+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 29. travnja 2014.
Ažurirano: 16. listopada, 2021.

PRIRODNI AFRODIZIJACI: Hrana, piće i ljekovito bilje za bolji seks

Print Friendly, PDF & Email

U suvremenim uvjetima života kada statistike upozoravaju da trećina mladih parova ima problema sa spolnošću, pitanje afrodizijaka postaje aktualnije nego ikada. Stres, nezdrava prehrana i onečišćeni okoliš (pesticidi, fungidici, herbicidi, konzumacija gaziranih pića, teški metali) djeluju na sve aspekte spolnosti: smanjenje želje za spolnim odnosom (libida), smanjenje mogućnosti izvedbe spolnog odnosa (erektilne disfunkcije) te smanjenje plodnosti.

Od vrapčića do hrane koja izaziva vjetrove

Afrodizijak u najširem smislu podrazumijeva sve što potiče na seks, a u užem prirodne ili farmaceutske pripravke kojima se pojačava seksualna želja i poboljšava seksualni odnos (jača i dugotrajnija erekcija, pojačano vlaženje, mogućnost višestrukog postizanja orgazma…) Ime nosi po starogrčkoj božici ljepote i tjelesne ljubavi Afroditi, ali i starije su civilizacije tražile načine za bolji seks, pa tako prvi podaci sežu 5000 godina prije Nove ere, u stari Babilon gdje su se u tu svrhu uzimale pločice meda sa sjemenkama sezama.

Razne kulture i civilizacije imaju specifične afrodizijake i legende. U Indiji su tako detaljno opjevani u knjizi ljubavnih umijeća Kamasutri, oko 200 godina prije Nove ere, najrazličitiji savjeti, pa i preporuka da se penis izloži ugrizima izvjesne vrste mrava u mravinjaku nakon od kojih će nabreknuti do izuzetne veličine koja će se održati tijekom cijele ljubavne noći.

U starogrčkim su legendama posebnu moć pridavali vrapcima. Stari su Grci jeli njihov mozak te male ptice pokućarice kao afrodizijak,a do 18. stojeća se u Europi kuhala afrodizijačka juha od njegovog mesa i kostiju. Do danas se pak u Italiji zadržalo vjerovanje da muškarcu seksualnu moć daju jezici ptica pjevica, zbog čega često kreću u nemilosrdan lov po šumama na našim prostorima.

Recepti čuvenog starorimskog liječnika Galena (1. stoljeće Nove ere) posebno su kao afrodizijak preporučivali ljute feferone i paprike, začine anis i gorušicu te šparoge. Vjerovao je u posebnu moć hrane koja izaziva vjetrove da izazove i erekciju kod muškarca, pa je protiv impotencije prepisivao jesti grah i grašak.

Ambra i mošus u haremskoj hrani

U stara se vremena kod pripremanja pripravaka vjerovalo u princip sličnosti. Tako se korijen mandragore koji nalikuje ženskim bedrima smatrao lijekom za žensku neplodnost, a kamenice, čije meso je oblikovano kao ženski spolni organa, smatrane su poticajem muške moći.

Asteci su pak avokado nazivali “stablom testisa” (achuacuti) zbog specifičnog oblika plodova koji sa grane obično vise u paru, pa su ga uzimali kako bi povećali potenciju i plodnost muškarca. U Africi i Aziji muškarci su uzimali u prah mljeveni rog nosoroga ili tigrovog penisa.

Posebna je priča afrodizijačko djelovanje mirisa životinskog porijekla, prvenstveno ambre koja se dobije izlučevinom iz kitova probavnog sustava i mošusa koji se uzima iz testisa sibirskog jelena. U arapskim haremima su ženama ambru i mošus dodavali u hranu, kako bi se kroz sve tjelesne pore znojile tim mirisnim ekstraktima koji izazivaju požudu.

Na tom je tragu Casanova ambru redovito dodavao u toplu čokoladu kojom se krijepio prije seksualnih izazova, a Coco Chanel svoj je parfem No. 5 reklamirala ovako:”Parfem nanesite tamo gdje želite da vas muškarac poljubi.”

Parfemi djeluju poput feromona, kemijske supstance koja prenosi mirisni signal ljubavi. Dok smo pod utjecajem feromona, osjećamo neodoljivu seksualnu želju, jer iz nosa se mozgu odašilje signale za uzbuđenje. Afrodizijačko se djelovanje pripisuje i aromi vanilije, koja u Polineziji od davnina stoji za “poziv na ljubav”.

Na Mediteranu se takvim mirisom smatrao bosiljak, pa bi djevojka koja očekuje ljubavnika na prozor stavila teglu bosiljka, a kad bi još došao dočekala bi ga prsima posutim mirisnim prahom te biljke.

Otrovna španjolska mušica 

Vjerojatno najpoznatiji afrodizijak svih vremena je tzv. španjolska mušica, ekstrakt sušenog zelenog kukca Lytta vesicatoria koji živi na području od južne Europe prema središnjoj Aziji do Sibira. Djelatna je otrovna tvar kantarid. Nakon konzumacije djeluje na tijelo tako da izaziva ekstremno povećanje dotoka krvi u spolne organe koji nabreknu i izgledaju kao na vrhuncu spolnog odnosa. Iako je otrovan (u svojim ga je trovačkim mješavinama koristila obitelj Medici) kantarid se bez obzira na visoki rizik još od antičkih vremena koristio kao afrodizijak. Primjerice, povijest tako bilježi da je ekstrakt španjolske mušice žena cara Augustusa Livija dodavala u piće gostima svojih orgija kako bi ih potaknula na razuzdanost, a navodno je i engleski kralj Henry IV (11. st.) uzimao španjolsku mušicu premda je bio svjestan da time izlaže opasnosti i svoj život.

U 17. stoljeću francuski je vještac La Voisin miješao prah španjolske mušice sa sušenim moljcima i krvlju šišmiša za ljubavni napitak koji je tajno dodavan u hranu francuskom kralju Louisu XIV kako ga ne bi popustila žudnja za Madame de Montespan.

U 18. stoljeću u Francuskoj je kantarid postao moderan u obliku pastila nazvanih po kardinalu Richelieu. Markiz de Sade dao je španjolsku mušica u obliku kuglica začinjenih anisom prostitutkama s kojima je organizirao orgiju 1772. godine. Od otrova su umrle, a on je osuđen na smrt zbog trovanja i sodomije. Španjolska je mušica je zabranjena, ali se njome svejedno trguje na ilegalnom tržištu jer i nekoć i danas bilo je voljnih da seksualnom užitku žrtvuju život.

U novije vrijeme u farmaceutskim laboratorijima razvijeni su sintetički lijekovi – stimulatori erekcije u pilulama poput Viagre, Cialisa i Levitre. Tijekom istraživanja koja su provođena za poboljšanje prokrvljenosti i za liječenje neuroloških bolesti, otkriveno je da proučavane supstance utječu na erekciju muškarca. Iako su namijenjene muškarcima koji u zrelijim godinama gube erekciju, sve više ih koriste i mladi muškarci. Učinci tih lijekova su ipak ograničeni, kod nekih niti ne djeluju, skupi su, a imaju i kontraindikacije, posebice kod srčanih bolesnika za koje mogu biti i fatalni.

Mnogo mitova, malo znanstvenih potvrda

Uz smetnje cirkulacije koje su glavni uzrok impotencije, u 20% slučajeva to je niska razina testosterona. Međutim, terapija testosteronom povezuje se sa povišenim rizikom od raka prostate. Stoga se i u liječenju impotencije sve više traže prirodne supstance, odnosno hrana i ljekovito bilje za dobar seks.

Na tržištu se ponovo mnoštvo toga reklamira kao afrodizijak, dok su znanstvene potvrde zapravo rijetke. Nedavno je provedeno istraživanje na Sveučilištu Guelph u Kanadi, Ontario kojim su obrađeni rezultati desetina studija na raznim supstancama životinjskog i biljnog porijekla kojima se pripisuje afrodizijačko djelovanje: najveću dokazanu moć imaju egzotični začin šafran, korejski ginseng i afrički yohimbin. Umjerenu učinkovitost u eksperimentima na životinjama pokazali su muškatni oraščić, klinčić, češnjak i đumbir.

Spolna želja, erekcija, orgazmi i kod muškarca i kod žena ovise o stanju psihe i nivou stresa, stanju prokrvljenosti spolnih organa, općem stanju krvotoka i žlijezda sa unutarnjim lučenjem i seksualnih žlijezda, općoj tjelesnoj kondiciji, pobudljivosti nervnog sustava… Problematika je kompleksna pa razne supstance ne djeluju na isti način na različite muškarce i žene.

Početkom starenja općenito gubimo spolnu moć prvenstveno zbog smanjenog izlučivanja hormona (progesteron, testosteron, DHEA) i zbog slabije cirkulacije, a posebno one u mozgu i spolnim organima (impotencija često prati dijabetes). K tomu sve je kraće vrijeme seksualnog odnosa i jer s godinama pada tjelesna izdržljivost zbog debljine, propadanja mišićnog tkiva i oslabljene tjelesne kondicije. Sve što djeluje suprotno može se preporučiti kao sredstvo za bolji seks: zdrav život i kretanje, održavanje primjerene tjelesne težine, a od hrane i ljekovitog bilja sve ono što potiče i jača cirkulaciju, lučenje žlijezda sa unutarnjim izlučivanjem i stimuliranje centralnog živčanog sustava te ono što djeluje kao antidepresiv.

Glavni seksualni organ je mozak

American Journal of Medicine (2007) donosi da je erektilna disfunkcija u visokoj korelaciji sa lošim fizičkim zdravljem i neaktivnošću. Više od 50% dijabetičara, 44% osoba sa visokim krvnim tlakom i 26% osoba koje se ne kreću (gledaju TV više 3 i više sati dnevno) iskazuju problem u postizanju erekcije ili sa “ponekad” ili sa “uvijek”. “Nuspojave dijeta i vježbanja su samo više samopouzdanje, a to bi bio najbolji afrodizijak, jer je glavni seksualni organ mozak”, poručuje Christopher Wanjek, kolumnist na LiveScience.com.

Bračni par znanstvenika Anna Maria i Brian Clement u svojoj knjizi “7 ključeva za cjeloživotnu seksualnu vitalnost” (engl. “7 keys to lifelong sexual vitality”), primjerice, posebno preporučuju izbjegavati hranu s visokom količinom zasićenih masnoća koje uzrokuju aterosklerozu te soju i proizvode na bazi soje jer sadrže visoku koncentraciju ženskog spolnog hormona estrogena koji kod muškarca smanjuje djelovanje muškog spolnog hormona testosterona i time spolni nagon, a kod žena nakon 35. godine smanjuje utjecaj progesterona (hormona spolne želje) zbog narušavanja omjera progesteron/estrogen. Oni preporučuju uzimanje sve zdrave i prirodne hrane koja čuva tijelo, posebno hrane koja potiče mršavljenje i čuva srce: mrkve zbog antioksidativnog djelovanja vitamina E, zelenog lisnatog povrća koje čisti krv i kapilare, avokada koji daje energiju stanicama zbog bogatog sadržaja esencijalnih masnih kiselina te orašastih plodova i plave ribe (losos, skuša, srdele) koji obiluju omega kiselinama koje potiču cirkulaciju i time erekciju kod muškarca i orgazam kod žena.

U knjizi dr. Mehmeta Oza i dr. Michaela Roizena “Vi zauvijek mladi” (engl. “You: Staying Young”) autori posebno ističu važnost mršavljenja, te navode da pretili muškarci s gubitkom 15 kg dodaje svom penisu 2,5 cm: “Penis vam, strogo govoreći zapravo ne raste, nego se tope nakupine masnih stanica zdjelice. Ako dobivate na težini, nakupine masnih stanica “guše” penis.”

Evo i popisa hrane, začina i ljekovitog bilja koje kao prirodne afrodizijake suvremeni liječnici, farmaceuti i nutricionisti najčešće preporučuju:

Ginseng Foto: Nguyen Cong from Pixabay 

GINSENG lat. Araliacea: Korijen korejskog ginsenga, tzv. crveni ginseng u nekoliko je studija potvrđen kao afrodizijak i to za oba spola. Pojačava seksualnu želju i pobuđenost u genitalnim zonama tako što opušta mišiće i pojačava dotok krvi u genitalnoj zoni. Ženama u menopauzi preporuča se tzv. sibirski ginseng koji pojačava lučenje progesterona, hormon koji održava libido žene, a čije djelovanje ovisi o tome u kolikom je omjeru sa estrogenom. Nakon 35. godine smanji se lučenje progesterona, dolazi do dominacije estrogena i posljedično do smanjenja libida. Osim preparatima koji pojačavaju lučenje progesterona, ženama se savjetuje uzimanje hrane koje blokira estrogene (osim očuvanja libida, idealni omjer progesteron/estrogen sprječava debljanje): ananas, bobičasto voće, brokula, grah, leća, fitoestrogeni u sojinom mlijeku, zobene pahuljice, mahune, sjeme lana i badem.

Tamna čokolada bogata je flavonoidima Foto: Alexander Stein from Pixabay 

ČOKOLADA Sadrži feniletilamin i serotonin, kemikalije koje stimuliraju područja za dobro raspoloženje u mozgu. Kakao sadrži flavonoide koji povećavaju količinu dušikovog oksida koji proširuje arterije i omogućuje dotok krvi u spužvasta tijela penisa. Smatra se da na potenciju više utječe dušikov oksid nego razina testosterona u krvi. Naime, penis postaje tvrd zahvaljujući receptorima na stanicama naših arterija koji stimuliraju lančanu reakciju koja naposlijetku opušta krvne žile koje ulaze u penis. Dušikov oksid najčešće se nalazi u endotelijalnim stanicama koje prekrivaju unutrašnjost naših aarterija. Čim zbog stvaranja plaka stijenke arterija postanu malo tvrđe, razine dušikovog oksida opadaju, pa se krvna žila ne može normalno širiti kad je potrebno malo više krvi u spužvastom tkivu. Količinu dušikovog oksida u krvi povećavaju flavonoidi, kojeg nalazimo u tamnoj čokoladi, crnom grožđu, bobicama… i L-arginin koji nalazimo u orašastim plodovima.

ŠAFRAN lat. Crocus sativus: Dodavanje šafrana u hranu laboratorijskih štakora dovelo je do značajnog povećanja frekvenciju erekcije, a i daljnje testiranje na muškarcima s problemom potencije pokazalo je da ima učinka, a nema nuspojava. Učinak zasad nije niti blizu onome sintetičkih supstanci pa se očekuje nastavak istraživanja.

YOHIMBIN lat. Pausinystalia yohimbe: Nazivaju ga prirodnom Viagrom, spada u stimulatore centralnog živčanog sustava. Brojne studije pokazuju da djeluje kao afrodizijak, no ima brojne nuspojave: napadi panike, otkazivanje bubrega, halucijandije, iznenadne smrti. Gdje počinju učinkovite i opasne doze i koliko se razlikuju, do danas je nepoznato.

MEKSIČKA DAMIANA lat. Turnera diffusa: Biljka koja se od davnina kuha u ljubavnim napicima. Po snazi je približna yohimbinu, ali uz manje nusefekata. Upotrebljavaju se vrhovi lista ove biljke slične metvici koja raste u Meksiku, južnoj Kaliforniji i Teksasu. U meksičkoj farmakopeji klasificirana je kao afrodizijak, tonik i diuretik.

ZLATNI KORIJEN lat. Rhodiola rosea: Biljka koja raste u arktičkim predjelima i na sibirskim planinama pomaže kod impotencije kada se uzima u obliku čaja ili s nekim alkoholnim pićem koje ima nizak sadržaj alkohola. Pomaže kod impotencije i kod funkcije prostate jer podiže razinu serotonina u mozgu.

MACA lat. Lepidium meyenii: Ljekovita biljka koja se već tisućama godina uzgaja u Peruanskim Andama, na nadmorskoj visini od 4 – 4,5 tisuća metara. Koristi se prah crvenog korijena bogat vitaminima B skupine i aminokiselinama. Navodi se da povećava libido, smanjuje tjeskobu i stres, utječe na bolju proizvodnju spermija i povećava volumen spermija, pa su je tako koristile Inke, a Španjolci su ju davali životinjama da bi povećali rasplod. Maca sadrži adaptogene – prirodne tvari koje imaju mogućnost da olakšavaju prilagođavanje ljudskog organizma na razne nepovoljne uvijete, dovode tijelo u hormonalnu ravnotežu i djeluju na svaku osobu pojedinačno. Podiže ili smanjuje razinu hormona, sadrži biljne sterole koji pomažu u zaštiti srca i krvnih žila, prirodno regulira kolesterol.

GINGKO lat. Ginkgo biloba: Još se od drevnih vremena u kineskoj medicini koristi za pospješuje mikrocirkulacije i protok krvi, djeletvoran i kod problema potencije.

KORIJANDER Za ovaj se začin navodi da ubrzava cirkulaciju u genitalnom području te se preporuča sljedeći recept: 3 grama praha korijandera sa žlicom meda, ostaviti da se rastopi u ustima, pa tako 3 puta dnevno.

EURICOMA LONGIFOLIA JACK (lat.) Korijen malezijske biljke navodno djeluje blagotvorno na stvaranje testosterona, prema nekim tvrdnjama može povećati razinu testosterona do 20%.

KAMENICE Ovaj je školjka najbogatiji izvor cinka koji nam je na raspolaganju, a cink direktno povećava proizvodnju spermija i razinu testosterona u organizmu muškarca. Osim kamenica, cinkom su bogati još i teleća jetra, govedina i janjetina, a od biljih izvora sezam, sjemenke buće i sjemenke lubenice.

KAVIJAR Afrodizijačko mu se djelovanje pripisuje zbog bogatstva cinkom i visoke hranjivosti.

ORAŠASTI PLODOVI Bogati su ometa 3 masnim kiselinama, pa povoljno djeluju na krvotok i cirkulciju te L-argininom koji povećava količinu dušikovog oksida u krvi potrebnog za erekciju.

Buča i ulje od sjemenki buče

SJEMENKE BUČE Sjemenke i nerafinirano hladno tiješteno bučino ulje zbog obilja cinka djeluje blagotvorno na lučenje testosterona, a koristi se u pučkoj medicini u liječenju odnosno prevenciji impotencije i bolesti prostate

ŠPAROGE Obiluju vitaminom E tzv. vitamin plodnosi koji je važan za sintezu spolnih hormona, a u pučkoj se medicini koriste za liječenje bolesti mokraćnih putova i prostate.

PČELINJI PROIZVODI Med, propolis, cvjetni prah i matična mliječ obiluju vitaminima, aminokiselinama i flavonoidima te se preporučaju za povećanje izdržljivost, poticanje cirkulacije te liječenje i prevenciju krvožilnih bolesti i općenito dugovječnost. Dr. Peter Kapš u svojoj knjizi “Liječenje pčelinjim proizvodima APITERAPIJA” preporuča svim muškarcima da nakon 50 godine uzimaju 15 grama cvjetnog praha dnevno, primjerice u mješavini s medom u omjeru 1:1 tri puta dnevno u jednakim dozama. Za problematičnu prostatu preporučuje sljedeći program: Svakodnevno konzumiranje 100 do 150 g meda obogaćenog sa 20% cvjetnog praha. Dnevnu dozu treba podijeliti u četiri obroka, a mješavinu otopimo u toploj vodi i pijemo prije jela. Mješavina još bolje djeluje ako joj dodamo 1% matične mlječi. Uz to se uzima 30% alkoholni ekstrakt propolisa po 30 do 40 kapljica, 3 do 4 puta dnevno prije jela, na kocki šećera ili se može dodati u mješavinu meda i cvjetnog praha.

CRNO VINO Alkohol u malim koliičnama potiče opuštenost i požudu, a velike količine uzrokuju spolnu nemoć. Shakesperae kaže o alkoholu u seksu: “budi želju, ali remeti izvedbu”. Crno vino (plavac mali, babić) se preporučuje konzumirati zbog povoljnog djelovanja na krvne žile i tlak te bogatstva flavonoidima koji potiču stvaranje dušikovog oksida koji omogućuje erekciju.

TARTUFI Navodni afrodizijak koji djeluje mirisom, otpuštaju steroide slične feromonima koje mužjaci otpuštaju tijekom parenja.

CRNO GROŽĐE Polifenoli iz nekih sorti grožđa i  bobičastog voća  potiču endotelijalne stanice (kojima su presvučene krvne žile) da počnu lučiti dušikov oksid koji štiti od srčanožilnih bolesti i održava zdrave krvne žile i odgovarajući krvni tlak, omogućuje erekciju penisa. Korisni su samo sokovi s visokom razinom polifenola

MUCUNA PRURIENS (lat), poznata i kao baršunasti grah, stimulans je centralnog živčanog sustava. Sadrži L-dopu koja se u tijelu pretvara u dopamin koji stimuira hipofizu na lučenje testosterona i hormona rasta koji potiču spolnu želju. Potiče regeneraciju živčanog sustava te se koristi u prevenciji Parkinsonove bolesti. L dopom je bogat i bob.

BABIN ZUB lat. Tribulus terrestris samoniklo je bilje koje raste na Kavkazu, u Srednjo Aziji i Bugarskoj. Utvrđeno je da povećava hipofizinu proizvodnju luteinizranog hormona (LH), koji potiče lučenje testosterona. Uzimanjem Tribulusa podiže se nivo testesterona za više od 50%. U Bugarskoj je izvedena studija sa 212 muškaraca, koji su nakon liječenja Tribulusom izlučili su više sperme s većim brojem spermije koji su plivali brže i dalje.

Češnjak pojačava cirkulaciju u spolnim organima Foto: Snježana Ivić Gerovac

ČEŠNJAK Sadrži alicinom koji pojačava cirkulaciju i protok krvi u spolnim organima. a kako miris ne bi poništio blagotvorno djelovanje supstance preporuča se uzimanje kuhanog češnjaka.

GOVEDINA Bogata je cinkom i proteinima nužnima za lučenje testosterona. Osim govedine preporučaju se još i jaja, piletina i kravlji sir. Kako je testosteron derivat kolesterola u prehrani ga ne treba izbjegavati, a prema najnovijim spoznajama mesna dijeta hranom bogatom kolesterolom neće uzrokovati visoki kolesterol u krvi sve dok se jede malo škrobnih namirnica (LCHF dijeta), puno povrća i redovito trenira.

PLAVA RIBA I RIBLJE ULJE Optimalna proizvodnja testosterona usko je povezana s unosom omega 3 masnih kislina, koje spuštaju razinu kortizola, pa na taj način povoljno djeluju na omjer testosteron-kortizol (T:C).

Priredila: Agatha Borošak 

KORISNI LINKOVI:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996911001451

http://www.livescience.com/13633-natural-aphrodisiacs-work-ginseng-viagra.html