+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 26. rujna 2018.
Ažurirano: 6. siječnja, 2022.

Sadnja voćaka u listopadu ili na proljeće?

Print Friendly, PDF & Email

Voćke sadimo za vrijeme mirovanja vegatacije, što može biti u ranu jesen ili u rano proljeće. Jesenja sadnja ipak ima znatne prednosti u odnosu na proljetnu, a treba ju obaviti odmah poslije opadanja lišća.

Idealno je voćke saditi u listopadu kad je tlo još toplo i vlažno pa korijen ima priliku oporaviti dijelove oštećene prilikom vađenja sadnice. Korijen voćne sadnice za ranojesenske sadnje počinje odmah rasti odnosno korijenova mreža obraste vanjskim korijenjem, a deblji korijenovi na mjestu oštećenja zarastu i stvaraju se kalusi iz kojih se nastavlja produženi rast novim korijenjem.

Tijekom zime biljka će tako imati vremena za prilagodbu, a tlo će se slegnuti iznad korijenja što dobro utječe na hranjenje biljke jer cijeli korijen ima dodirnu površinu sa česticama tla. Čim počne proljeće s rane jeseni presađena mlada voćka nastavlja razvijati korijen što će omogućiti dobru opskrbu stabalca vodom i hranjivim tvarima, veći porast, a s njim brže dolaženje voćke u rodnost.

Oporavak korijena prije vrućina

Voćke posađene na proljeće doživljavaju svojevrstan šok od kojeg se nastavljaju oporavljati cijele godine, pa ako se i prime, neće u prvoj godini postići dovoljnu razvijenost.

Korijen se ne stigne pripremiti i dovoljno razgranatii, a istovremeno s višim temperaturama počinje rast nadzemnog dijela biljke za koji korijen nije u stanju priskrbiti dovoljno vode niti hranjivih tvari. Kasna proljetna sadnja pogotovo je nepovoljna u toplijim krajevima.

Ipak, bolje je posaditi voćku u rano proljeće nego u kasnu jesen, kad je tlo već prehladno, posebno ako je tlo teško ilovasto i ilovasto-glineno. U takvim se uvijetima korijenje neće obnoviti, a zbog hladnoće će ozebsti dok će na mjestima ozlijede deblje korijenje truliti.

Jesensku sadnju treba obaviti odmah poslije opadanja lišća.

Piše: Agatha Borošak

Snimila: Snježana Ivić Gerovac