+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 1. travnja 2015.
Ažurirano: 2. studenoga, 2021.

TRAVANJ U CVJETNJAKU: Sijanje, sadnja lukovica i gomolja

Print Friendly, PDF & Email

Cvjetne gredice treba prvo prekopati ili preštihati, razrahliti, usitniti i poravnati. Pri štihanju gredice pognojite ili kompostirajte. Količina dodanih hranjiva ovisi o kulturi koja će se uzgajati na toj gredici.

Sijanje i sadnja lukovica i gomolja

Potkraj travnja kao jednogodišnje cvijeće bez pretkulture može se sijati:

  • suncokret (Helianthus annuus)
  • različak (Centaurea sp.)
  • kokotić (Delphinium ajacis)
  • kokarda (Gailardia sp.)
  • ljetni čempres (Kochia scoparia)
  • kadifica (Tagetes sp.)
  • neven (Calendula officinalis)
  • sadarka, cigančica (Gypsophyla elegans)

To su samo neke od brojnih jednogodišnjih biljaka koje se siju tijekom travnja izravno na gredice. Nakon nicanja se rasađuju na potreban razmak, tako da svaka biljčica ima dovoljno životnog prostora za optimalan rast i razvoj.

U travnju se mogu saditi i lukovice i gomolji za ljetnu cvatnju. Takvo lukovičasto bilje neotporno je na zimu i sadi se, s malim iznimkama, krajem travnja i početkom svibnja, poput gomoljastih begonija, kane, mombrecija, georgina, frezija i gladiola.
 

Okopavanje i prorjeđivanje grmlja

Nakon sređivanja cvjetnih gredica, na redu je okopavanje i prorjeđivanje grmlja. Sve grmove u vrtu treba okopati na dubinu 20-ak centimetar te kompostirati. Stariji grmovi mogu se pomladiti jačim rezom, a mlađi se samo pročišćavaju i oblikuju. Ti zahvati grmlju osiguravaju dovoljnu količinu svjetla, hranjiva i bolje životne uvjete.

Ukrasnom drveću treba ukloniti napuknute grane, sanirati ih pravilnim rezom pa premazati sredstvima za bolje i brže zarašćivanje.

Orezana hortenzija, travanj
Orezana hortenzija, travanj Snimila: Snježana Ivić Gerovac

Orezivanje ocvale forzicije

Forzicija (Forsythia x intermedia) je prvi ukrasni grm koji u proljeće cvate žarkom žutom bojom. Nakon nekoliko tjedna cvatnje, počinje zajedno s cvatnjom i listati. Kad je ocvala, potkraj travnja, grm se orezuje do osnovne baze, odnosno do starih grana kako bismo ju potaknuli druge godine na novu cvatnju. Također se i oblikuje, bilo kao živa ograda do željene visine i širine, bilo kao slobodnorastući grm.

Nakon rezidbe pognojite kompostom lagano oko debla i plitko zakopajte kompost do dubine desetak centimetara, pa dobro zalijte forziciju.

Ovako oblikovana ostaje do sljedeće cvatnje, a ako ustreba, možete je još jednom orezati i oblikovati potkraj ljeta.

Piše: Agatha Borošak

Fotografija: Ana Herceg