+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 3. travnja 2015.
Ažurirano: 1. studenoga, 2021.

U Istru na cjelodnevno degustiranje 188 vrhunskih vina

Print Friendly, PDF & Email

Na 22. Smotri vina središnje Istre, koja se već tradicionalno održava na Uskršnji ponedjeljak u gradiću Gračišću, posjetitelji će degustirati 188 uzoraka vina: 108 bijelih i 80 crnih, kojima se predstavlja 77 vinskih izlagača. Vinska fešta počinje 6. travnja u 11 sati svečanim otvorenjem 15 konoba u staroj gradskoj jezgri Gračišća, a traje do 19 sati.

U konobe na neograničenu degustaciju vina mogu ući svi posjetitelji koji na ulaznom punktu kupe posebno vrećicu i čašu sa logotipom smotre za cijenu 70 kn. S obzirom da se u tu čašu vino ulijeva cijeloga dana, cijena je doista simbolična. Očekuje se dolazak već uobičajenih 20 tisuća posjetitelja, pa zaista vrijedi najaviti da će vino teći u potocima.

Osim u 15 konoba sa vinima za degustaciju, na raspolaganju su im i dvije konobe u kojima ih na degustaciji očekuju izlagači pršuta i sira, kojima također valja pokazati vrećicu i čašu s logotipom priredbe. U staroj jezgri Gračišća bit će otvoreno i deset ugostiteljskih štandova sa bogatom ponudom istarskih specijaliteta i pića. Nakon 19 sati zabava seli u novi dio Gračišća, na nogometni teren uz nastup koncertne atrakcije za mlađu publiku, beogradske grupe S.A.R.S. koja počinje sa svirkom u 21 sat. Cijena ulaznice za koncert je 50 kn.

Istra degustacija vina u konobi u Gračišću
Istra degustacija vina u konobi u Gračišću Foto: www.gracisce.hr

Vina  iz Istre, Slovenije i kontinentalne Hrvatske

Najveći broj uzoraka dolazi s područja Motovuna (32 uzorka); potom slijedi Oprtalj (15 uzoraka), pa Labin (14 uzoraka), Višnjan (13 uzoraka), Tinjan, Pazin i Vižinada (po 12 uzoraka), Žminj (11 uzoraka), Gračišće, Sveta Nedelja i Buzet (devet uzoraka).

Slovenski vinari iz Mokronoga predstavljaju se cvičekom i rakijom, iz Pirana refoškom i malvazijom. Iz kontinentalne Hrvatske dolaze kraljevina iz Svetog Ivana Zeline, dok će po prvi puta na izložbi s rizlingom i graševinom sudjelovati vinari iz baranjskog Popovca i požeško-slavonske općine Velika.

Sva vina ocjenjuje Institut za poljoprivredu i turizam, a u 16 sati je i proglašenje najboljih vina ovogodišnje smotre.

Oganizirani prijevoz iz Pule

Autobus iz Pule za Gračišća kreće u 10 sati, a vraća se u 22 sati ili po dogovoru. Polazak je ispred Pietas Julie, cijena karte je 60 kn, a svoje mjesto možete rezervirati u inbox na FB stranici Pulanightlife.

Fotografije: www.gracisce.hr