom vrtu u kraljevskom parku St. James u Londonu /Screenshot: Youtube, British Monarchy
Princ Charles sa suprugom Camillom u gostima na organskom vrtu u kraljevskom parku St. James u Londonu
Screenshot: Youtube, British Monarchy

Na organsku je poljoprivredu Princ Charles prešao 1986. godine. Duchy Home Farm na 360 hektara ima miješanu poljoprivrednu proizvodnju širokog raspona: od mlijeka, junetine, janjetine, ovčetine, svinjetine do pšenice, ječma, zobi, raži, gorušice, voća i povrća. Proizvodi sa farme se koriste u Duchy Originals proizvodima, svježe voće i povrće u kutijama se prodaje u supermaketima i restoranima. Imanje se koristi i za demonstraciju organske poljoprivrede i za istraživanja. Posjećuje ju godišnje 1000 ljudi – biznismena, poljoprivrednika, istraživači, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, svi koje zanima održiva proizvodnja hrane. Ovdje se održavaju brojne radionice i edukacije kojima je cilj promovirati povezanost hrane, poljoprivrede, zdravlja i okoliša. Farma se vodi na način da čuva i unaprjeđuje prirodni kapital.

Čuvanje genetskog materijala, obnova bioraznolikosti

Kao pokrovitelj Fonda za opstanak rijetkih pasmina, Princ Charles na Duchy Home Farmu održava genetski materijal britanskih svinja, ovaca i goveda.

Kad je Princ prešao na organsku poljoprivredu, mnogi britanski farmeri tada su ga kritizirali, zamjerajući mu što izbjegava moderne tehnike. Od tada je značajan broj farmi prešao na organsku poljoprivredu, a britanski farmeri sada posjećuju Duchy Home Farm kako bi učili tehnike održive organske poljoprivrede.

Pogledajte video o prinčevoj organskoj farmi:

Na Duchy Home farmi koriste se metode biodinamičkog vrtlarenja, tako da se sije prema lunarnom kalendaru, a koriste homeopatski pripravci za zaštitu lišća biljaka. Krov mljekare prekriven je sa 400 solarnih panela, a procjenjuje se da godišnje generiraju više od 80 tisuća kWh.

Poštivanje zemlje i njene duše

Naslovnica knjige o organskom vrtlarenju Princa Charlesa

„U poljoprivredu i općenito vrtlarenju, vjerujem će vam zemlja uzvratiti obiljem ako ju tretirate s ljubavlju i poštovanjem, posebno ako poštujete ideju da ona ima gotovo živu dušu vezanu misterioznim, vječnim ciklusima prirode.“, smatra Princ Charles.

Prinčevo imanje ima brojne utjecaje na okoliš i na lokalnu zajednicu. Primjerice, imanje ima više od 171 hektar pod pašnjacima sa raznim vrstama paše, na nekima od njih je i više od 80 biljnih vrsta.

To potiče život širokog raspona insekata, ptica i drugih divljih životinja. Tradicijske vrste žitarica, jabuka, povrća, i stare, gotovo izumrle pasmine stoke ovdje se uzgajaju kako bi se očuvala genetička raznolikost. Čuva se i sigurnost hrane jer se proizvodi u ograničenim i zatvorenim krugovima, smanjujući ovisnost o uvoznom gnojivu i uvoznoj hrani, smanjuje se ovisnost o fosilnim gorivima, padovima i usponima cijena sirovina za proizvodnju umjetnih gnojiva…

Rotacija kultura

Zdravo tlo je dio prirodnog kapitala i osnova organske poljoprivrede, stoga se u Highgroveu i na Duchy Home farmi obraća posebna pozornost zaštiti i obogaćivanju humusa – živog dijela tla. Tradicionalna rotacija kultura koristi leguminoze, primjerice djetelinu, koja će dušik iz zraka vezati za tlo, i koji će hraniti sljedeće usjeve. Životinjsko gnojivo od stoke koja se zimi drži u štalama kompostira se i vraća zemlji. Tako se održava zdravlje tla. Koristi se voda iz vlastite bušotine, a ne kemijski tretirana iz vodovoda. Otpadne vode iz Prinčeve rezidencije i gostinjske kuće Orchard Room pročišćavaju se u biološkom uređaju (tzv. tršćaku).

Sva stoka na Prinčevom imanju drži se na način kako to odgovara njihovoj prirodi – svinje i ovce žive na otvorenom cijele godine. Mliječna goveda i junad na pašnjacima su najmanje šest mjeseci, a u štali su zimi kad se hrane silažom i sijenom. Ovakav, neintenzivan uzgoj stoke održava njihovo zdravlje, pa je manja potreba za veterinarskim ljekovima.

Tijekom godina Princ je dao posaditi 26 kilometara živice i na tisuće stabala oko imanja i farme, osiguravajući na taj način stanište za biljke, ptice i divlje životinje.

Od 1980. godine kada je Highgrove postao njegova ladanjska rezidencija, transformirao je vrtove u toj mjeri da ih nazivaju jednim od najkreativnijih i najinspirativnijih vrtova današnjice. I vrtovi su samoodrživi, tako da se zeleni otpad reciklira i koristi kao materijal za malčiranje ili kao kompost. Koriste se isključivo prirodna gnojiva, a za kontrolu štetnika ptice i drugi prirodni neprijatelji.

Pogledajte video o vrtovima Highgrove rezidencije:

Obnavljanje divlje livade

U nastojanju da obnovi bioraznolikost, Princ Charles je uredio i livadu sa divljim cvijećem. Modernim načinom košnje i tretiranjem pašnjaka, tijekom 20. stoljeća u Velikoj Britaniji su divlje livade gotovo nestale. Livada na imanju Highgrove danas ima oko 30 različitih varijeteta prirodnih, samoniklih biljaka poput tratinčica i orhideja. Livada se i kosi ručno, što pomaže razbacivanju sjemenja biljaka. U vrtovima Highgrovea je i nacionalna kolekcija bukovih stabala i lisnatih hosta. Tu su se naselile i brojne ptice pjevice, poput zviždaka, popića i drozda, potom vilini konjici, vodenjaci, leptiri, jelenaci, rijetki bumbari. Sve je to dio životnog ciklusa u ovom vrtu.

U povrtnjaku Highgrovea uzgaja se povrće koje se poslužuje u rezidenciji. Princ Charles voli žuti salatni krumpir vrste Charlotte, rano zelje, prokulice, mrkvu… Uzgajaju i oko 70 različitih vrsti jabuka, među njima i neke konzumne vrste koje su gotovo izumrle, primjerice kisele jabuke Crab Apple za ukuhavanje želea. Na imanju se od njih ukuha oko 200 kg želea, koji se prodaje u dućanu za posjetitelje imanja. Imanje mogu obići i turisti, uz kupnju karata. Prihod od karata i dućana namijenjen je humanitarnoj zakladi Princa Charlesa.

Robna marka Duchy Originals, prvi proizvod zobeni keksi

Proizvoditi hranu iz usjeva na imanju činilo se logičnim poslovnim potezom i izvorom novca za humanitarne svrhe kojima se Princ Charles posvetio. Duchy Originals lansiran je 1992. godine. Prvi proizvod je keks od zobi. Princ Charles probao je tada više od 100 razlčitih receptura dok se nije odlučio za pravi omjer hrskavog i mekanog. Ti su keksi od zobi sa prinčevog imanja postali i najveći uspjeh kompanije – premašili su ukupnu vrijednost prodaje od 70 milijuna funti.

Prinčeve organske zobene kekse Duchy Originals možete kupiti i na Amazonu – kliknite na sliku:

Eksponencijalni rast prodaje Princ Charles je postigao sklopivši ugovor kojim je brand Duchy Originals licencirao trgovačkom lancu supermarketa Waitrose, koji je time dobio ekskluzivno pravo prodaje proizvoda. Združeni Duchy Waitrose danas drži više od 20 posto udjela u britanskom tržištu organske hrane.

Farmeri Vojvodine Cornwall zadovoljno trljaju ruke, jer njihov vojvoda, Princ Charles uveo ih je i angažirao u veoma lukrativnom poslu. Prilikom proslave 20.godišnjice branda Duchy Originals jedan od njih odnos sa Princom Charlesom opisao: „Mi imamo poslovni odnos sa lokalnim famerom – slučajno je on i nasljednik kraljevske krune.“

Piše: Snježana Ivić Gerovac