+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 6. kolovoza 2016.
Ažurirano: 10. prosinca, 2021.

VIKEND U TOSKANI AUTOM: Posjetite 11 gradića u 4 dana

Print Friendly, PDF & Email

Toskana je čarobna. U nekim dijelovima i nestvarno lijepa. Ljepša je od svih fotografija koje pokušavaju dočarati uređena polja i beskrajne predjele. Na putovanju kroz Toskanu za četiri dana uspjeli smo zaviriti u 11 gradića: Pienza, Montalcino, Monteluciano, Firenca, Siena, San Gimignano, Pisa, Lucca, Castefiorentino, Camigliano i San Quirica d’Orcia. U Toskani ima još toliko toga za vidjeti, tako da smo sebi obećali da ćemo doći ponovo, kad ćemo i više vremena ostaviti za sjedenje na terasi i uživanje u prekrasnom pogledu koji hrani dušu.

Piše i snimila: Lejla Brčaninović www.putovanjesnova.com

Toskana
Autorica putopisa Lejla Brčaninović u Toskani
Toskana, smještaj u agroturizmu
Toskana, smještaj u agroturizmu La Corte D’ Elsa

Smještaj u Toskani 

Za istraživanje Toskane je potreban automobil. U naš prvi smještaj stigli smo veoma kasno u četvrtak. Pošto turistička sezona u Toskani još nije počela, bili smo prvi i jedini gosti u ogromnoj kući na brdu. Prvo jutro je bilo bajkovito. Probudio me cvrkut ptičica, a pogled s tog imanja oduzima dah. Jedva smo se nakon doručka natjerali da se pokrenemo u obilazak gradova, toliko je taj ambijent opuštajući. Što se tiče smještaja preporučujem da birate agroturizme, odnosno te velike kuće koje uglavnom sve imaju i bazen i predivne poglede. Dosta su povoljniji od hotela, a nekako su za mene dio tog uživanja u Toskani.

Oba smještaja našli smo preko booking.com, a birali smo ih tako da budu u blizini gradova koje želimo vidjeti. Prvi Agroturismo Palazzo Conti je samo nekoliko kilometara udaljen od Pienze, a između Montalcina i Montepulciana, tako da je bio idealan za taj dio Toskane.

Toskana, pogled iz sobe
Toskana, pogled iz sobe

Drugi smještaj smo birali blizu Firence, i agroturizam La Corte D’Elsa nam se toliko svidio da smo vlasnicima već najavili da na jesen dolazimo ponovo. Veoma je čisto i simpatično namješteno, a pogled sa terase iz apartmana 3 je fantastičan. Imaju i restoran za goste pa smo posljednju večer i jeli kod njih. O tome nešto kasnije, ali mogu vam reći da je to bio najbolji, najobilniji i najpovoljniji obrok u Toskani, a na mnogim mjestima smo dobro jeli.

Koje gradove posjetiti u Toskani 

Montepulcianolabirint uličica

Toskana je zaista velika i ima mnogo tih malih šarmantnih gradova koje treba vidjeti. Naša prva destinacija bio je Montepulciano.

Uske uličice sa malim trgovinama kožnih jakni ili cipela i restorana vode kao mali labirnt do samog centra grada. Nakon što smo prošetali uličicama uživajući s vremena na vrijeme u predivnom pogledu na polja i prirodu kojom je grad okružen, popili smo kavu na trgu i uživali na suncu.

Montepulciano, Toskana
Montepulciano, Toskana
Toskana, Montepulciano, park
Toskana, Montepulciano, park

Montalcino – degustacija

Naredna destinacija bio je Montalcino. Iako mi je djelovao dosta manji, bio je mnogo življi. A mnogobrojne vinarije u kojima se može degustirati vino “Brunello di Monatlcino”, po kojem je grad prepoznatljiv, privlače mnoge posjetitelje. Iako je trg pun malih restorančića, odlučili smo ručati u drugom mjestu, pretpostavljajući da se najbolji restorani u kojima možemo probati domaću i ukusnu hranu nalaze van ovih turistički poznatih gradova.

Toskana, Montalciono, degustacija vina
Toskana, Montalciono, degustacija vina

Pienza – idalni grad po mjeri čovjeka

Taj dan smo još posjetili Pienzu, grad koji je 1996. godine proglašen UNESCO-vim spomenikom. Pienza je još poznata kao grad sagrađen po mjeri čovjeka i iako na prvu možda nećete uočiti zbog čega je proglašen “idealnim gradom” nekako se šetajući kroz grad  osjeća da je sve na svom mjestu. I od ova tri grada, koja zaista preporučujem da posjetite, Pienza mi je najljepša. Pienza je još i poznata po siru Pecorino pa je to i idealna prilika da u nekoj od mnogobrojnih dućančića probate i kupite sir.

Toskana, Pienza grad po mjeri čovjeka
Toskana, Pienza, grad po mjeri čovjeka
Pienza, Toskana, pecorino sirevi
Pienza, Toskana, Pecorino sirevi

Siena – veličastveni glavni trg

Sunčano vrijeme za kojeg smo upoznali Toskanu napustilo nas je drugi dan. Nastavili smo našu turu po kiši koja nas je prilično ograničavala u istraživanju Siene.

Ovaj grad je u usporedbi  sa Pienzom dosta veći. Glavni trg je veličanstven. Smjestili smo se u jedan od kafića i posmatrali prolaznike. Napravili smo kratku šetnju kroz uličice koje su nas dovele i do Duoma, predivne crkve koja dosta liči na glavnu u Firenzi. Na žalost Sienu nismo uspjeli vidjeti u pravom sjaju pa se nadam da ćemo se tu ponovo vratiti.

Toskana, Siena, glavni trg
Toskana, Siena, glavni trg
Glavni trg u Sieni, Toskana
Glavni trg u Sieni, Toskana

San Gimignano – grad tornjeva

Nastavili smo dalje do  San Gimignana, do grada tornjeva. Nekad  je, kažu, bilo i 80 tornjeva, a danas je ostalo “samo” 14. Na najveći Torre Grosso se može i popeti. Mi se nismo penjali, nego smo u pogledu uživali sa zidina. Posebno lijep je trg sa bunarom u središtu. Oko bunara je nekoliko slastičarni koje nude “najbolji sladoled na svijetu”. Svi ti mali gradovi u Toskani su veoma slični, a opet tako drugačiji i posebni.

Za Firenzu, kao najveći i glavni grad ove regije, odvojili smo cijeli dan. Od gradića Castelfiorentina, gdje smo bili smješteni, išli smo vlakom do Firenze. I to je najbolje opcija. Karta stoji samo 5 eura, a stanica je u centru grada. Za razliku od drugih gradova u kojima smo bez problema nalazili parkinge u centru, u Firenzi je parking zbog velikih gužvi i veliki problem.

Toskana, San Gimignano, grad tornjeva
Toskana, San Gimignano, grad tornjeva
Toskana, San Gimignano
Toskana, San Gimignano, uličn svirači

Firenza – grad velikana umjetnosti

Za detaljni obilazak Firenze treba sigurno više od nekoliko sati koje smo mi tamo proveli, ali smo uspjeli uhvatiti malo tog šarma šetajući kroz glavne ulice. Divan je trg Plazza della Signoria na kojem je i prvobitno bila postavljenja čuvena skulptura David od Michelangela Buonarrotia. Kako bi je zaštitili, premještena je u zgradu opere, a danas se na trgu nalazi kopija. Svakako treba vidjeti i most Ponte Vecchio, te Pallazzo Uffizi koji je u blizini. I naravno Il Duomo i čuvenu kupolu. Divni su i trgovi Piazza della Republica i Piazza de Pitti, kao i mnogobrojne uličice u koje vrijedi zalutati.

Toskana, Firenza
Toskana, Firenza
Toskana, Firenca
Toskana, Firenca

Pisa – krivi toranj

Posljednji dan prije polaska na rasporedu su nam bili Pisa i Lucca. Već ovaj dio Toskane nije toliko lijep kao onaj oko Pienze, Montalcina i Montepulciana. Ima više industrijskih dijelova, a i sami gradovi nisu toliko očuvani i usmjereni prema turizmu.

Toskana, Lucca
Lucca

Pisa, primjerice, djeluje jako pusto i sivo da nismo ni u jednom trenutku poželjeli prošetati izvan onog dijela oko čuvenog tornja. Na svim parkinzima oko tornja nalaze se grupice momaka koji kao nešto prodaju i pomažu u parkiranju. Napravili su sistem zarade na način da uplaše vlasnike automobila da možda automobil više i neće naći kad se vrate ako ne kupe nešto od njih. Mi se nismo ni htjeli raspravljati nego smo dali nekoliko eura iako se parking taj dan i nije plaćao. Toranj u Pisi je stvarno lijep i zabavno je posmatrati turiste koji poziraju kako bi na fotografijama “držali toranj”. Svakako je vrijedi vidjeti, ali ne gubite mnogo vremena u Pisi.

Toskana, Pisa, krivi toranj
Toskana, Pisa, krivi toranj

Nastavili smo nekoliko kilometara dalje do gradića Lucca. Divan grad unutar zidina koji na momente djeluje kao pravi labirint. U nekoliko navrata smo izašli na neki prekrasan trg, a uličice su pune trgovina i restorančića. Trg Piazza Anfiteatro nam se učinio najljepšim pa smo tu popili još posljednju kavu prije polaska kući.

Gdje jesti u Toskani 

Prvi dan, dok smo bili u blizini Montalcina, uputili smo se u restoran Osteria Galleto u gradiću Camigliano, kojeg smo pronašli na internetu. Uputili smo se tamo zbog odličnih preporuka. Prvi utisak nije baš bio najbolji. Restoran je izgledao prilično loše, a velika grupa je prije nas naručila tako da smo znali da ćemo dosta čekati. Iako smo bili iznenađeni da takav restoran ima dobre ocjene na internetu, odlučili smo ipak čekati do kraja (preko sat vremena smo čekali na pastu) nadajući se da će nas hrana oboriti s nogu. Tu smo probali njihovu domaću tjesteninu pici i stvarno je bilo odlično i vrlo povoljno.

Toskana, Osteria Galetto
Toskana u gradiću Camigliano Osteria Galetto, tjestenina pici

Za večeru smo po preporuci vlasnika kuće u kojoj smo bili smješteni otišli u gradić San Quirico d’Orcia u restoran Da Ciacco koji je bio odličan. Kao predjelo smo probali u tjesto zamotani topljeni sir pecorino sa kruškom i orasima, što je odlična kombinacija. I inače oni sve sireve kombiniraju sa slatkim voćnim namazima. I glavno jelo pasta sa artičokama i sirom, te ogromni komad mesa koji oni zovu fiorentina, što je u suštini stejk od vola, bili su odlični. Dosta smo probali njihovih vina kojima smo se najviše oduševljavali.

Toskana, restoran Da Ciacco
Toskana, restoran Da Ciacco u gradiću San Quirico d’Orcia

U San Gimignanu smo naletili na malu konobicu koja je izgledala simpatično pa smo tu ručali i bilo je isto skroz OK. Restoran se zove Peruca. Tu bi izdvojila i preporučila desert koji je bio vrhunski! Neka zaleđena krema sa tartufima i čokoladnim prelivom.

U Firenzi smo naletili na super mjesto za njihove poznate sendviče koje isto trebate probati. Il Panino del Chianti (Via de’ Bardi, 63/r) nudi veliki izbor svježe pripremljenih sendviča sa hrskavim domaćim kruhom. Uz čašicu vina je ovo super brzi, ukusni i povoljni obrok u Firenzi.

Firenza, Toskana, street food - sendvič bar Il Panino del Chianti
Firenza, Toskana, street food – sendvič bar Il Panino del Chianti

Posljednju večer smo odlučili ostati u vili i uživati na terasi pa smo naručili hranu u agroturizmu La Corte D’Elsa. Vlasnici, muž i žena, kuhali su samo za nas i pripremili vrhunsku večeru. Za predjelo smo jeli nekoliko vrsta sireva, brusketa, njihove tradicionalne tortine (mafini sa tikvicama i umaku od sira) i domaće salame. Već nakon prvog slijeda sam bila sita, ali oni su dalje iznosili. Probali smo njihovo tradicionalno jelo ribollita koje se sprema i po dva dana jer se povrće kuha pa se sa kruhom ostavi preko noći da se smjesa sjedini, pa se ponvo kuha sve dok se ne dobije neka čarobna gusta juha koja se topi u ustima. I nakon svega toga došao je glavni slijed, domaći ravioli sa umakom od njihovog paradajza i ogromna fiorentina (1,5 kg) pripremljena na dva različita načina. Nakon toga je još uslijedio desert i 10 vrsta domaćih rakija koje smo trebali degustirati. Uz tri boce njihovog vina, cijela ova gozba koštala je 50 eura sa svim. Nešto slično u bilo kojem drugom restoranu bi platili sigurno 3 puta više.

Toskana, večera u agroturizmu
Toskana, večera u agroturizmu La Corte D’ Elsa

Ako budete spavali u agroturizmu, definitivno preporučujem da probate i njihovu kuhinju jer je sve iz njihovog vrta ili sve što su oni uzgojili i napravili, a dodatno se potrude jer ste im gosti i u cilju im je da se možda vratite ili ih preporučite.

Sreća pa smo do sobe imali samo nekoliko koraka, jer nakon te količine hrane smo se samo mogli srušiti u krevet i planirati za jesen novi put u Toskanu.

Piše i snimila: Lejla Brčaninović www.putovanjesnova.com