+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 1. siječnja 2022.
Ažurirano: 5. siječnja, 2022.

U Hrvatskoj su zakonom zabranjene lagane plastične vrećice i jednokratna plastika

Print Friendly, PDF & Email

S 1. siječnja 2022. u Hrvatskoj je stupila na snagu zabrana laganih plastičnih vrećica te plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu! Novi Zakon o gospodarenju otpadom propisuje da se od početka 2022. zabranjuje stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje te plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu kao što su štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka i slično.

Zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje u Hrvatskoj rezultat je dugogodišnjih napora Prijatelja životinja koji se još od 2008. godine zalažu za zabranu, ali i ostalih ekoloških organizacija u svijeteu koji godinama ukazuju na katastrofalne posljedice zagađenja plastikom. Koliko je težak problem zagađenja govori i činjenica da se mikroplastika može pronaći i na neočekivanim mjestima – od Mount Everesta i Marijanske brazde do Zemljine troposfere!

Zabrana laganih plastičnih vrećica u Hrvatskoj
Zabrana laganih plastičnih vrećica u Hrvatskoj Izvor: Prijatelji životinja

Prijatelji životinja podsjećaju da “manje plastičnih vrećica također znači i manju ovisnost o nafti i sigurniji svijet za životinje već i ovako pogođene zagađenjem drugim industrijama, oduzimanjem prirodnih staništa i nemilosrdnim iskorištavanjem od strane ljudi. Plastične vrećice ubijaju velik broj životinja koje ih zamjenjuju za hranu. Vrlo su česti i prizori ptica koje vuku za sobom vrećice u koje su se upetljale”.

Iz udruge Prijatelji životinja također apeliraju na sve kojima je stalo do čiste i zdrave Hrvatske, sigurne za ljude, životinje i naše prirodne ljepote poput nacionalnih parkova da koriste proizvode za višestruku upotrebu, da se opskrbe torbama, košarama i trajnim mrežastim vrećicama za rinfuzu kako se i koristilo prije.

Namirnice u košari od prirodnog pruća
Namirnice u košari i vrećicama od prirodnog materijala umjesto od plastike
Izvor: Prijatelji životinja