+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 13. studenoga 2021.
Ažurirano: 5. prosinca, 2021.

Pureći zabatak kao sočna pečenka

Print Friendly, PDF & Email

Mesu purana gastro-stručnjaci redom se dive jer objedinjuje kvalitete nekoliko vrsta mesa – na prsima je bijelo meso nježno kao teletina, uz vrat sočan kao svinjetina, a batak i karabatak su tamno meso kao u divljači. Uz to, meso purana je nemasno, bogato bjelančevinama, a naročito je značajno što sadrži esencijalnu aminokiselinu triptofan koja djeluje kao prirodni regulator raspoloženja. Uglavnom, puretinu je dobro jesti.

Posebno cijenjeni specijalitet je pureći zabatak (što mu pokazuje i cijena) koji se priprema kao sočna i ukusna pečenka. Treba napomenuti da je riječ o pazinskom puranu čija je prosječna težina 11 kg, a ne zagorskom puranu ili dalmatinskoj tuki čija je prosječna težina 3-4 kg. Samo zabatak pazinskog purana teži oko kilograma, što će biti dovoljno za četiri osobe, uz neki izdašan prilog poput pire krumpira s dinstanim porilukom.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 veći pureći karabatak (1-1,25 kg)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • žlica senfa,
  • začinsko bilje: grančica ružmarina (ili origano, mješavina mediteranskih začina i slično)
Pureći zabatak - prije i poslije pečenja
Pureći zabatak – prije i poslije pečenja

Priprema:

  1. Meso izvadite iz hladnjaka barem 2 sata prije stavljanja u pećnicu. Natrljajte zabatak sa svih strana solju, senfom i maslinovim uljem, pa ga stavite u protvan, na način da leži s kožom prema gore. Po koži pospite malo papra i listiće ružmarina. Zabatak se peče s kožom, što će sačuvati sočnost mesa. Ako ne volite jesti kožu, nakon pečenja je možete odstraniti. Začinjeni zabatak neka tako odstoji na sobnoj temperaturi dva sata, pa stavite u zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva C, pokrijte papirom za pečenje ili alufolijom.
  2. Peče se 1- 1,5 sat, uz povremeno podlijevanje vodom ili temeljcem. Nakon sat vremena provjerite je li meso pečeno uz kost. Ako nije, vratite još malo u pećnicu, nastavite koliko treba da se ispeče do kraja, i dalje pokriveno papirom ili alufolijom, kako koža ne bi zagorjela. Općenito, pečenje je gotovo kad je meso pečeno uz kost, koža je lijepe smeđe boje, a kad nožem probodete na najdebljem dijelu iz posjekotine ne izlazi prozirna tekućina.
  3. Kad je pečenje gotovo, kožu po želji skinite, a meso narežite na odreske, kao na slici.

Piše i snimila: Snježana Ivić Gerovac