Osvježavajući sokovi od jagoda, lubenica i limuna sa melisom, matičnjakom i bosiljkom melon g9b2054b1b 1280

Osvježavajući sokovi od jagoda, lubenica i limuna sa melisom, matičnjakom i bosiljkom

Limun, svježe voće i svježe začinsko bilje iz vrta osnova je za odlične i osvježavajuće sokove koji će vam pomoći da prebrodite ljetne vrućine. Voće u receptima koje navodimo mijenjajte ovisno o tome kako se sezonski izmjenjuju. 

Umjesto jagoda ili malina možete koristiti i mango. Matičnjak, menta i bosiljak začinsko je bilje kojeje tijekom cijelog ljeta dostupno svježe – bilo u vrtu bilo u teglicama. Ako koristite sušene začine, prije upotrebe ih na 5-6 minuta ostavite u šalici prelivene vodom da se namoče.

Sok od jagoda sa bosiljkom

Za 1,5 litra ovog soka potrebno vam je:

2 – 3 šalica  svježih jagoda (uz njih ili umjesto njih možete dodati i drugo bobičastvo voće – maline, borovnice, kupine, brusnice, trešnje, višnje, murvu…)

8 listića svježeg bosiljka

1 litra mineralne vode

Šećera ili nekog drugog sladila  dodajte po okusu.

Sve sastojke ulijte u blender i miksajte nekoliko minuta dok se komadići voća i zeleni listići ne stope u jednoličnu tekućinu.

Lubenica sa hladnim čajem od metvice

Za 1,5 l napitka:

U litru kipuće vode stavite da desetak minuta odstoji desetak listića svježe metvice, pustite da se ohladi a potom stavite u hladnjak.

Kad se ohladi u visokom mikseru ga izmiješajte sa 2-3 šalice nasjeckanih i od koštica očišćenih komadića lubenice (ili dinje). Po ukusu zasladite i servirajte hladno.

Limunada sa matičnjakom

Za 1,5 l soka:

Iscijedite sok 1-2 limuna i tri naranče, dodajte 10 listova svježe melise i hladne mineralne vode. Dobro izmiksajte dok se listići posve ne usitne. Po želi zasladite i pospite sa nekoliko kockica leda.

Priredila: Agatha Borošak